Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slavné Bertone se po letech vrací. Jak jinak než elektrickým superautem

David Bureš
Diskuze (3)
Elektrické superauto s designem Bertone bude opravdu exkluzivní záležitost. Vznikne jen v devíti exemplářích.

Bertone patřilo mezi nejslavnější italská stylistická centra, jehož pracovníci navrhli i taková díla jako Lamborghini Miura, Alfa Romeo Montreal nebo Škoda Favorit. V době, kdy však každá automobilka má vlastní designérské centrum, Bertone nemělo dostatek zakázek, a tak v roce 2014 bohužel zkrachovalo. Po letech se ale slavné jméno opět vrací, legendární logo s písmenem b se objevuje na vozu nazvaném Dianchè Bertone BSS GT One.

Jedná se o dílo nové značky firmy Flymove sídlící v italské Padově. Konkrétně jde o elektrický supersport, tedy něco, co je v době nastupující elektromobility mezi malými výrobci hodně populární řešení.

Vůz pohání dvojice elektrických motorů o výkonu 150 kW, jeden u každé nápravy, které čerpají svoji energii z baterií s kapacitou 100 kWh. Tato technika vozu údajně umožní zrychlit z 0-100 km/h za pouhé 2,6 sekundy a jet nejvyšší rychlostí 300 km/h.

Flymove si přitom zajímavě poradilo s dlouhým nabíjením baterií. Majitelům totiž umožní ve specializovaných servisech vyměnit vybité baterie za jiné, nabité. Celý proces přitom má trvat jen tři minuty. Konvenční možnost dobití akumulátorů ale bude samozřejmě zachována.

Video se připravuje ...

Z designérského hlediska jde o automobil inspirovaný světem závodních speciálů. Design je hodně agresivní, na zádi se objevuje vysoké přítlačné křídlo. Nechybí ani dveře otevírané k nebi, což je takový charakteristický prvek pro Bertoneho. Karosárna toto řešení kdysi zpropagovala konceptem Alfa Romeo Carabo a následně sériovým Lamborghini Countach.

Dianchè Bertone BSS GT One chce být exkluzivní záležitosti. Italská firma chce postavit jen devět personalizovaných exemplářů tohoto auta. První kousky mají být předány na začátku roku 2020 s tím, že cena bude odhalena jen vážným zájemcům.

Logo Bertoneho však automobil bohužel nese jen na základě licence. Firmě Flymove a její značce Dianchè to umožnila francouzská inženýrská firma AKKA Technologies, která dnes vlastní práva na užití značky Bertone. Dianchè Bertone BSS GT One přitom není jediným dílem nové značky využívající logo slavné italské karosárny. Dianchè Bertone BSS GT Cube je také elektřinou poháněný supersport, který se chce stát nejrychlejším elektromobilem na Severní smyčce Nürburgringu, zatímco Dianchè Bertone BSS City Car Cube je auto do města.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

2. 1. 2019 20:14
Re: Hm, tohle je Bertone
Ale prečo nie, Nuccio je po smrti, jeho firma tiež, tak ten kúštik nostalgie poteší. Aj keď pravda, od čistého a zreteľného Bertoneho štýlu to má predsa len ďaleko.
Avatar - Stejsn
2. 1. 2019 15:28
Hm, tohle je Bertone
asi jako čínský Sencor a Nokia.
2. 1. 2019 14:43
Hmm,..
...Favorit se mi líbil mnohem víc! ;-)