Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart Forvision: předobraz Fortwo třetí generace

Aleš Jungmann
Diskuze (4)
Automobilka Smart představí ve Frankfurtu studii Forvision, předobraz nové generace modelu Fortwo.

Koncept má ukázat nejen nový designový směr třetí generace modelu Fortwo, zároveň však slouží i jako technický demonstrátor. Forvision navazuje na ženevský otevřený sportovně zaměřený koncept Forspeed.

Smart na studii Forvision pracoval společně s chemickým koncernem BASF a výsledek je opravdu zajímavý. Za pozornost rozhodně stojí například revoluční plastová kola, která oproti klasickým hliníkovým ráfkům ušetří 3 kilogramy na kolo. Tato technologie by měla být ve velmi krátké době připravena k reálnému využití.

Kabina a dveře byly vyrobeny z karbonu vyztuženého pryskyřicí – takto vyrobené jednolité funkční celky jsou o 30 procent lehčí než kdyby byl při konstrukci použit hliník a o celých 50 procent lehčí než v případě oceli. Koncept pro svůj pohon využívá elektromotor, baterie je průběžně dobíjena solárními články založenými na organických barvivech umístěnými na střeše. Solární panely mohou propouštět světlo a vytvářet tak v interiéru příjemnou atmosféru.

Zajímavostí je také čalounění takzvanou „E-Textilií“, která je vodivá a měla by nahradit klasické systémy vyhřívání sedadel. Vyšší komfort posádky zajišťují pěnové výplně s různou tvrdostí na různých místech či nekovová folie integrovaná mezi tabulky skla. Palubní přístroje jsou ovládány pouze dotykově.

Exteriér se pyšní inteligentním lakem odolným proti poškrábání, který navíc díky speciálním pigmentům odráží tepelné záření. To prý může snížit teplotu karoserie až o 20 stupňů Celsia, interiér je chladnější až o 4 stupně Celsia.

Smart Fortwo třetí generace by měl vstoupit na trhy někdy v průběhu roku 2014, bude postaven na nové platformě vyvinuté ve spolupráci s alianci Renault-Nissan. Tu by mělo využívat i nové Twingo.

Aleš Jungmann
Diskuze (4)
Avatar - boost.
2. 9. 2011 21:37
Délka
Snad se ten Smart nezvětší...
Avatar - salamoon
1. 9. 2011 17:11
nic moc...
...ako studia. hnusny mix hran a oblych tvarov.miesto bedernej opory diera >:D

este stastie,ze seria bude ako terajsi for2 so zmenenou prednou a zadnou castou... :yes:
1. 9. 2011 10:40
Super ....
Já ho chci hnéd :-)
1. 9. 2011 10:34
Pěkné, ale...
Volant není tak nějak volant, pomalu bych se na to bál sahat, tak velký boční okno nikdy nestáhnou do dvěří, středový komín je tam k ničemu a sedadla vypadají jak skluzavka.

No, ale jinak dobrý. :yes: