Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sněhové řetězy trochu jinak: Opravdu je textilní „návleky“ či spreje nahradí?

Tomáš Dusil
Diskuze (19)
Když se počasí zblázní, nemusejí řidiči zejména v horských oblastech stačit ani obligátní zimní pneumatiky. Jenže ne každý je ochotný kupovat si řetězy. Co když místo nich zvolíte jejich textilní variantu, nebo pouhý sprej?

Sněhové řetězy poskytují na uježděném sněhu nesrovnatelně lepší záběrové vlastnosti než zimní pneumatiky. Největší nevýhodou je pro mnohé obtížná montáž na kolo. Většinou k ní totiž lidé přistupují až v okamžiku, kdy zjistí, že už dál nevyjedou, jednají ve spěchu a kolikrát klidně zablokují celou silnici. Kdo s řetězy někdy zápasil v minus deseti stupních Celsia, jistě nám dá za pravdu, že to moc příjemné není.

Druhou věcí, která může rozhodovat o jejich pořízení, je cena. Kvalitní řetězy pro osobní auta mohou stát klidně i pět tisíc korun, a pokud někdo jede na hory jednou za rok, patrně si je nebude chtít pořizovat, i kdyby trakci pneumatik sebevíce pomohly. Však ono se to nějak vyjede... Je přece obecně známo, že kdyby nebylo možné se k zimním střediskům vydrápat i s běžným autem, přicházeli by hoteliéři o zákazníky...

Místo kovu textil a sprej

Lacinější alternativou ke klasickým kovovým sněhovým řetězům jsou textilní řetězy, nebo spíše návleky. Seženete je bez problémů i u nás. Dle výrobců jsou vyrobeny ze speciálních umělých textilních vláken. V kombinaci s tlakem pneumatiky a zmíněným „hi-tech“ materiálem má vznikat zvýšený součinitel tření a tím se zlepší trakce poháněných kol. Důležité je, aby textilní řetězy disponovaly atestem MD ČR č. 8SD 3240. Jen takové jsou totiž schválené při provozu na pozemních komunikacích v České republice.

Výhodou textilních řetězů je snadná manipulace - pouze je navléknete na kola hnané nápravy, elastická zadní část obepne kolo a je hotovo. Cena již tak zajímavá být nemusí, záleží na produktu. Počítejte minimálně s cenou 800 korun, což je více, než kolik zaplatíte za nejlevnější ocelové řetězy.

Pro koho jsou i návleky (textilní) příliš nákladné či je z nějakého důvodu odmítá. Má ještě jednu možnost jak zlepšit trakci pneumatik při jízdě na sněhu či ledu. V nabídce najdete také takzvané tekuté řetězy. Jde o speciální směs ve spreji, která má zlepšit trakci pneumatik, co od toho ale čekat?

Nabízí se otázka, zda jsou tekuté řetězy ve spreji na sněhu opravdu účinné. A to zejména v porovnání s klasickými sněhovými řetězy. Třeba dle ADAC, který srovnával tekuté řetězy s textilními a klasickými ocelovými konstatoval následující: textilní řetězy jsou příjemné na manipulaci. Dokonce i zlepšují trakci poháněných kol. Rychle se však opotřebovávají, takže je otázka, zda se investice do nich vůbec vyplatí.

Tekuté řetězy jsou laciné, sprej vyjde na zhruba 300 korun a navíc manipulaci s nimi zvládne každý. Hmota po nanesení na pneumatiku zreaguje s vodou, kterou pneumatika vytváří při záběru ve styku se sněhem. Po zreagování s vodou směs ztvrdne, čímž vlastně vytvoří jakýsi "dodatečný" vzorek na pneumatice. Tekuté řetězy údajně vydrží na pneumatice několik kilometrů, poté se jejím odvalování po asfaltu samy odstraní. Dle testů ADAC však tekuté řetězy příliš účinné nejsou.

Tomáš Dusil
Diskuze (19)
21. 3. 2018 19:57
řetězy
Podívejte se na neumax.cz, prodávají kvalitní řetězy na auto, řídí se to podle rozměru kol
18. 3. 2018 23:41
řetězy
Na škodu octavii :-)
16. 3. 2018 16:03
řetězy
Na jaké auto hledáte řetezy?
14. 3. 2018 17:17
řetězy
Jak poznám jaké řetězy koupit na auto?
10. 1. 2017 19:51
Re: Skusenosti
Používal jsem je dva roky a pokud bych to sečetl tak zhruba čtyři týdny za které jsem najel cca 200 km, nedokáži odhadnout jestli by daly ještě znovu 200 km nebo i víc, jsou v nich občas menší dírky od štěrku, mám jedny náhradní, kdyby se návlek roztrhal. Ale pokud je nenasadíš na asfaltu a silnice není krutě poštěrkovaná, tak je to určitě na víc než dvě použití. Máme chalupu na horách kde se dojíždí posledních 20 km po sněhu, takže jsem je vždy na začátku sněhu nasadil a sundal zase až když jsem se vracel, jezdil jsem tam s nimi klidně celý týden pokud jsem nepotřeboval do údolí.