Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Speciály MAN pro civilní ochranu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
MAN v souvislosti se zakázkou na 283 vozidel pro Federální ministerstvo vnitra Spolkové republiky Německo představuje záchranářské speciály na základech modelové řady TGM.

MAN patří mezi výrobce užitkových vozidel, jejichž modely jsou často využívány pro stavbu záchranářských a hasičských vozidel. Samotná automobilka vedle podvozků připravených k montáži speciálních nástaveb ve spolupráci s jejich výrobci nabízí záchranářům kompletní speciální vozidla a vyvíjí úpravy svých podvozků a pohonných jednotek podle jejich požadavků.

V současnosti MAN připravuje celkem 283 vozidel pro Federální ministerstvo vnitra Spolkové republiky Německo, z nichž má být 164 vozů v podobě speciálů pro dekontaminaci osob a 119 dalších speciálních vozů pro dopravu hasičských hadic. Všechna tato vozidla budou vybaven motory novými motory ve specifikaci Euro 6.

Na základě vozu MAN TGM 18.340 4x4 vznikne série 164 záchranářských speciálů s dvojkabinou a nástavbou Freytag pro převoz dekontaminačního vybavení. Tato „Decon P“ vozidla mohou brodit vodní toky až do hloubky 800 mm, jsou vybavena připojitelným pohonem kol obou náprav a automatizovanou převodovkou MAN TipMatic.

Vozidla „Decon P“ jsou nasazována do akce v případech, že jde o nukleární, biologický či chemický poplach či havárii nebezpečného materiálu či zboží. V místě zásahu mohou být vozy okamžitě uvedeny do činnosti společně s dekontaminačním staneme a sprchou, které jsou využity pro očistu a dekontaminaci osob, které přišly či mohly přijít do kontaktu se nebezpečnými látkami nebo materiálem.

Součástí výbavy těchto vozidel „Decon P“ jsou mimo jiné elektrický generátor, jednotka vytápění dekontaminačního stanu, osvětlovací jednotka, ohřívač vody, nádrž na pitnou vodu a nádrž na odpadní vodu.

Vozy MAN TGM 13.250 4x4 s připojitelným pohonem kol obou náprav byly vybrány jako speciální nosiče požárních hadic. Jejich řidiči budou moci speciálního počítačového vybavení automatizovaných převodovek MAN TipMatic dovolující v případech zásahů vyšší akceleraci vozidel a rychlejší řazení jednotlivých převodových stupňů.

Speciální nosiče požárních hadic, jichž bude automobilkou MAN dodáno celkem 119, mohou být nasazena v případech kdy je třeba využít speciálně dlouhých hasičských hadic pro zdolání požářišť nebo naopak v případě katastrof jako jsou rozsáhlé záplavy při nichž je třeba odčerpat z oblasti velké množství záplavové vody.

Vedle této dvojice záchranářských vozidel má MAN i díky spoluprací se specializovanými firmami na výrobu hasičských nástaveb v nabídce řadu dalších vozidel, včetně vysokozdvižných plošin a cisternových vozidel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - jozephko
27. 4. 2014 18:06
Choďte do pi.. - aj s vašimi reklamami
Pri pozeraní fotiek na tomto serveri vidím hocijakú pitschovinu, ale to najpodstatnejšie - fotky áut - nie a nie načítať. Choďte do pi.. a tie fotky si strčte do ri.., alebo aj do pi.. >:D >:D >:D