Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sportování s nebem nad hlavou v podání Aston Martinu. Novinky pohání vzrušující V12

Filip Melich
Diskuze (0)

Britská automobilka Aston Martin se nedávno pochlubila se dvěma novými modely. Oba spojuje V12 pod kapotou a absence střechy. Jmenují se V12 Vantage Roadster a DBR22.

V rámci automobilového týdne spojeného s nedávnou akcí Pebble Beach Concours d’Elegance se představila celá řada novinek. Mezi značkami chlubícími se svými novými plechovými skvosty nechyběl ani britský Aston Martin, který odhalil hned dvě auta. V obou můžete tematicky jezdit s nebem nad hlavou.

Jednou ze zmiňovaných novinek je Aston Martin V12 Vantage Roadster. A jestli vám toto jméno něco říká, vězte, že jde o otevřenou variantu v březnu představeného V12 Vantage, tedy o nejmenší model značky s jejím největším motorem pod kapotou. Konkrétně to znamená 5,2litrový V12 s dvojitým přeplňováním.

Stahovací střecha neznamená žádné kompromisy v ohledu výkonu motoru, ten proto poskytuje shodných 515 kW (700 k) a 753 Nm jako v březnu odhalené kupé. O přenos na kola zadní nápravy se stará vzadu umístěná osmistupňová převodovka ZF. Hodnotu zrychlení udává Aston Martin pro rozmezí 0 až 96 km/h, konkrétně 3,5 sekundy, zatímco maximální rychlost je rovněž shodných 322 km/h.

Krom provedení střechy se V12 Vantage Roadster od kupé liší kalibrací adaptivních tlumičů a absencí velkého přítlačného křídla na zádi. I bez něj však zvládne generovat až 216 kilogramů přítlaku. Pokud by přesto majitelé Roadsteru o křídlo stáli, mohou si za něj připlatit. Stejně jako verze s pevnou střechou, také V12 Vantage Roadster využívá boční prahy a přední díly karoserie vyrobené z karbonu. Karoserie je v obou případech širší o 40 milimetrů ve srovnání s V8 Vantage.

Zaujal vás Aston Martin V12 Vantage Roadster? Napsali bychom, ať si pospíšíte, než bude plánovaná produkce 249 kusů (pro kupé bylo naplánováno 333 kusů) vyprodaná, ale ono už se dávno stalo. Proto ani Aston Martin nezveřejnil cenu. Výroba vozu odstartuje někdy ve třetím čtvrtletí letošního roku, přičemž první zákazníci se dočkají ve čtvrtém čtvrtletí 2022.

Video se připravuje ...

Další představenou novinkou je rovněž dvanáctiválcový vůz bez střechy. Jmenuje se DBR22 a vytvořila jej divize Q jako oslavu svých desátých narozenin. Aston Martin DBR22 připomíná dva roky starý, podobně koncipovaný model V12 Speedster. Za vzor si bere historické závodní modely značky z 50. let, především DB3S a DBR1. Posledně jmenovaný model inspiroval také vznik výše zmíněného V12 Speedsteru.

Celá karoserie je nová a nesdílí žádné díly s již existujícími modely značky, a to včetně předních i zadních světlometů. Díly karoserie jsou přirozeně vyrobeny z karbonu, jak se na podobné auto sluší a patří. Interiér je podle Aston Martinu také unikátní, ovšem některé díly především palubní desky připomínají model Vantage. A protože jde o dílo divize Q, zákazníci budou mít možnost přizpůsobit si prakticky všechny části exteriéru i interiéru svým preferencím.

Pohonné ústrojí je prakticky stejné, jako ve výše popisovaném V12 Vantage Roadster. To znamená dvojitě přeplňovaný 5,2litrový V12, vzadu umístěnou osmistupňovou převodovku ZF. Dvanáctiválec má produkovat 526 kW (715 k) a shodných 753 Nm. Zrychlení z 0 na 96 km/h bude otázkou 3,4 sekund a maximální rychlost 319 km/h.

Aston Martin nehovoří o tom, jaký model tvoří technický základ DBR22, ale dá se předpokládat, že jím bude Vantage, případně DB11. Informuje alespoň o tom, že se zapracovalo na tuhosti karoserie a horkou novinkou je hliníkový zadní pomocný rám vyrobený metodou 3D tisku. Jeho prostřednictvím značka představuje možnosti budoucích způsobů výroby aut.

Automobilka o DBR22 hovoří jako o konceptu, ale výroba je v podstatě jistá a produkční podoba se prakticky nebude lišit, pokud vůbec. V tomto okamžiku samozřejmě Aston Martin nehovoří o ceně ani plánovaném objemu produkce, ale první bude vysoké a druhé limitované maximálně několika desítkami kusů.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme