Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sportovní elektromobil Honda e Type R? Na současných základech by to nebyl problém

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Letos se poprvé svezeme roztomilým elektromobilem Honda e, což je první elektrické dílo japonské automobilky určené především na městské popojíždění. V budoucnu ale nejsou vyloučeny ostřejší deriváty.

Automobilka Honda od počátku říká, že malý elektromobil s označením e a roztomilým kukučem je určen především do městských uliček, čemuž odpovídá zejména jeho dojezd. V takovém případě byste ani nedoufali, že by společnost mohla uvažovat o výkonnější, nebo snad dokonce ryze sportovní variantě. Ale světe div se, nic takového vyloučeno není.

Redakce Top Gearu si povídala s Takahiro Shinyou, jenž je za Hondu e zodpovědný na asijských trzích. A když přišla řeč na ostřejší variantu, třeba takovou Hondu e Type R, byl až překvapivě sdílný: „No, z našeho balíčku platformy, elektromotoru a pneumatik bychom dokázali vyždímat ještě více,“ nechal se slyšet Shinya a okamžitě rozvířil spekulace o budoucích plánech.

„Milujeme Type R, je to pro nás silné a úspěšné označení. Coby inženýři bychom nejraději vyráběli Type R každého modelu v nabídce, ale otázkou je, jestli o to zákazníci stojí,“ pokračoval v odpovědi.

Zajímavé je, že Kohei Hitomi, vedoucí projektu Honda e, v září minulého roku příjezd sportovní varianty tohoto elektromobilu kategoricky vyloučil. Samozřejmě, že Honda nepůjde do vývoje takového sporťáku v době, kdy nemá ani tušení, jestli by se prodával. Je ale dobré vědět, že teoreticky to možné je.

Přitom už standardní Honda e má být řidičský zajímavým náčiním. Postarat se o to má pohon zadních kol, ideální rozložení hmotnosti a elektromotor, jenž má v silnější variantě výkon 113 kW. Na stovku potřebuje prcek 8,3 sekundy a s kapacitou akumulátorů 35,5 kWh slibuje dojezd na jedno nabití až 220 km.

A aby toho nebylo málo, připojil Shinya ještě jednu zajímavou poznámku: „Za pár let nejspíš uvidíte ještě něco víc. Neříkám, že to bude rovnou Type R, ale něco ano,“ uzavřel povídání s britskými novináři. Na další detaily si musíme ještě nějaký čas počkat.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Doporučujeme

23. 1. 2020 17:00
Re: Honda e
Spíše vozítko pro metrosexuální točvolanty, kteří budou mít zase co úvěrovat, aby měli důvod jezdit do rachoty :D
23. 1. 2020 01:10
Prý "sportovní elektromobil"!
Tak to bude opravdu řidičské "vzrůšo" - s těžkým autem, v tichu, bez vytáčení motoru podle chuti řidiče a křivky točivého momentu, bez mazlení se s řadicí pákou, to si "pošmáknem"!... Bude to podobná idiocie, jako "vzrušující" závody Formule E! :-[] :-[] :-[] Úplný elektrický "hot-hatch"! :D :D :D :no: :no: :no:
22. 1. 2020 15:27
Honda e
Tesim se na ni.

I zakladni verze bude hodne pro ridice :yes:

Kazdodenni cesta do prace bude mnohem zabavnejsi :-)