Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sportovní roadster Fiat/Abarth bude mít zpoždění

Michal Fokt
Diskuze (0)
Kvůli rozhodnutí neudělat z Mazdy MX-5 Alfu Romeo, ale Fiat se proces zrodu v Japonsku vyráběného italského sporťáku zpozdí o čtyři měsíce.

Využití techniky roadsteru Mazda MX-5 se zprvu Fiatu zdálo jako dobrý nápad pro sporťák značky Alfa Romeo, ale později bylo rozhodnuto, že Alfy Romeo ponesou výhradně štítky Made in Italy (byť zlí jazykové tvrdí, že je to jen politické vysvětlení pro zjištění, že by takové auto nebylo pro propříště prémiovou Alfu Romeo dostatečně exkluzivní), současně však nebylo možné vycouvat ze smlouvy s Mazdou a proto vzniklo náhradní řešení - malý roadster dostanou značky Fiat a Abarth, popřípadě pouze Abarth, pro který by to byla vítaná imageová vzpruha.

Toto rozhodnutí, učiněné dost na poslední chvíli, ovšem způsobilo, že představení auta i zahájení jeho prodeje bude oproti původnímu plánu posunuto o čtyři měsíce. Tato informace nám asi moc nepomůže, protože neznáme původně plánované datum, ale lze předpokládat, že se Alfa měla představit krátce po premiéře Mazdy MX-5, tedy buď teď v Detroitu nebo v březnu v Ženevě. Namísto toho tedy sportovní Fiat/Abarth uvidíme poprvé někdy v létě a prodávat se začne patrně v rámci klasického modelového roku 2016.

Marchionne na toto téma prohlásil, že "se inženýři museli k projektu vrátit zpět a změnit některé díly na voze Mazdy". Z toho se dá usuzovat, že nedojde k žádným dramatickým změnám designu a auto by tedy mělo nést pro Alfu Romeo typické stylistické rysy (ostatně samotná MX-5 má v sobě také značnou dávku italské elegance) a nepůjde tedy o "polepenou MX-5" a změní se patrně pouze detaily a pochopitelně též přední partie, z níž se bude muset odoperovat trojúhelníková maska chladiče.

Michal Fokt
Diskuze (0)