Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Nová RS od Audi - RS6 a dvanáctiválcové Q7 RS TDI

Ondřej Láník
Diskuze (6)
To, že Audi vyvíjí velmi rychlé deriváty svých sedanů a kombi se již delší dobu ví. Stejně tak se ví, že dvanáctiválec TDI v terénním Q7 se dříve nebo později objeví i v sériové verzi. Nyní se objevuje zajímavé spojení řady RS a terénních Q7.

Současné desetiválcové S6 s motorem o objemu 5,2 l a nejvyšším výkonu 320 kW, dokáže vůz zrychlit na 100 km/h za 5,2 sekundy, nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h. Nejvyšší točivý moment 540 Nm je k dispozici v rozmezí otáček 3000 až 4000 min-1, přičemž již od 2500 ot./min je točivý moment větší než 500 Nm, a to až do 5500 ot./min. Toto vše však zřejmě na nové konkurenty nebude stačit, myslí si u Audi.

Zatímco Audi S6 mají na zádi čtyři kulaté koncovky výfuku, RS6 které vidíme na špionážních snímcích, dostanou dvě velké oválné koncovky a rozměrnější vstupní otvory v přídi. Dnes je zřejmé, že tehdy byly ještě prototypy oděny do předprodukčních kabátů S6. Nové snímky zřetelně odhalují karoserii rozšířenou v oblasti blatníků. Poprvé vidíme limuzínu i kombi RS6.

Audi pro vrcholný model zvolilo přeplňování známého vidlicového desetiválce a tak nové RS6 se za zákazníky vydá s motorem, který bude mít výkon někde mezi 380 a 405 kW. Omezovač se nebde stejně jako u předchozího modelu nastaven na konvenčních 250 km/h.

Nový model se představí na frankfurtském autosalonu.

Dalším zajímavým modelem, který se možná zařadí po bok RS6 a RS6 Avant bude Q7 se vznětovým dvanáctiválcem V12 TDI. Na prototyp takového vozu zřejmě narazil náš fotograf v severním Švédsku. Přední nárazník s obrovskými vstupními otvory pro chladicí vzduch, velkými kotouči a brzdovými třmeny podobnými těm ze studie Q7 V12 TDI. Ve skutečnosti jsou prý ještě větší než na studii!

Velkou otázkou zůstává reakce vlastníka velkého podílu ve VW Group, firmy Porsche AG. Dvanáct válců je přeci jen víc než přeplňovaných osm v Cayenne a kdo ví, jestli náhodou nebude toto Audi ještě rychlejší...

Ondřej Láník
Diskuze (6)
10. 4. 2007 18:07
Rezave vyfuky
Ikdyz se jedna jen o zkusebni model, tak tomu zacly nejak brzo reznout vyfuky :-) . Jinak :yes: , ze se Audi stale drzi u svych vykonnych verzi hesla "vlk v rouse berancim" a neveze se na vlne prilisne agresivity.
9. 4. 2007 14:21
Porsche
Myslim ze v Porsche to beru s kludom, Q7 nebude konkurovat Cayenne, aj ked papierovo to tak vyzerat moze...