Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Start sezony formule 1: Které eso získá titul?

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Získá Max Verstappen mistrovský hattrick? Překoná Lewis Hamilton osmým titulem rekord Michaela Schumachera? Dočká se Ferrari po šestnácti letech jezdeckého titulu? Na tato témata odpoví 74. ročník formule 1, který začíná tento víkend.

Sezona bude mít třiadvacet závodů na pěti kontinentech a potrvá 266 dní. Nejpozději poslední víkend v listopadu bychom měli znát odpovědi na námi vznesené dotazy v úvodu článku.

Velké úpravy pravidel

Druhým rokem se pojede podle nových technických pravidel, která platí do konce sezony 2025. Ve srovnání s minulým šampionátem došlo k úpravám, jež mají za cíl odstranit šedivé zóny, které týmy minulý rok využívaly.

SNÍŽENÍ VÝKONNOSTI PODLAH

O 20 milimetrů se zvýší nejspodnější část Venturiho tunelů, usměrňujících tok vzduchu na spodní části auta. Zvednutím se sníží generovaný přítlak a zvýší rychlost, při níž by mohl vůz začít kmitat. Svislé kmitání vozu budou měřit zabudované akcelerometry. O 15 milimetrů se zvednou vnější okraje podlahy. Zvýšení oslabuje schopnost utěsnit podtlakovou oblast pod podlahou, což limituje potenciál tvorby přítlaku.

ODSTRANĚNÍ ŠEDIVÝCH ZÓN

FIA si při psaní technických pravidel dala záležet na tom, aby zlepšila jízdu v těsném závěsu za jiným autem omezením odklonu vířícího se vzduchu za vozem. V novém znění pravidel jsou také dány limitní rozměry předního i zadního křídla.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme