Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stát chce koupit přes 700 elektromobilů za až tři čtvrtě miliardy korun

ČTK
Diskuze (40)

Ministerstvo financí jako centrální zadavatel vypsalo dvě zakázky na nákup až 711 elektromobilů v rámcových smlouvách dohromady za až 750 milionů korun bez daně z přidané hodnoty.

Na informace z Věstníku veřejných zakázek dnes upozornil server Zdopravy.cz, podle kterého jde o dvě zatím největší zakázky státu na nákup aut s elektrickým pohonem.

Ve větší soutěži s hodnotou téměř 446 milionů korun ministerstvo chce až 386 vozidel s dojezdem na jedno nabití nejméně 380 kilometrů a zavazadlovým prostorem minimálně 330 litrů. Většinu z těchto aut, 200 vozů, má podle serveru převzít Správa železnic, další mají dostat některá ministerstva, úřady, města a obce.

Video se připravuje ...

Stát objednává auta v jednom balíku, protože tak může dosáhnout na lepší podmínky, než kdyby auta poptávaly jednotlivé úřady. V hodnocení větší zakázky bude mít váhu 90 procent cena, sedm procent dojezd vozidla a zbylá tři procenta možnost dobíjení na třífázový proud s napětím 400 voltů. Vypsání soutěže předcházely podle serveru takzvané předběžné tržní konzultace, kterých se zúčastnily automobilky Renault, Škoda Auto, Hyundai a Ford.

V menší soutěži ministerstvo požaduje maximálně 325 menších elektromobilů, hodnotu zakázky předpokládá téměř 304 milionů korun. Auta mají mít podle serveru dojezd na jedno nabití alespoň 270 kilometrů a zavazadlový prostor nejméně 300 litrů. Také z této rámcové smlouvy má 200 vozů zamířit ke Správě železnic.

Stát se k nákupu elektromobilů zavázal v Národním akčním plánu čisté mobility. Zatím poslední velká objednávka z oblasti alternativních pohonů byla z počátku dubna na nákup až 263 hybridních osobních aut, která mají spalovací i elektrický motor. Pro státní organizace a úřady je dodá Škoda Auto, vyhrála dvě zakázky v součtu za 256 milionů korun. Největší část dostane opět Správa železnic, až 120 vozů.

ČTK
Diskuze (40)

Doporučujeme

11. 5. 2022 14:42
Re: To sa to plnia EÚ sny...
Ano špatně jsem se vyjádřil. Bavme se o kontrole a stanovení maximální marže a podle toho kde je nadstřelená oproti době před čtvrt rokem. Nevím jestli to nejsou pumpy, tak to bude zřejmě rafinérie. Minimálně po nějaké přechodné období než se trh stabilizuje a inflace se dostane do nějakých normálních čísel.
11. 5. 2022 14:38
Re: To sa to plnia EÚ sny...
Někde ta vysoká marže, která je výrazně vyšší než byla 3 měsíce zpátky je. Jestli to není čerpadlář, tak je to rafinérka. Vycházím z toho, že ropa stojí kolem 100 dolarů. Na takových hodnotách už byla i dříve a ceny na pumpách tak vysoké nebyly.
11. 5. 2022 11:54
Re: To sa to plnia EÚ sny...
psal jsi o zastropovani cen, to nejsou ale marze cerpadlaru nebo rafinerek ;-) tak nepis dalsi blbosti o tom co je zastropovabni cen, zastropovani cen znamena, ze se urci maximalni cena za kterou muze obchodnik prodavat dany produkt koncovemu zakaznikovi ;-)

takz epokud cenu zastropuje stat na treba 30 korunach za litr a obchodnik coby cerpadlar ho od rafinerie koupi za 40, tak se na to jednoduse vysere dokud neskonci zastropovani cen tak zavre, a nebo jako to udelali treba v Madarsku, tak mu zbytek i s jeho marzi dorovna stat ;-) takze ve finale on koupi za 40, prihodi si marzi treba 5, a proda zakaznikovi za 30 a zbylejch 15 mu proplati stat ;-)
11. 5. 2022 11:47
Re: To sa to plnia EÚ sny...
spotrebni dane na palivech plni statni kasu ani ne z 8% to neni nijak zavratne cislo aby se kvuli tomu hroutil stat, to cislo se da diverzifikovat relativne snadno tak jak bude klesat v ristich rekneme 30 letech k bodu kdy jiz bude tak smesne male ze nebude davat smysl ho nejak resit

jen na dividendach jedne firmy jako CEZ letos stat vydela cca pulku toho co vybere na spotrebnich danich na palivech

mimochodem kdo jeste nema ve svem portfoliu akcie CEZ, tak prohloupil, na jejich nakup byl idelani rok 2020 kdy slis pod 400 za kus, od te doby to je jak raketa
11. 5. 2022 09:04
Re: To sa to plnia EÚ sny...
takže si představ, že pumpař koupí naftu dneska za cca 43 korun, a ty mu zastropujes cenu na 39 a nedas mu kompenzaci?:D jako ten čerpař má marži třeba 3 koruny, to z koncové ceny, je cca 6-7 %, to není zas tak moc. Cestou je to, že se lidé začnou chovat racionálně, a nekupovat při poklesu o korunu 100 litrů do zásoby.