Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stopující robot neměl v USA štěstí, někdo ho zničil

redakce AUTO.CZ

Stopující robot, který loni sám úspěšně projel napříč Kanadou i částmi Evropy a získal si na sociálních sítích fanoušky po celém světě, neměl štěstí při podobné pouti po Spojených státech. Po dvou týdnech na cestách ho kdosi rozbil tak, že už nejde spravit, sdělil jeden z tvůrců.

Robot nazvaný HitchBot (podle anglického slovesa "hitch" - stopovat) sestavili univerzitní profesoři Frauke Zellerová a David Smith. Rozhodli se s ním provést sociální experiment na téma, jaká je interakce mezi lidmi a jejich mechanickými protějšky.

"Tento projekt staví na hlavu náš strach z technologií a ptá se: Mohou roboti věřit lidem?," řekla loni Zellerová před startem první HitchBotovy cesty po Kanadě. Sám nepohyblivý závisel zcela na laskavosti cizích lidí. Pro Kanaďany experiment dopadl dobře - robot projel zemí bez úhony za 26 dní a setkal se s až dojemnou dobrotou řidičů a spolucestujících. Ti, kteří si robota velikosti dítěte vzali do auta, ho předali druhým, nebo ho zanechali na dobře viditelném místě.

Experiment ve Spojených státech ale mechanického stopaře "stál život". Na cestu vyrazil 17. července v Marblehead ve státě Massachusetts - s palcem zdviženým k nebi, úsměvem na digitálním ciferníku a páskou kolem kulaté hlavy s nápisem San Francisko nebo jsem v háji.

HitchBot, jehož postup bylo možné sledovat díky GPS, se chvíli pohyboval v oblasti kolem Bostonu a krátce si zajel i k moři. Dostal se dokonce na baseballový zápas týmu Red Sox, čímž si splnil jeden z úkolů ze stanoveného plánu. Z východního pobřeží už ale neodjel. V sobotu majitelé dostali fotografii, na níž je robot zcela zničený. Nevědí, kde přesně skončil, ani to, kdo ho rozbil a proč.

HitchBot byl navržen jako mluvící společník na cestách s omezenou schopností konverzace. Zabudovaný fotoaparát pořizoval každých 20 minut snímky pro zdokumentování výprav. Během svých cest se například zúčastnil jedné komické akce a byl pozván na svatbu, v Nizozemsku se nechal portrétovat a jeden týden doprovázel metalovou kapelu.

redakce AUTO.CZ