Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Student vyvinul motocykl ve stylu Jawy, je s překližkovou kapotou

ČTK
Diskuze (8)

Překližkovou kapotou se od jiných na první pohled liší malý motocykl, který vyvinul letošní absolvent střední uměleckoprůmyslové školy v Železném Brodě Roman Mareš z Vitanovic u Turnova. Jeho prototyp nazvaný Awaj je ve stylu českých motocyklů Jawa z druhé poloviny minulého století.

Odkazuje i na konstruktéra Václava Laurina, který měl svoji první dílnu na konci 19. století asi 800 metrů od Marešova bydliště. "V malé dílně tady přes les sestavil první motocykl," řekl Mareš novinářům.

Video se připravuje ...

Kapotu z nezvyklého materiálu vytvořil ohnutím tří voděodolných překližek. Řešení dlouho hledal, nakonec se ukázalo, že je stačí napařit horkou vodu z varné konvice. "Překližka se musí napařit v určitém tlaku a času. Když se to přežene, tak překližka začne moc gumovatět, a když se to udělá málo, tak praská. Tak napošesté jsem to udělal," uvedl Mareš. Na jeho motocyklu je všechno kromě motoru a kol ruční výroba. "Soustružil jsem, svářel, lakoval, překližku sám ohýbal a sedlo jsem si nechal udělat u čalouníka," uvedl Mareš. Než na motocyklu začal pracovat, vytvořil asi 100 skic a dva prototypy z plastu a papíru.

Znalosti k sestavení motocyklu získal i díky tomu, že před pěti lety našel ve stodole starou Jawu z roku 1957, typ 550 "pařez", na němž jezdila jeho prababička. "Motorka byla v dezolátním stavu, rozhodl jsem se pro její renovaci," uvedl. Zatímco historická Jawa je po renovaci pojízdná, pro jeho vlastní dvoutaktní motocykl o obsahu 50 kubických centimetrů to zatím neplatí. Mareš nadále pracuje na motoru. "Chtěl bych vyvinout motor na elektro," řekl. Rád by sehnal nějakou firmu, která by mu s tím pomohla. "Potřebuji kolem sebe nějaké konstruktéry, protože já to dělám takovým tím selským rozumem, co jsem pochytil a potřeboval bych to nějak technicky doladit," dodal.

Na vytvoření vlastního prototypu pracoval devatenáctiletý Mareš poslední dva roky, šlo o jeho praktickou maturitní práci. "Výsledek jeho práce je velice nadstandardní v rámci školy. Zpracováním i nápadem," uvedl jeho ateliérový vedoucí na železnobrodské škole Tomáš Rýdl. Podle něj jde o první skutečný dopravní prostředek, který na škole v rámci ročníkových prací vznikl. "Dělala se pro škodovku karosérie auta, ale to vznikl jen model v menším měřítku," uvedl Rýdl. Letos podle něj ve škole ještě jeden student vytvořil tramvaj T3, i to byl ale jen zmenšený model. Marešův motocykl bude od středy součástí výstavy k 100. výročí železnobrodské školy, která minulý týden začala v Muzeu východních Čech v Hradci Králové a která potrvá do konce října.

ČTK
Diskuze (8)

Doporučujeme

16. 7. 2020 09:33
Jde to
Povedal by som, že treba brať do úvahy školu, ktorá je ,,UMELECKOprumyslova", a tie vaše názory mi prídu skôr akoby to bol počin maturanta z klasickej strojárskej prumyslove, študenti na tej umeleckej majú predsa úplne iný pohľad na vec a povedal by som, že je dosť ak by to vôbec jazdilo keďže oni tam kladú dôraz predovšetkým na dizajn ;-)
Chalan máš moje uznanie, osobne sa mi to síce moc nepáči lebo som skôr klasik a neoslovujú ma kapotovane motorky ani z 20.storočia ale som jeden z milióna takže choď za svojím snom a nedaj sa odradiť somrakmi :-[] :yes:
15. 7. 2020 21:52
Re: hrůza
Treba to brat optikou dnesnych hipsterov. Cim viac mimo zauzivane standardy, tym lepsie. Toto ked zbadaju mladi hipsteri s nekonecnou tuzbou sa odlisit, tak z toho bude slager. Za mna jednoznacne zaujimavy pocin. PS: podla tych reakcii, co citam (ak je to relevanta vzorka) stale sme neskutocne zakonplexovane narody. Kua ludia. Ved je to 19 rocny chalan. Si zoberte, ako dnes mladi travia cas. Len komzumuju. A tento borec nieco vytvoril. Moja rada jemu: utekaj, z tadeto, nez bude neskoro...
15. 7. 2020 14:59
hrůza
řekněme si pravdu, je to příšerný. V Itálii by ho vysmáli a utloukli pravítkem :no: :-(
Avatar - SKAY
15. 7. 2020 14:41
Počin
Pěkný počin, určite lepší jak pít pivo s gořkama :yes:
15. 7. 2020 12:42
vyvinul?
Vyvinul preklizku nebo motocykl nebo co vyvinul? Fichtl pro typky v kosili na naplavku. Jinak to je pribeh ze by o tom v usa natocili film tvl.