Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Studie: Ženy si prý spletou pedály v autě spíš než muži

David Bureš
Diskuze (45)
Vedle starších žen mají se se sešlápnutím špatného pedálu problémy také řidiči mladší 20 let.

Jedna z posledních studií americké Národní asociace pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) zjišťovala, jak si řidiči pletou jednotlivé pedály, a to především brzdu a plyn. Jedním z výsledků studie je ten, že u žen je mnohem větší pravděpodobnost, že sešlápnou špatný pedál a způsobí tak dopravní nehodu.

V rámci studie byly zkoumány technické knihy vydané mezi lety 1980 a 2009, dále byly analyzovány novinové zprávy o 899 dopravních nehodách v USA za posledních 10 let. Výzkumníci také provedli dvě analýzy statistik nehod, jedna byla založena na datech Národního výzkumu příčin nehod (NMVCCS) z let 2005 až 2007, ta druhá na údajích z databáze nehod v Severní Karolíně mezi roky 2004 a 2008.

Z výzkumu novinových zpráv vyplynulo, že jsou řidičky v nehodách způsobených sešlápnutím špatného pedálu zastoupeny v mnohem vyšším počtu než řidiči. Ženy způsobily skoro dvě třetiny takových havárií. Muži přitom způsobí 60 % všech dopravních nehod.

Hodně řidičů, kteří sešlápli špatný pedál, je také mladší 20 let, nebo je naopak starší 76 let.

Nejčastějším důvodem, proč motorista sešlápnul špatný pedál, byla jeho nepozornost. Ta způsobila skoro polovinu nehod v Severní Karolíně, které byly následkem sešlápnutí špatného plynu. Tito řidiči přiznali, že se před nehodou dívali mimo silnici, hledali něco v kabině auta, bavili se se spolujezdcem, popřípadě používali mobilní telefon. U rozptýlených šoférů je větší pravděpodobnost, že se v nastalé dopravní situaci leknou a v panice místo brzdy sešlápnou pedál plynu.

Podle analýzy se Severní Karolíny se 57 % nehod způsobených sešlápnutím špatného pedálu stane mimo silnici – například na parkovištích. Analýza novinových článků pak zjistila, že dokonce 77 % těchto nehod prezentovaných médii se stalo mimo silnici.

Následky tohoto druhu havárií nebývají vážné – podle severokarolínské databáze byl jen v 18 % těchto havárií někdo zraněn, nejčastěji to bývají chodci. Jednou z výjimek je nehoda z kalifornské Santa Monicy, kde 86letý muž v roce 2003 vjel se svým autem do zaplněného trhu, při tom zabil devět lidí a 54 lidí zranil. Muž tehdy tvrdil, že se snažil brzdit, auto však nebrzdilo.

David Bureš
Diskuze (45)
Avatar - Ada je zase tady
17. 4. 2012 01:24
Re: No to je ale novinka
Bylo by zajímavé takový průzkum udělat u nás. Z uvedeného odkazu vyplývá, že na severovýchodě USA před 20 lety ženy najezdily přibližně polovinu km, než muži a přitom pravděpodobnost, že zaviní dopravní nehodu se zraněním je o cca 20% vyšší, než u mužů (na stejný počet ujetých km). Osobně se domnívám, že u nás budou ty rozdíly ještě větší - jak v počtu ujetých km, tak i v počtu zaviněných nehod se zraněním. Typickým zaviněním u řidičky je nedání přednosti v jízdě a s ohledem na průměrně menší evropská auta to pravděpodobně povede ještě k větší pravděpodobnosti zranění...

Navíc v té práci ještě není zohledněna skutečnost, že u spousty podstatných řidičských chyb žen dokáže průměrný řidič - muž zabránit nehodě svými rychlejšími a koordinovanějšími reakcemi, což ovšem obráceně (protože ve stresové situaci si ženy začnou plést pedály, případně si zakryjí oči) neplatí ani náhodou. Dokonce se stává poměrně často, že žena zaviní nehodu, muž se jí vyhne, havaruje a žena odjede, protože je to taková nána, že si ani nevšimla, že někomu zkřížila cestu...
16. 4. 2012 22:11
Re: Agresivní jen muži?
To je důsledek vyrovnávání společnosti. Spousta lidí by to u chlapů ráda svedla na testosteron a nějakou vrozenou agresivitu, což je univerzální výmluva, ale ve skutečnosti je příčina často někde jinde. Myslím si, že si nemáme moc co vyčítat z hlediska geneticky daných predispozic.
16. 4. 2012 22:05
Re: Ženy jezdí opravdu lépe než muži
Osobně si myslím, že je právě napájení tím limitujícím faktorem. Jsou to slušné automatické smetáky na udržování pořádku, ale důkladnější úklid je mimo jejich ligu.
16. 4. 2012 22:03
Re: Ženy jezdí opravdu lépe než muži
Zrovna zmíněný systém od Philipsu mám a musím ti dát za pravdu. ;-)
Avatar - Hammunasakra
16. 4. 2012 21:56
Re: stokrát opakovaná lež: ŽENY JEZDÍ BEZPEČNĚJI NEBO DOKONC
Ale FUJ - to k té "analíze" (to měkké "i" tam je SCHVÁLNĚ!) kde "konstruujete" jak jezdím ;-)
A já (narozdíl od vás) NEřekla že chci KONTROLOVAT - že bych chtěla vidět Vidět VIDĚT ... cítíte ten ROZDÍL? :-)