Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru jde do šampionátu cestovních aut

Michal Fokt
Diskuze (7)
Subaru už nebude na motorsport jen vzpomínat. Vrací se, ovšem tentokrát na okruhy a pouze v Británii, kde se letos zúčastní šampionátu BTCC.

Kde jsou ty časy, kdy jsme si při zmínce o rallye okamžitě vybavili čtyřkolky od Mitsubishi a Subaru. Ale to už dnes patří do pořadu pro pamětníky. Ti první nejen že nesoutěží, ale pro jistotu zařízli i svůj kultovní model a chtějí se stát experty na plug-in hybridní SUV, ti druzí sice ještě nánosy času oprašují, ale vrátit se do boje o vavříny nechtějí.

Mám ale jednu alespoň trochu pozitivní zprávu. Subaru rozjíždí v Evropě nový závodní program. Nejedná se však o rallye a bohužel nejde o aktivitu v globálním nebo alespoň evropském formátu, Japonci se však rozhodli zabojovat v konkurencí nejvíce nabitém šampionátu britských cestovních vozů BTCC, kde startovní rošt tvoří tři desítky aut deseti značek. Závodí se tady jako za starých časů, kolo na kolo.

Subaru se spojilo s týmem BMR a společně postavilo závodní verzi kombíku Levorg, po roční pauze tedy znova na trati spatříme "stěhovák". A že to automobilka s BTCC myslí opravdu vážně, ukazuje skutečnost, že se Japonci s britskou stájí přihlásili jako tovární tým - po Hondě, BMW, MG tedy už čtvrtý. A to nemluvím o tom, že barvy Plejád budou hájit jedni z nejlepších jezdců v poli - Jason Plato a Colin Turkington.

Protože regule BTCC zakazují pohon všech kol, bude mít Levorg poháněnou pouze jednu, a to překvapivě tu zadní (stejně jako BMW a Audi).

Michal Fokt
Diskuze (7)
Avatar - praděda7
14. 1. 2016 15:21
Re: Subaru motorsport
Pozor! Až 80% příjmů FHI jde s výroby a prodeje automobilů. To ostatní jsou většinou různé součástky pro letecké společnosti. Subaru bylo na pokraji krachu již koncem minulého století. V Subaru byly pak "namontovány" různé jiné automobilky, ale všechny časem vycouvaly. Poslední byla Toyota. Budoucnost nevěstí nic dobrého... ;-\
Avatar - Ham.
14. 1. 2016 10:18
Re: Subaru motorsport
Ale vždyť Subaru je součástí koncernu. FHI je velký koncern, který vedle aut Subaru vyrábí pro kosmický výzkum, autobusy, trucky, letadla, helikoptéry etc.
Avatar - praděda7
14. 1. 2016 08:00
Re: Subaru motorsport
Sleduj, jak si "vedou" malé automobilky, které nejsou součástí velkých koncernů.... :-! Nic proti Subaru, je to pouze otázka financí.
Avatar - curwasportiva
14. 1. 2016 01:07
Re: Subaru motorsport
Tak to toho o Subaru asi moc nevis... >:D
Avatar - praděda7
13. 1. 2016 23:35
Re: Subaru motorsport
Subaru je v posledním tažení........dávám mu 5 let... ;-\