Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru Tribeca v zimě definitivně skončí

Diskuze (16)
Dny kontroverzního SUV jsou sečteny. Subaru dealerům dodá poslední kusy v únoru.

Velké SUV Subaru Tribeca (někdy označované také B9 Tribeca) se prodává už jen v několika zemích – například v USA, Kanadě nebo Rusku. V Evropě si ho už nějakou dobu nepořídíte a podobný stav nastane za pár měsíců i v těch zemích, kde se Tribeca stále nabízí. Japonská automobilka totiž svým dealerům oznámila, že poslední nové vozy dodá v únoru 2014.

Největší model v historii Subaru měl nakonec dlouhou kariéru, světová premiéra proběhla už před sedmi lety v roce 2005, do Evropy Tribeca dorazila o roku později. O úspěšný model se ale rozhodně nejedná, dosud vzniklo jen 78 tisíc exemplářů (pro srovnání, tolik Foresterů se prodá za méně než rok) a v posledních třech letech patří Tribeca k nejméně prodávaným modelům na americkém trhu.

Zpočátku byl hlavním problémem nepovedený design přídě. Navzdory obecnému přesvědčení není dílem řeckého designéra Andrease Zapatinase, exteriér pro Subaru navrhlo už před jeho příchodem studio Fuore Design. Každopádně Tribeca se z rozpačitého přijetí už nevzpamatovala a ničemu nepomohla ani časná a rozsáhlá modernizace v roce 2007. Tehdy se exteriér proměnil z příliš experimentálního na až zbytečně konzervativní. Současně třílitrový šestiválec ustoupil novému motoru 3,6 l, výkon vzrostl ze 180 na 191 kW a spotřeba se snížila o 10 %. V takovém provedení vydržela Tribeca až do současnosti.

Kromě neúspěchu samotného modelu od Subaru se s modelem Tribeca pojí ještě jeden nezdar. Za doby partnerství Subaru s GM se připravoval i odvozený model Saab 9-6, projekt byl ale nakonec zastaven poté, co koncern General Motors prodal svůj podíl ve Fuji Heavy Industries, mateřské společnosti Subaru.

Diskuze (16)
7. 11. 2013 08:43
Tribeca
Většina názorů, které jsem si zde přečetl, se opírá o pohled na auto z 50-ti metrové vzdálenosti.
Je to mé čtvrté Subaru, velmi pohodlný stroj na velké vzdálenosti (1000km v jednom zátahu není problém). Žádné prodlevy při sešlápnutí plynu. Žádné poruchy. Je celkem zbytečné o něm psát lidem, kteří se děsí deště na cestě, sněhu, bláta a jediné, kde jezdí svižně je suchá dálnice. Jakmile je cesta jakákoliv jen ne suchá, pak dokážete ocenit vlastnosti Subaru.

>:D >:D
Avatar - twistedTSD
26. 10. 2013 22:46
Re: Škoda
Máš pravdu, umírněná verze je zkrátka mému vkusu bližší. ;-)
24. 10. 2013 10:33
Dobre auto
Tribeca po F/L nam spolahlivo sluzi ako rodinne auto uz viac ako 5 rokov. A ako pohodlne priblizovadlo pre rodinu s detmi naozaj nema chybu:
- vsade kopec miesta, obrovsky kufor
- aj pri 2 detskych sedackach sa dospely medzi ne posadi
- velmi pohodlne, tiche, dostatocne vykonne
- vyborna spolahlivost: s autom nebol absolutne ziadny problem
- fantasticke v zime

Samozrejme ma svoje nedostatky: pomaly automat, naklananie pri ostrej jazde, vyssia spotreba (u nas dlhodobo cca. 12.5l), palubny pocitac s biednou grafikou a bez oficialnych map Vychodnej Europy - to ale pri vyuziti ako rodinneho auta vobec nevadi.

V Europe ju zabil jediny osadeny motor - velkych SUV s benzinom sa tu predava ako safranu. A ked uz niekto kupoval velke SUV, tak ho ani nenapadlo ist pozriet k Subaru - bezny clovek nie je autickar a o takomto okrajovom modeli ani netusi.

Mimochodom, interier je velmi podareny - od Subaru az necakane, obzvlast pri bezovej farbe. Ziskal aj niekolko designovych cien. Kto tvrdi opak, tak jednoducho trpi predsudkami ziskanymi z kratkeho posedu v XV ci Imprezy.

Kazdopadne pri myslienkach na obmenu za ine auto sa mi nepodarilo ani v dnesnej ponuke najst auto, ktore by Tribecu rozdrtilo vo vsetkych oblastiach a tak sa obmena zatial nekona.
Avatar - PlumJelinek
23. 10. 2013 22:24
Re: Škoda
Dovolím si lehké rýpnutí, ale nedivím se, že se ti líbí Tribeca právě po faceliftu, je to podobný nudný "unistyle" jako Škodovka, kterou máš v avataru. Neurazí, nenadchne, šedá myš co se ztratí v davu. Tribec jsem viděl hodně (jak před faceliftem a tak po faceliftu), ale na žádnou konkrétní pofaceliftovou si nemůžu vzpomenout. Prostě šedá myš.
Avatar - PlumJelinek
23. 10. 2013 22:18
Re: Škoda
Subaru mělo vždycky problém udělat interiér na úrovni a ani teď se jim to při srovnání s konkurencí nedaří. B9 Tribeca byla pěkná a to dokonce i v tom interiéru, o zpracování mluvit nemůžu, osobně jsem to auto nezkoušel. Ale zákazníci Subaru jsou prostě jiní - skoro bych až řekl, že je zajímají pouze a jen jízdní vlastnosti a že skoro čím je to auto odpudivější, tím víc ho chtějí.