Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Supernabíječka každých 60 km? Evropský návrh myslí snad na všechno

Ondřej Mára
Diskuze (130)

Na důležitých tazích napříč EU by měla být každých 60 km dostupná nabíječka s výkonem 150 kW.

Evropský parlament přijal návrh, který by měl výrazně usnadnit cestování s elektromobily napříč státy EU. Od konce 2025 by podél hlavních evropských tahů TEN-T „core“ (Trans-European Transport Network) měly vyrůst rychlonabíječky pro elektromobily s výkonem minimálně 400 kW, které budou dostupné každých 60 kilometrů.

Minimální výkon 400 kW je přitom celkový, tedy na celou nabíjecí stanici, která může mít několik stojanů. Minimálně jeden stojan by však měl mít výkon minimálně 150 kW. Do konce roku 2027 se pak počítá se zvýšením celkového minimálního výkonu na 600 kW. Mimo síť TEN-T „core“ se počítá s delším časovým horizontem navyšování výkonu nabíječek.

Video se připravuje ...

Dobíjení by navíc mělo být možné uhradit bezkontaktně a bez nutnosti předchozí registrace u provozovatele nabíječky. EU navíc vyžaduje, aby měl zákazník jasný přehled o cenách nabíjení a dostupnosti. Chce tak předejít nepříjemným překvapením, jak The Verge.

Návrh počítá také s výstavbou výkonných nabíječek pro autobusy a nákladní vozy, které by měly být do roku 2028 dostupné podél hlavních evropských tahů každých 120 kilometrů, přičemž celkový výkon by se měl pohybovat v rozmezí 1400 až 2800 kW, v závislosti na typu silnice.

Milým překvapením je pak zohlednění vodíkových plnících stanic podél hlavních tahů (TEN-T „core“), které by měly být dostupné každých 200 kilometrů do roku 2031.

Návrh je součástí balíčku „Fit for 55“, kterým chce EU zredukovat emise skleníkových plynů do roku 2030 o 55 % ve srovnání s rokem 1990 a dekarbonizovat dopravu.

Ondřej Mára
Diskuze (130)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
29. 7. 2023 15:40
Re: EU nařizuje
spalováky se převáží s plnými naádržemi že a ještě si pro jistotut sebou vezou 15 milionů litrů paliva, aby během palvby mohli mít nastartovaný motory vid......

Výhoda ICE auta je, že z nich jdou baterie vyndat a palivo odčeprat na minimum, vyndat z EV plečky baterii moc nejde - vid Borisove.

Blbý, další nevýhoda EV co :-)
28. 7. 2023 15:14
Re: EU nařizuje
“ Proč teda nenapíšou i o těch stovkách shořelých lodí, zapálených od ICE? ”
Ze to neprectes na auto cu znamena, ze to neexistuje?
28. 7. 2023 14:22
Re: EU nařizuje
Každý přece ví, že ICE hoří tisíckrát častějc, než EV. Je to konspirace ropných loby a diskriminace EV, když pořád píšou o nekontrolovatelných požárech na zaoceánských lodích, zničených a nebo i potopených vinou požáru z převáženého EV. A to je v průběhu roku teprve blbá druhá loď.

Proč teda nenapíšou i o těch stovkách shořelých lodí, zapálených od ICE? :D
Avatar - Barrichello
28. 7. 2023 13:56
Re: EU nařizuje
Kvalitka https://echo24.cz/…gicka-katastrofa
Avatar - Barrichello
28. 7. 2023 13:24
Re: EU nařizuje
Vybudovaná infrastruktura, komfort, služby a vymoženosti vše díky práci minulých generací a díky fosilním palivům a průmyslu.

To zbylo současné generaci. Která je líná jak veš, levá jak turecká šavle, nechce dělat rukama a vymýšlí nesmysly.

A nádherné stroje s duší, charakterem, krásným designem a z kvalitních materiálů, takové co už dneska skoro nikdo nevyrobí. To všechno zbylo současným generacím :-)