Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki eVX je koncept elektrického SUV s terénními ambicemi. Dorazí v roce 2025

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Automobilka Suzuki v oblasti elektrifikace poněkud zaostává, dnes však konečně představila koncept svého prvního elektromobilu pro globální trhy.

Společnost Suzuki během právě probíhajícího autosalonu v indickém Dillí představila koncept svého prvního globálního strategického elektromobilu, který pojmenovala eVX. Současně automobilka potvrdila, že příchod produkčního modelu na trhy můžeme očekávat v roce 2025.

Exteriér měl být podle automobilky navržen tak, aby bylo okamžitě rozpoznatelné, že jde o SUV značky Suzuki. Příď s tradičně uzavřenou maskou zaujme výraznými světly, vytvářejícími světelný podpis šipek směřujících vpřed. Ve spodní části si pak můžeme všimnout ochranného dekoru nárazníku.

Video se připravuje ...

Jako správné terénní SUV má koncept eVX krátké převisy karoserie a svalnatě vystouplí blatníky, samozřejmě chráněné plastovými lemy. Kliky jsou zapuštěné, konvenční zrcátka nahradily kamery, na levém blatníku vidíme víčko zásuvky a kola mají aerodynamicky tvarované ráfky.

Automobilka se pochlubila také rozměry, kdy konceptu eVX naměříme 4300 mm na délku, 1800 mm na šířku a 1600 mm na výšku. Délku rozvoru bohužel neznáme, uváděné parametry ale ukazují, že by se budoucí vůz mohl v nabídce objevit nad modelem Vitara, který měří 4175 mm na délku a 1755 mm na šířku.

Video se připravuje ...

Zřejmě v podlaze vozu pak bude uložena baterie s kapacitou 60 kWh, která by měla zajistit dojezd kolem 550 kilometrů. Sluší se však zmínit, že dojezd je uváděn podle velmi optimistického indického měřícího cyklu MIDC, takže podle evropského WLTP bude jistě kratší.

Fanoušky značky ale potěší, že nový koncept má kombinovat „silné DNA 4x4 od Suzuki spolu s pokročilými funkcemi nejnovějších BEV“. Minimálně u výkonnějších verzí tak očekáváme pohon všech kol. Na bližší informace si ale budeme muset ještě chvíli počkat.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

12. 1. 2023 13:32
Re: Spíše by mne zajímal příchod nové Vitary,
Tak se moc netěš. Dal bych ruku do ohně za to, že tohle je nástupce Vitary. Dávalo by to smysl. Místo po Vitaře zaujme S-Cross a tohle bude jako e-Vitara vedle S-Crosse pro zájemce o EV.
12. 1. 2023 12:16
Spíše by mne zajímal příchod nové Vitary,
než tohoto...
12. 1. 2023 11:27
Silné DNA
snad mají všichni. To padlo i na prezentacích Škodárny.

Vzhled bych hodnotil jako takový standard EV.