Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki představuje novou Grand Vitaru. Zatím jako novinku pro Indii

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Automobilka Suzuki odhalila novou generaci SUV Grand Vitara.

Nová Grand Vitara využívá platformu Suzuki TECT (Global C-platform), na délku měří 4345 milimetrů, široká je 1795 mm a vysoká 1645 mm. Rozvor dosahuje 2600 milimetrů.

Ve srovnání s evropskou Vitarou je tedy Grand opravdu větší, "naše" Vitara je dlouhá 4175 mm, široká 1775 mm, vysoká 1610 mm a rozvor má dlouhý 2500 mm. Novinka je současně o něco větší než model S-Cross s délkou 4300 mm, šířkou 1785 mm a výškou 1580 mm. Rozvor mají oba vozy stejný, tedy 2600 mm.

A zajímavé také je, že Grand Vitara už má i dvojče s logem Toyoty. V rámci spolupráce japonských automobilek totiž vznikla také Toyota Urban Cruiser Hyryder, která byl dokonce představena o něco dříve.

Grand Vitara se přitom liší víceméně v detailech. Karoserie je v podstatě stejná, Suzuki ale dostalo jiné světlomety vpředu i vzadu a nový přední nárazník s odlišnou maskou chladiče. Uvnitř najdeme palubní desku s 9palcovou dotykovou obrazovkou, na níž "běhá" nejnovější verze infotainmentu Suzuki Connect, a výrobce láká také na digitální přístrojový panel a head-up displej. Lépe vybavené verze nabídnou ventilovaná sedadla, bezdrátové nabíjení, soustavu kamer nebo třeba prémiový audio systém.

K mání budou dva motorizace, obě elektrifikované. Základ představuje mild-hybrid, jehož základem je atmosféricky plněný 1,5litrový čtyřválec, poskytující maximální výkon 76 kW a nejvyšší točivý moment 137 Nm. Tato verze bude k dispozici s pohonem předních kol i jako čtyřkolka, zákazníci dále budou moci vybírat mezi pětistupňovou manuální, nebo šestistupňovou automatickou převodovkou. 

Video se připravuje ...

Druhou možnost představuje full-hybrid tvořený 1,5litrovým čtyřválcem o výkonu 68 kW a elektromotorem. Maximální kombinovaný výkon soustavy činí 85 kW, točivý moment dosahuje 141 Nm. S hybridem se váže výhradně převodovka e-CVT.

Už víme, že Grand Vitara byla představena jako novinka pro indický trh, Suzuki však chce model prodávat i na jiných trzích. O Evropě zatím řeč nebyla.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme