Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Švédská automobilka Saab opět pozastavila výrobu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
S možností menších výpadků výroby po nedávné dlouhé odstávce Saab prý počítal.

Švédská automobilka Saab v úterý opět pozastavila výrobu kvůli problémům s dodávkami součástek. Firma však slíbila, že produkci ve středu obnoví. Upozornila rovněž, že s možností menších výpadků výroby po nedávné dlouhé odstávce počítala.

Ztrátová automobilka musela začátkem dubna výrobu na téměř dva měsíce zastavit, protože neměla peníze na platby dodavatelům. Koncem května produkci obnovila díky dohodě o investici od čínské společnosti Pangda Automobile Trade, napsala agentura Reuters.

Generální ředitel švédské asociace dodavatelů automobilového průmyslu FKG Svenake Berglie podle tamní agentury TT upozornil, že někteří dodavatelé ještě nedostali od Saabu zaplaceno a nedokázali obnovit svou vlastní produkci.

Dohodu o čínské investici sjednala nizozemská společnost Spyker, která je majitelem Saabu. Spyker by měl od Pangdy získat na záchranu Saabu celkem 110 milionů eur (2,7 miliardy Kč). Dohoda zahrnuje ujednání, že Pangda nakoupí vozy Saab v hodnotě 45 milionů eur. Získá rovněž téměř čtvrtinový podíl ve Spykeru za 65 milionů eur.

Spyker se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard Kč) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
9. 6. 2011 00:46
At zije SAAB!
SAAB je mrtev, at zije SAAB! Je to skoda, ale neda se nic delat. V podstate ve chvili, kdy dal GM ruce pryc, to bylo jasne.
8. 6. 2011 20:50
Re: Omlouvám se za link,...
Tady je videt, ze Cinane meli vlastnit Saab, jen velka Cinska firma mohla zabezpecit sametovy chod, tak jak to bylo treba u Volva. Zda si ale nekdo myslel, ze nejaky Cinsky akcionar bude posilat zahranicnimu vlastniku prazdny sek a Saab tim bude platit dluhy z vcerejska a predvcerejska, tak to proste nefunguje.

Avatar - Righ
8. 6. 2011 19:08
Re: Omlouvám se za link,...
Ten clanek, na kterej odkazujes, netvrdi nic jinyho, nez co se muzem docist ve zprave od CTK zde na auto.cz - totiz ze vyschnul penezovod mezi Saabem, jeho dodavateli a dalsimi dodavateli. Penezovod, ktery snad znova rozjedou prostredky od Pang Da, ale zatim se tak evidentne nestalo. Pro Saab pritom tyhle "planovany" vypadky maj dost katastrofalni dusledky, protoze dale potencialni zakazniky utvrzujou v presvedceni, ze se cela automobilka potaci na okraji propasti a kdyby zitra zavreli definitivne kram, nikdo by se nemohl ani v nejmensim divit. To si pak kazdej dvakrat rozmysli, jestli vysazi jeden a pul mega za novou 9-5ku, kdyz mu ji nemusej ani dodat - o dalsim zarucnim a servisnim osudu auta ani nemluve.
Avatar - ManInBlack
8. 6. 2011 11:09
Omlouvám se za link,...
...ale nedalo mi to. Jen pro upřesnění informací a taky komentář pod článkem leccos člověku osvětlí.
[odkaz]