Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tady přednost zprava neplatí! Mnoho českých řidičů to však neví

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)

Co dělat, když přijedete na křižovatku bez dopravních značek? Přednost zprava je obecným pravidlem, ale existují výjimky.

Přednost zprava je základní pravidlo silničního provozu v ČR, existují ale situace, kdy se uplatňují výjimky. Tato pravidla se týkají především křižovatek neoznačených dopravními značkami.

Křižovatka neoznačená dopravními značkami upravujícími přednost

Křižovatka ve tvaru písmene T Křižovatka ve tvaru písmene T

Většina řidičů odpoví, že jako první projede křižovatkou červené auto B, po něm modré C a naposledy černé A. To je ale špatně. A pokud by se tak řidiči zachovali, vznikla by nebezpečná situace a dost možná i dopravní nehoda.

Video se připravuje ...

Správné řešení je, že první projede černé auto (A), za ním červené (B) a nakonec modré (C). Auto A totiž nemusí dávat přednost autu C, jelikož zde se uplatňuje jedna z výjimek pravidla pravé ruky. 

Pokud totiž řidič, který by jinak měl právo přednosti zprava (C), odbočuje vlevo, musí dát přednost protijedoucímu vozu (v případě situace na obrázku tedy červenému automobilu B).

Zákon 361 o provozu na pozemních komunikacích dále říká, že řidič přijíždějící na křižovatku bez dopravního značení musí dát přednost nejen vozidlům, ale i jezdcům na zvířatech, skupinám chodců a průvodcům stáda zvířat, pokud přijíždějí zprava.

Přijíždíte z obytné zóny, pěší zóny, nebo cyklostezky

Přednost zprava také neplatí, pokud vjíždíte na silnici například z obytné zóny. Zde vždy musíte nechat projet všechna vozidla, ať se k vám blíží z jakéhokoli směru. Pozor, přednost všem dáváte i při vyjíždění ze stezky pro cyklisty.

Přijíždíte z účelové komunikace

Totéž platí v případě, kdy se napojujete na silnici z účelové komunikace. To jsou například ty, které vedou na parkoviště k obchodnímu centru, ke stojanům čerpacích stanic, do areálů firem a podobně.

Louky, pole a zamrzlé vodní plochy

Dopravní pravidla pak vůbec neplatí na loukách, polích, či zamrzlých vodních plochách, pokud zde cesty nejsou zřetelné. Zde je třeba dodržovat pokyny vlastníka takového pozemku, případně pořadatele. To platí také o různých tuningových srazech na letištích, v offroadových parcích a podobně.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - Abox
3. 7. 2023 05:18
Re: Chyták
Ano, existuje. Naprosto stejnýou situaci jsem zažil před barákem v pondělí minulý týden (taky nejsou žádné značky). Byl jsem to vozidlo C. Ukázal jsem vozidlu B. že má jet a bylo vyřešeno.
29. 6. 2023 17:56
...
To vypada, ze autor si tu vyjimku vymyslel. Me v autoskole ucili, ze v takove situaci je treba se domluvit.
29. 6. 2023 14:49
Re: To je ale dobře.
Nemáte pravdu.
1) A a B dávají přednost zprava a nemají v křižovatce co dělat.
2) C jako jediný může najet do křižovatky, aniž by tím porušil povinnost dát přednost protijedoucímu.
Pohybujeme se přesně dle dikce zákona a obrázek se nám pozměnil, modrý C je jako jediný legálně najetý v křižovatce.
Dál jde to mezi ním a červeným B. Modrý C má sice dát přednost protijedoucím vozidlům, ale ne PROTISTOJÍCÍM, takže:
1) Pokud byl červený B v protipohybu, dostane přednost, projede křižovatkou jako první (černý A nemůže do křižovatky, protože tam stojí najetý modrý C), dál projedou křižovatkou modrý C nakonec černý A.
2) Pokud červený B stojí před křižovatkou, nemá modrý C žádného PROTIJEDOUCÍHO, kterému by dal přednost a projede křižovatkou jako první, následuje černý A, kterému se uvolnila křižovatka a jako poslední křižovatkou projede červený B, protože před ní zastavil.
V praxi samozřejmě podle toho, jak se domluví nebo kdo bude někde dřív.
Relativitu do pravidel silničního provozu netahejte :-) .
29. 6. 2023 14:38
To je teda ubohost
Předpokládám, že autor si je moc dobře vědom, že napsal nesmysl, prostě proto, aby vyprovokoval hádku čtenářů v diskuzi o tom, jak to má být správně. Už ten titulek je laciný clickbait (ostatně jako většina titulků na auto.cz), a celý obsah není o moc lepší. Uděláme cokoliv, jenom aby lidi klikali. Jenže velká část lidí chce taky mít pocit důvěry v médium a mít pocit že konzumují pravdivé a přesné informace. Myslíte si, milý autore "redakce AUTO.CZ", že články jako je tato si budujete reputaci seriózního media? Ani se nedivím, že se autor radši nepodepsal svým pravým jménem.
29. 6. 2023 14:06
Re: To je ale dobře.
Červené B má dát přednost černému A, pokud někam jede, ale ono stojí zaparkované před křižovatkou a čeká, protože jedině modré auto dle zákona může najet do křižovatky, čímž ji černému A zablokuje. Červenému B tím křižovatku naopak uvolní.
V praxi to samozřejmě bude podle toho, kdo přijede o vteřinu dřív nebo kdo koho pustí.