Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pozor na tuto anomálii z českých silnic. Řidiče jenom plete, může vás vyjít draho

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)

Součástí nových otázek pro studenty autoškol je i chyták připomínající anomálii, se kterou se řidiči v praxi setkají jen vzácně.

Ministerstvo dopravy na svých sociálních sítích upozornilo na další z chytáků, který se během února tohoto roku dostal mezi otázky pro žadatele o řidičské oprávnění. Jde přitom o chyták upozorňující na anomálii, se kterou se řidiči v běžném provozu setkají jen minimálně. Šance tu ale stále je.

Nový chyták v otázkách autoškoly

Nová otázka, kterou si můžete v rámci opakování či přípravy prohlédnout na webu Nové Otázky.cz v sekci nové textové otázky, má celkem jednoduché znění:

Dopravní situace Dopravní situace

Řidič vozidla z výhledu ve vyobrazené křižovatce s kruhovým objezdem:

A) Má přednost v jízdě před vozidly jedoucími po kruhovém objezdu,

B) Musí dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím po kruhovém objezdu,

C) Se musí na tomto kruhovém objezdu pouze otočit a jet zpět

Pokud jste odpověděli za A), tedy „Má přednost v jízdě před vozidly jedoucími po kruhovém objezdu“, gratulujeme. Nenechali jste se nachytat. Vysvětlení je přitom docela jednoduché.

Video se připravuje ...

Před kruhovým objezdem sice vidíme dopravní značku „Kruhový objezd“, ta je však informativní a řidiči nic nepřikazuje. Proto se běžně umisťuje společně se značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě". Tomu se ostatně věnuje Silniční zákon č. 361/2000 Sb., konkrétně § 22 v pátém odstavci:

Záleží na dopravní značce před objezdem

Řidič vjíždějící na kruhový objezd označený dopravními značkami "Kruhový objezd" společně se značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Kruhový objezd" společně se značkou "Stůj, dej přednost v jízdě" musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím po kruhovém objezdu a organizovanému útvaru chodců a průvodci vedených a hnaných zvířat se zvířaty jdoucími po kruhovém objezdu.

Pokud ovšem před kruhovým objezdem není žádná ze dvou výše zmíněných dopravních značek, které upravují přednost, vracíme se k druhému odstavci toho samého paragrafu, který uvádí: „Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.

Pro úplnost pak ještě uvádíme celé znění prvního odstavce § 22: „Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí dát přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím po hlavní pozemní komunikaci.

Video se připravuje ...

Jak ovšem uvádí i četné komentáře pod příspěvkem na sociálních sítích rezortu dopravy, jde o anomálii, se kterou se řidiči v běžném provozu setkají opravdu jen výjimečně. Ve většině případů jsou totiž kruhové objezdy doplněny značkou „Dej přednost v jízdě“.

Nabízí se přitom otázka, proč vůbec tato anomálie (již od roku 2016) existuje. V zájmu vyšší bezpečnosti a plynulosti by znělo logicky pravidla (nejen pro jízdu na kruhovém objezdu) spíše zjednodušit a podobným anomáliím, které mohou řidiče zbytečně potrápit, raději předcházet. Dokud se ale v zákonech něco nezmění, je nutné před kruhovým objezdem bedlivě sledovat značky a doufat, že ostatní řidiči to také dělají a o vaší přednosti vědí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)

Doporučujeme

Avatar - yarda
1. 6. 2023 10:46
Děkuji za upozornění.
Budu se snažit si to zapamatovat.
Ale bylo by dobré taková místa sledovat a dávat tam značky co by nemohly přivádět řidiče v omyl. Třeba na tom kruháku doplnit značky "Dej přednost v jízdě", snad by to tolik moc nestálo.
Třeba nedávno jsem viděl jak měšťáci dávají botičku autu co tam stálo, neviděl jsem, že by tam byl nějaký zákaz. Tak jsem se raději zeptal měšťáků, upozornili mne, že při vjezdu do toho místa (náměstí a přilehlé ulice) je označení zóny režimu placeného stání. Taky jsem si ji dříve nevšimnul - tedy všimnul, ale dával jsem pozor na jiné věci, třeba na chodce a cyklisty co se tam hodně pohybují.
31. 5. 2023 19:21
Re: Označení hlavní
Právě když značení křižovatky není ve stavu, v jakém by mělo být, je daleko větší pravděpodobnost, že se "něco děje". Může jít o právě probíhající změnu značení, přestavbu křižovatky, dočasnou preferenci objízdné trasy a pod. O to větší je šance, že značka na vedlejší může být na své lícní straně dočasně oficiálně zneplatněna oranžovočerným přeškrtnutím.

Pokud ti "tahle pomůcka z autoškoly" pomohla k něčemu jinému než k nehodě, buď rád.
31. 5. 2023 18:30
Re: Označení hlavní
Ani učitel autoškoly není bůh. Sledovat můžeš co chceš, ale řídit se podle toho, jaký tvar má zezadu značka na vedlejší nelze. Jestli to radí učitel autoškoly - vyhodit, jestli je to obecný a oficiální postoj autoškoly - odebrat licenci.

Autoškola na úrovni plzeňských práv.

Informaci, jaký tvar zezadu má značka na vedlejší, je k ničemu a nelze jí vůbec využít z hlediska přednosti v jízdě.
31. 5. 2023 16:59
Re: Označení hlavní
blbost je sledovaty znacky tech ostatnich
Avatar - Mikesus
31. 5. 2023 14:37
Re: Označení hlavní
Jo to souhlasim, sleduju oboje. Pokud je blbost sledovat značky, tak chápu, že to tak vypadá na silnicích.