Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tahle nenápadná dodávka ukrývá luxusní obytný vůz. Nyní ji Češi prodávají

David Bureš
Diskuze (17)

Za plechy nabízené obyčejné bílé dodávky Mercedes Sprinter se ukrývá luxusní obytný vůz. Obytnou vestavbu navrhla česká firma.

Letošní pandemie koronaviru snad ještě více než jindy láká k dovolené v obytném vozidle. Existuje spousta možností, vlastní obytné vozy nabízejí Volkswagen nebo Mercedes, existují i různé přestavby užitkových modelů do obytných automobilů od externích firem. A nebo můžete zvolit obytnou vestavbu v užitkovém voze. Jeden takový automobil je aktuálně v Česku k mání, přičemž za jeho vznikem stojí česká firma.

Na první pohled prodávaný Mercedes-Benz Sprinter z roku 2012 vypadá zcela obyčejně. Zkrátka bílá dodávka, kterých je na nejen na českých silnicích spousta. Jenže pak otevřete boční posuvné dveře a vykoukne na vás luxusní obytná přestavba.

Její součástí je obložení z dřevěného (smrkového) masivu, který vozidlu dodává unikátní atmosféru. Vedle postele se základními rozměry 140x173 cm (na náklady prodávajícího lze zvětšit) uvnitř dále nechybí ani kuchyňská linka s lednicí a kombinovaným sporákem se dřezem nebo rozkládací stolek s dvěma místy na sezení.

Dále se tu nachází mobilní sprcha, přenosná toaleta a hlavně dostatek úložného prostoru, včetně odpadní 40litrové nádrže a dvou třicetilitrových vnitřní nádrží na vodu. Plusem je rovněž izolovaná skříň na propanbutanovou láhev nebo solární panel jako zdroj elektrické energie.

Za přestavbou stojí společnost Pavel Rally Maryška, která se na Facebooku prezentuje na profilu Home on wheels - Czech Republic. Prodávající zdůrazňuje, že na vnitřní části karoserie je užita speciální antikorozní úprava, váha obytné vestavby pak činí 280 kilogramů. Samotná přestavba byla dokončena na začátku letošního roku.

Základem úpravy je 5.910 mm dlouhý Mercedes Sprinter z roku 2012, který má aktuálně na svém kontě najeto 243.600 kilometrů. O pohon se stará blíže nespecifikovaný turbodiesel kombinovaný s manuální převodovkou. Auto loni v září prošlo velkým servisem, při kterém byly vyměněny přední brzdové kotouče i brzdové destičky vpředu a vzadu a opravena ruční brzda. Technická kontrola je platná do ledna 2022.

Netradiční obytný automobil je nabízen za 679.000 korun. Prodávají nabídnutí auta vysvětluje tím, že po dvou letech příprav cesty po Evropě v obytném voze z plánů sešlo, a tak pro auto najednou nemá využití.

David Bureš
Diskuze (17)

Doporučujeme

Avatar - kuk
11. 2. 2022 23:33
Re: Je to fajn
Tady ten němec zhodnotil vše co je na trhu vhodné pro přestavbu a vyšel mu z toho nejlíp Renault. Sice je hnusnej, ale asi nejlepší volba.
https://youtu.be/7jMvlPfawI8

1. Renault Master / nebo Opel Movano, Nissan NV400
- pozink
- solidní motor
- levný
- spolehlivý
-
- možná turbodmychadlo

2. Ducato / nebo Boxer, Jumper PSA rodina
- pozink
- platzhirsch ?? tomu nerozumim
- dobře promyšlený
- příslušenství
- je dražší

- Fiat ANO
- Boxera a Jumpera NE


MB Sprinter + VW Crafter
- super motor
- drahý
- silně rezaví

Ford Transit
- Levný
- rošířený
- opravitelný
- náchylný ? asi k poruchám ??
- problémy s motorem
- rezaví
Avatar - kuk
11. 2. 2022 23:21
Todle je spíš socka bydlení než luxus.
Do luxusu chybí minimálně sprcha, hajzl, okna a pořádnej solární systém a ne ta čínská sranda tam co se akorát speče když se to moc zatíží. Mě by to stačilo, ale luxus to nevidělo ani z rychlíku. :-!
5. 2. 2022 12:22
Re: To by mně zajímalo
Alebo zeny s nohami v polohe uvitacej. To tiez nejake cm usetri.
5. 2. 2022 12:20
Re: Obytná dodávka
Gratulujem k dobremu vyberu. Mam len poznamku, ze nepoznam mobilnu klimu, ktora by uspokojivo fungovala. Skusenosti ktore mam su skor v duchu “sice to velmi huci, ale zato to vubec nechladi”:)
5. 2. 2022 12:18
Re: Luxus?
Velmi vystizne napisane :yes: