Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tahle Škoda 136 z Česka zaujala světový web o automobilové kultuře. Jak se líbí vám?

Jan Zajíc
Diskuze (11)

Zatímco u nás jsou více či méně povedené škodovky poměrně běžnou záležitostí, v jiných koutech světa jde o exotiku - zvlášť v případě vozů ze socialistické éry.

A právě jedna taková Škoda zaujala redaktora známého nadnárodního, anglicky psaného webu o automobilové kultuře - Speedhunters.com. Jde mimochodem o stránky, které patří gigantovi na poli nejrůznějších druhů zábavy a trávení volného času, společnosti Electronic Arts. A také o web, kde si jinak o škodovkách moc nepřečtete.

I proto nás článek o upraveném sedanu 136 GL z roku 1988 a s registrační značkou Ústeckého kraje zaujal.

Vůz patří Jiřímu Naušovi z Chotějovic na Teplicku, který si jej pořídil před rokem. Roli v nákupu hrála nostalgie - právě Škodu 136 totiž Jiří dostal od svého otce kdysi k osmnáctinám. 

Redaktora Vladimira Ljadova škodovka zaujala na akci jménem Raceism, která se konala na začátku července v polské Vratislavi. Ljadov totiž nevěděl, kam tohle auto zařadit. A tak se zapovídal s majitelem, zjistil, že jde o Škodu 136 GL a ptal se i na další věci.

Díky tomu víme, že auto stojí na vzduchovém podvozku a 15palcových kolech od firmy Melber. Zajímavým detailem pak jsou "turbofany" nasazené na zmíněných kolech. Uvnitř zaujme třeba známý rallyový volant z Kolínské nástrojárny. 

O pohon se stará původní jedna-trojka o výkonu 46 kW, která je spojena s pětistupňovou manuální převodovkou. Je ale možné, že se vůz dočká většího výkonu, majitel už totiž plánuje další úpravy.

Tak jak se vám tohle auto líbí?

Jan Zajíc
Diskuze (11)

Doporučujeme

12. 8. 2019 14:02
To je legalne na znackach?
Dobry den,
V CR neziji uz hodne let, ale vsichni rikaji, ze je problem zlegalizovat i sebemnsi upravu auta nebo motocyklu. Jak je tedy mozne, ze tahle kreace ma SPZetku?
Muze mi to nekdo priblizit, prosim?
Diky
Avatar - Ada je zase tady
12. 8. 2019 11:37
Re: Tak jak se vám tohle auto líbí?
Hnus :no:
Avatar - Uživatel_5340709
12. 8. 2019 11:37
Na první pohled hrůza,
ale vypadá to, že mimo vzduchový podvozek a divné poklice je celkem v původním stavu. I to křídlo z laminátu se tehdy dalo někde sehnat. :-)
Avatar - žlababa
12. 8. 2019 11:29
Re: Ale tak co....
nejdrsnější tuzing se dělá na motorizaci "social edition" - Fabia Junior 1.0, případně jedničková oktávka 1,9 TDi 66kW
Avatar - žlababa
12. 8. 2019 11:26
chybí jen
křídlo z překližky, a bude to naprosto geniální votuzidlo