Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takto mohlo vypadat MPV Škoda. Rozhodla o jeho konci Dieselgate?

Jan Mička
Diskuze (47)
Kdyby nepřišla kauza Dieselgate, pravděpodobně bychom už dnes měli v testech druhou generaci Škody Roomster. Jenom tímto MPV to ale u Škodovky končit nemuselo.

Auto.cz bylo koncem října loňského roku prvním českým serverem, který informoval o ukončení vývoje druhé generace Škody Roomster. MPV s okřídleným šípem ve znaku už bylo téměř hotové, mělo se vyrábět v polské Poznani, a velmi zjednodušeně šlo o Vokswagen Caddy s jinou přídí a lehce pozměněnou zádí. Víme to, později se na veřejnost dostaly i snímky z výroby. Ukončení projektu takřka z hodiny na hodinu tehdy automobilka odůvodnila nezájmem o takový druh automobilu, tou dobou se však celý koncern Volkswagen třásl kvůli aféře Dieselgate a docházelo k nutným škrtům.

Ještě v roce 2011 přitom byla budoucnost MPV Škoda viděna zcela jinou optikou. Novinkou na trhu byl model Citigo, liftback Rapid byl ještě v nedohlednu, hovořilo se o konvenčnějším MPV a větším SUV, pravděpodobně dnešním kodiaqu. V současnosti, kdy evropské silnice zaplavují crossovery a SUV, se to možná nezdá, velká MPV jsou ale stále potřeba, protože jedině vozy s krabicovitou karoserií dokážou bez kompromisů pojmout až sedm cestujících. Řeč je například o Volkswagen Touran, Seatu Alhambra nebo Kie Carens, přičemž MPV Škoda mohlo být dvojčetem právě zmíněného Volkswagenu.

Jenže tyhle scénáře už jsou dávno pryč, a dokonce i prostorná MPV se transformují do podob SUV. Však si jenom porovnejte minulé generace Peugeotu 5008 a Renaultu Espace s těmi současnými a dáte mi za pravdu. To nám ale v každém případě nebrání si zaspekulovat, jak by větší brácha druhé generace Škody Roomster mohl vypadat.

O ilustraci se postaral grafik Theophilus Chin, který vzal současný Volkswagen Touran a „přimaloval“ mu přední část superbu. Na bočních liniích nebylo co řešit, o umístění zrcátek to ale neplatí. Touran je totiž má na stojinách, zatímco pro vozy Škoda je charakteristické umístění v rohu dveří. Brali byste takovou Škodovku, nebo si myslíte, že jsou crossovery a SUV tou nejlepší možnou cestou?

Jan Mička
Diskuze (47)
Avatar - MANDALORIAN 66
6. 2. 2017 17:18
škoda
ale * žádné MPV nebude!
25. 1. 2017 09:25
Re: MPV je nejlepší koncepce,
Zafira ještě dobrý,ale co udělali z Espace,je mi fakt k breku.Z luxusního MPV udělali crossovera.Fuj..
25. 1. 2017 09:21
Škoda...
máte taky takový pocit že ze škodovky se stala pouze montovna VW ? . Pamatuji dobu kdy jako zjevení se objevila octa a fabie 1 generace.Či Yetti.Originální...A dnes ? pouze VW s naroubovaným předkem "škody". Žádný napad,nic. Pak příjde verze Scout,4x4 a RS.To samé Seat.Ten je v pr...i úplně...
Je škoda že doba MPV pominula,ze současných SUV a crossoveru ala Yuke,či šílenosti od Toyoty je mi na blití
21. 12. 2016 15:49
Re: MPV je nejlepší koncepce,
V práci máme minulou verzi Touranu a opravdu to nic moc auto není. V nové verzi jsem neseděl, ale čekám podobný komfort jako u Golf VII. U té verze, kterou máme v práci je to spíše podobné Transporteru, určitě ne Multivanu.
21. 12. 2016 15:44
Velké MPV Touran
Touran je velké MPV??? Já myslel, že tuto roli plní u VW Sharan.