Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tato auta chce vietnamský VinFast prodávat v Evropě. Poprvé se ukážou na autoshow v Los Angeles

David Bureš
Diskuze (46)

VinFast míří na evropský a americký trh, jak jinak než s elektromobily. Duo chystaných novinek se veřejnosti představí již zanedlouho.

Vietnamská automobilka VinFast vstoupila na světlo světa ve velkém stylu. Firma financovaná vietnamským miliardářem Phamem Nhatem Vuongem představila první modely teprve v roce 2018, už se však etablovala na domácím trhu a ambiciózně míří i na světové trhy. V roce 2022 hodlá značka začít prodávat své automobily také na americkém a evropském trhu.

Konkrétně se pro Evropu a Severní Ameriku počítá s dvojicí modelů s elektrickým pohonem, které se veřejnosti poprvé představí na nadcházejícím listopadovém autosalonu v Los Angeles. Prvním je městské SUV e35, které asi spíše zaujme na starém kontinentu. Naopak pro USA je primárně cíleno velké SUV e36, s délkou 5.105 mm.

Právě e36 je přitom dalším důkazem, že v době nastupující elektromobily může nabídnout vyspělou techniku i mladá automobilka. U tohoto modelu se totiž počítá s dvojicí elektromotorů pro zajištění pohonu všech kol, které dohromady zajistí výkon 300 kW. Baterie pak mají poskytnout úctyhodnou kapacitu 106 kWh, která má postačit na ujetí 480 kilometrů bez nutnosti dobití.

Také výbava má být bohatá. Uvnitř na posádku čeká infotainment s obřím displejem o úhlopříčce 15,4", s bezpečností pomůžou matrix LED světlomety nebo systém automatického parkování. Design s motivem písmena V na přídi pak navazuje na předcházející modely značky.

Model e35 pak bude podle dřívějších zpráv 4.300 mm dlouhým vozem, s elektromotorem o výkonu 150 kW.

VinFast přitom zatím pokročil hlavně v přípravách vstupu na americký trh, kde chce spustit objednávky v první polovině roku 2022. V Kalifornii značka otevřela centrálu svého tamějšího zastoupení a během následujících 18 měsících tam chce otevřít na 60 dealerství napříč zemí. Většinu aut nicméně hodlá prodávat online. Plány značky s Evropou jsou zatím méně konkrétní, VinFast nicméně již potvrdil, že svá auta chce začít prodávat v Německu, Francii nebo Nizozemí.

Vozy značky se do Evropy a USA budou dovážet z domovského Vietnamu. Firma nicméně zvažuje možnost, že by začala vyrábět i ve Spojených státech. Aktuální plány nicméně ovlivňuje nedostatek výrobních dílů, který postihl i VinFast. Výrobce tak nyní počítá s tím, že příští rok prodá jen 15.000 elektroaut, místo původně plánovaných 56.000.

VinFast financuje vietnamský miliardář Pham Nhat Vuong, který se založením automobilky rozhodl podpořit vietnamský automobilový průmysl. Firma přitom od počátku vsadila na renomovanou techniku, když využila pomoc od Pininfariny, Magna Steyr nebo BMW. Její rozvoj navíc nyní řídí zkušený Michael Lohscheller, bývalý úspěšný šéf Opelu, který do jejího čela nastoupil v létě.

David Bureš
Diskuze (46)

Doporučujeme

20. 10. 2021 23:29
Pochopili, co prodává.
Design si nechají dělat od profíků, hlavně to větší auto vypadá skvěle. Technika je taky n úrovni doby. Chlastá jako e-tron ale nevypadá tak tuctově. Ještě mít kde takovou krávu velkou parkovat...
.
Avatar - Barrichello
20. 10. 2021 10:16
Re: Foxconn
Jenže stalinističtí bolševici dělali přesně tohle - stavěli na piedestál pavědu, pavědce a chtěli poručit přírodě a změnit společnost. za každou cenu, i kdyby jí měli půlku povraždit.
19. 10. 2021 19:40
Re: Cena u dobíjecích stanic
Já mám své pidiEV hlavně pro radost, nejradši jezdím na kole ;-)
19. 10. 2021 18:08
Re: Se spotřebou 22kW na 100km se běžte daleko vycpat
Loni stal benzín kolik? 27?

A cena silové elektřiny je jen část toho co platíš za elektřinu.
A teď to zkus spočítat na procenta a prosím taky o info kde můžu fixovat cenu benzínu na dva roky dopředu.
Děkuji
19. 10. 2021 17:15
Re: Foxconn
Jak hodnotis politickou situaci nemeni naprosto nic na tom, co pisu nahore - rozhodne se zakaznik.

Konkurence je a je tvrda.

Take mam vyhrady, nemale vyhrady a chapu na co narazis.

Presto je ABSURDNI srovnavat to s bolsevickou totalitou natoz za Stalina.
To je nekde na urovni Ovcacka "Chcete vedet jestli je vas prezident pri smyslech? Tak to jste vsichni do jednoho nackove a fasisti"