Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Trucks prožívá úspěšný rok 2019

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

 Tržby společnosti Tatra Trucks za devět měsíců letošního roku přesáhly tři miliardy korun, EBITDA (provozní zisk před odpisy) činí čtvrt miliardy Kč.

Kopřivnická automobilka Tatra v letošním roce získala několik významných zakázek, a to jak na domácím trhu, tak v zahraničí. Mezi nejdůležitější z nich patří projekt pro jordánského zákazníka. Na základě již schválených objednávek společnost Tatra Trucks postupně dodá přes 300 podvozků řady Force v provedení 4x4 v hodnotě přes jednu miliardu Kč s tím, že množství objednaných vozů se může ještě navýšit.

Dalším významným trhem, kde kopřivnická automobilka se svými vojenskými vozidly uspěla, je Turecko, kam zamíří 29 podvozků řady Force s konfigurací náprav 8x8. Petr Hendrych, obchodní ředitel Tatra Trucks k tomu uvedl, že se jedná o další rozšíření této zakázky. Česká automobilka se podle jeho slov účastní i dalších tendrů pro tureckou armádu na logistická vozidla, tahače návěsů, vyprošťovací vozidla a nosiče speciálních nástaveb.

Tatra Trucks v letošním roce navazuje i na loňské dodávky podvozků pro vojenské aplikace do Brazílie. Letos česká společnost získala zakázku na 56 kompletních podvozků ve variantách 4x4 a 6x6, což znamená navýšení o více než dvojnásobek oproti minulému roku. Pro Brazílii jsou určena i tři speciální vozidla řady Terra s podvozkem v konfiguraci náprav 8x8, která mají sloužit jako nosiče pontonových mostních souprav.

Významné projekty letos společnost Tatra Trucks dojednala i s tradičním domácím zákazníkem, jímž je Ministerstvo obrany České republiky. Na květnovém veletrhu IDET 2019 zástupci Ministerstva obrany ČR a společnosti Tatra Trucks podepsali smlouvu na dodávku 31 těžkých terénních nákladních vozidel řady Force pro přepravu kontejnerů v hodnotě přibližně 500 milionů korun.

V červnu tohoto roku pak Ministerstvo obrany ČR podepsalo kontrakt na 62 obrněných vozidel Titus na podvozku Tatra, na jejichž výrobě se budou podílet společnosti Tatra Trucks, Tatra Defence Vehicle a také například firmy RETIA a ELDIS, které rovněž spadající do struktury holdingu Czechoslovak Group.

V polovině srpna roku 2019 Ministerstvo obrany ČR podepsalo zakázku na celkem 71 nákladních vozidel Tatra za více než půl miliardy korun, které mají být dodány v příštích dvou letech. Jde o 37 těžkých automobilů modelové řady Force a 34 středních vozů modelové řady Tactic. Dalších 30 vozidel Tatra Force může armáda podle potřeby obdržet v období 2022 až 2024.

Zdroj: Tatra Trucks a.s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme