Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Trucks: Titus pro Armádu ČR se představil na Letné

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Obrněné vozidlo Titus, které je výsledkem spolupráce mezi automobilkou Tatra Trucks a společnosti Nexter Systems, si mohla veřejnost prohlédnout na pražské Letenské pláni v provedení pro Armádu České republiky.

Titus se veřejnosti představil již dříve v rámci řady různých veletrhů a prozatím naposledy byl k vidění během akce Den s Armádou ČR. Ta se uskutečnila 23. září v Praze a nabídla pestrou přehlídku historické i současné armádní techniky.

Podle materiálů společnosti Tatra Trucks byla právě tato akce místem, kde se obrněné vozidlo Titus poprvé představilo v provedení určeném přímo pro Armádu České republiky, v němž jeho zavedení do výzbroje schválila vláda.

Petr Rusek, předseda představenstva společnosti Tatra Trucks, k představení vozidla Titus na Letné uvedl, že je to poprvé za posledních několik desítek let, kdy český výrobce pro českou armádu vyrobí sofistikovanou obrněnou techniku světové kvality, která byla vyvinuta domácími specialisty na českém podvozku.

V této souvislosti lze připomenout, že 18. září česká vláda schválila program rozvoje pozemních sil Armády ČR. Ten počítá i s vyzbrojením brigád pozemních sil obrněnými vozidly Titus české výroby. Společnost Tatra Trucks pak vedle samotné výroby zajistí servisní, logistickou i technickou podporu a také školící programy pro obsluhy a techniky.

Zakázku na pořízení 62 vozidel Titus schválila česká vláda už koncem července letošního roku, přičemž půjde o vozidla v provedení velitelsko-štábní, spojovací a místo koordinace palebné podpory (MKPP). Představitelé ozbrojených sil však v minulosti již několikrát deklarovali, že by armáda mohla těchto vozidel pořídit v dalších variantách mnohem více.

Titus využívá podvozek tatrovácké koncepce s centrální nosnou rouro a nezávisle výkyvnými polonápravami se vzduchovým odpružení. Při jízdě po silnici je konfigurace vozidla 6x4 a v terénu pak 6x6. Pro zajištění co nejlepší manévrovatelnosti je řízena první a poslední náprava a průměr zatáčení je 13 metrů.

K pohonu stroje s celkovou délkou 7,72 m, šířkou 2,55 m, výškou 2,73 m a pohotovostní hmotností 17 tun, resp. celkovou hmotností až 27 tun slouží motor o výkonu až 405 kW ve spojení s automatickou šestistupňovou převodovkou.

Titus je schopen jízdy rychlostí až 110 km/h a bez přípravy se může brodit vodním tokem o hloubce do 1,2 m. Výrobce uvádí stoupavost 60 %, boční náklon 30 % a schopnost překonat kolmý stupeň o výšce 700 mm.

Poslední obrněnou bojovou techniku vyvinutou a vyrobenou na našem území s českým podvozkem, která se dostala do výzbroje československých nebo českých ozbrojených sil, představovaly obrněné transportéry OT-64 SKOT a houfnice DANA, pocházející ze 60. a 70. let.

Vozidla Titus bude Armáda České republiky využívat při plnění úkolů a misí v zahraničí i na území ČR, a to i v rámci integrovaného záchranného systému, kde mohou plnit funkci mobilních komunikačních a řídících prostředků v případě krizových situací.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)