Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tento autobus vozil v 60. letech hokejové reprezentanty. Teď se prodal za 1.750.000 Kč

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Teprve nedávno se Mercedes pochlubil autobusem, který vozil německé fotbalisty na mistrovství světa v roce 1974. Historie tohoto autobusu sahá ještě hlouběji.

V Mercedesu věděli, že pokud se chtějí v poválečném období prosadit i na světové scéně, je nutné mimo osobních automobilů začít vyvíjet také nové užitkové vozy. V roce 1954, tedy devět let od skončení druhé světové války, přišel na trh konečně nový autobus Mercedes-Benz O 321 H.

Autobus vycházel z konstrukce osobních automobilů, konkrétně slavného modelu W 120, nebo-li Ponton. Podlaha s vinutými pružinami výrazně pomohla zvýšené bezpečnosti a komfortu, který cestující do té doby neznali. Mercedes-Benz O 321 H se vyráběl v německém Mannheimu od roku 1954 do roku 1964.

Původně začínal autobus O 321 H s 5,1litrovým naftovým motorem o výkonu 81 kW (110 k). Jelikož je “náš” kus z roku 1961, nabízí 5,7litrový šestiválec o výkonu 93 kW (126 k). Paradoxně byl model O 321 H se silnějším motorem pomalejší - dosahoval maximální rychlosti 86 km/h, zatímco slabší verze se dostala na 95 km/h, a to díky nižší váze. 

Video se připravuje ...

Tento červeno-béžový kousek sloužil v 60. letech minulého století k přepravě švýcarského národního hokejového týmu mezi zápasy. Součástí výbavy bylo sedm pevných sedadel, dvě pohovky, palanda, přenosná klimatizace, kuchyňský kout a umyvadlo. 

Pohovky, které se nachází v zadní části vnitřního prostoru, lze přestavět na postele. V této části patří k vybavení ještě šatní skříň, závěsy, koberce, stropní osvětlení, ventilace, zatímco koupelna je vybavena již zmíněným umyvadlem, přenosnou toaletou a pětilitrovými nádržemi na sladkou a odpadní vodu.

Mezi další prvky výbavy patří přední a zadní střešní okna, dvacetipalcová kola, ve kterých jsou ukryty bubnové brzdy, které prošly při nedávném servisu repasí. Pravé přední sedadlo lze vytočit tak, aby se mohlo z autobusu vystupovat a nastupovat. V přední části kabiny je k dispozici rádio značky Blaupunkt, hodiny, odkládací schránky, lékárničky nebo slunečníky. Švýcarští hokejisté měli o komfort postaráno. 

Již nějakou dobu se tento autobus nachází v Americe. Po dvou letech v Coloradu se Mercedes-Benz O 321 H s celkovým počtem 288 tisíc najetých kilometrů znovu přesouvá (neznámo kam). Co však známe, je prodejní cena. Ta činí přesně 75.321 dolarů. Nový majitel musí kromě běžného opotřebení, které je u více než půl století starého autobusu očekávané, dle prodejce počítat ještě s únikem oleje z motoru.

Video se připravuje ...

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
10. 12. 2022 15:04
Ouch!
Ta pokojová klimatizační jednotka a její hnusné hadice (fotky 22, 78), to je teda něco! :no: