Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Terénní karavan Bruder EXP-8 slibuje úžasný komfort i v naprosté divočině

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Nepatří sice k nejmenším, nabízí ovšem velmi působivý komfort, který si můžete užívat i mimo civilizaci.

V poslední době jsme psali o celé řadě obytných offroadů, které slibují fantastické terénní vlastnosti v kombinaci s relativně pohodlným přespáváním prakticky kdekoliv. Mnozí dobrodruzi ovšem preferují spíše obytné terénní přívěsy, které mají tu výhodu, že se dají snadno připojit i odpojit pouze na výlet, takže není potřeba mít více aut nebo jezdit neustále s postelí za krkem.

I tento druh zákazníků má z čeho vybírat, zvláště pak v poslední době, kdy se cestování s obytnými automobily a karavany opět vrátilo do módy. Většina terénních karavanů jsou přitom víceméně kompaktní kousky, které se snaží minimálně limitovat schopnosti vozu v terénu. Existují ovšem i podstatně větší karavany pro dobrodruhy, jako je například Bruder EXP-8.

Ostatně model EXP-8 je dosud největším modelem v nabídce australské společnosti Bruder, už na první pohled je ale jasné, že na jeho palubě nebude nikdo strádat. A to ani na delších výletech mimo civilizaci a bez přípojky k vodě či elektřině.

Model EXP-8 byl zatím zveřejněn pouze ve formě grafických návrhů na webu výrobce a zatím k němu chybí konkrétní technická data. Společnost Bruder ovšem uvádí, že novinka vychází z menších modelů EXP-4 a EXP-6, pouze nabízí větší rozměry. Mělo by se tedy jednat o platformu, která bez problému zvládne pohodlně cestovat po celý rok a zřejmě všude po světě.

Video se připravuje ...

Ze snímků je patrné, že má karavan robustní kovovou konstrukci, přičemž stěny zřejmě budou z kvalitního izolačního materiálu. Karavan má dvě nápravy a vlastní systém odpružení, který umožňuje zdvih kol v rozmezí 30 centimetrů. Kola jsou obuta do terénních pneumatik s průměrem 37 palců a pro extrémní situace nechybí ani naviják Warn.

Uvnitř kabiny je kuchyňka, posezení s výklopným stolkem, nespočet úložných prostor, ložnice nebo koupelna, která má samostatné dveře. Výbava pak obsahuje i velkou lednici a řadu kuchyňských spotřebičů, jejichž napájení zajišťuje 1.600W solární systém v kombinaci s 1.000Ah lithiovou baterií.

Velikost nádrží na vodu sice výrobce nezmiňuje, karavan je ovšem vybaven systémem na čistění vody s reverzní osmózou, díky kterému umožňuje i skutečně dlouhé pobyty mimo civilizaci. Tedy alespoň dokud bude svítit slunce.

Další informace o modelu EXP-8 výrobce teprve zveřejní, případně si o ně zájemci mohou zažádat. Už teď je ale jasné, že nepůjde o levnou srandu.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme