Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla by mohla ukázat konkurenta pro VW ID.3 za poloviční cenu

Filip Melich
Diskuze (67)

Několik let spekulovaný příchod elektrického hatchbacku se znáčkem Tesly se možná brzy stane skutečností. Přinést by mohl novou platformu a cenu kolem půl milionu korun.

Americká automobilka Tesla velice ráda slibuje vzrušující novinky, které jí pak trvá roky dostat do výroby. Teprve nedávno se první zákazníci dočkali tahače Semi, zatímco pick-up Cybertruck nabral několikaleté zpoždění a nástupce modelu Roadster je zatím v nedohlednu. Uvidíme tedy, jak to bude s údajnou další plánovanou novinkou – cenově dostupným hatchbackem.

O elektrickém hatchbacku, jakožto o novém nejlevnějším modelu značky, se už mluví roky. Zatím se nejedná o oficiálně potvrzený automobil, nicméně i sám Elon Musk o něm už opakovaně mluvil. Karoserie hatchback by podle něj mohla dávat smysl především v Evropě. Malá Tesla by se tak mohla stát přímým konkurentem Volkswagenu ID.3.

Video se připravuje ...

Mezi nepotvrzené informace dále patří spekulace, že by základem vozu mohla být nová generace elektrické platformy značky, na níž se následně postaví i další modely. Novou platformu bez spojitosti s malým hatchbackem zmiňoval rovněž Elon Musk, podle nějž je jednou z jejích hlavních výhod snížení výrobních nákladů.

Právě i díky platformě by se hatchback měl stát nejlevnějším modelem Tesly, a to s odhadovanou cenou kolem půl milionu korun. Stávající nejlevnější nabídkou značky je Model 3, jehož cena na našem trhu aktuálně startuje na částce 1,1 milionu korun. Když už jsme vzpomínali Volkswagen ID.3, tak připomeňme, že tento elektrický hatchback u nás startuje na ceně 1,2 milionu korun.

Za půl milionu korun by zákazníci mohli dostat odhadovaný akumulátor o kapacitě 50 kWh a dojezd na jedno nabití v okolí 400 kilometrů. Výroba hatchbacku, na níž už Tesla údajně nabírá nové zaměstnance, má podle některých zdrojů probíhat v Číně.

Možnou podobu auta naznačují oficiální skici automobilky, na nichž je vidět zvýšený hatchback s přídí Modelů 3 a Y. Na odhalení případné novinky bychom přitom nemuseli čekat dlouho. Spekuluje se, že by mohla být představena už tento týden v rámci letošního investorského dne značky, který je naplánován na středu 1. března.

Filip Melich
Diskuze (67)

Doporučujeme

3. 3. 2023 15:22
Re: TM2 - dalsi bezkonkurencni Tesla
Kde vetsina lidi tankuje?
Maji na sidlisti benzinky? :D
Nabijeni se uz dnes casove priblizuje tankovani.

Neni problem na sidlistich vybudovat tisice pomalych nabijecich mist.
Rozhodne je to jednodussi nez zbudovani a udrzba/zasobovani cerpacich stanic.
Nabijecky jsou totiz bezudrzbove. Neni potreba personal. Neni potreba jezdit s cisternou. Stavet zachytne nadrze atd.

Lidi jako ty, Pajo, me bavi.
Breci tu, co vsechno nejde. Kopou tu za lidi, ktery jsou jim uplne ukradeny a o jejichz potrebach nemaji ani paru.
A vubec si neuvedomujou jaky effort je potreba pro zasobovani fosilnim palivem...

PS Jestli je pro me neco priorita, tak aby lidi jezdili levne a bezemisne. Predevsim nizsi prijmove skupiny, ktery ozeli zvuk osmivalce a neresi, ze stravi nabijenim o par minut navic! Odmenou za to jim bude uspora penez, spolehlivejsi auta a v neposledni rade cistejsi zivotni prostredi nejen co se tyce jedovatych emisi z vyfuku, ale i hluku.
Avatar - Ondore
3. 3. 2023 12:13
Re: Tesla za 20 tisíc?
Stále dokola a dokola vidím v diskusiách to isté - niekto si vymyslí nezmysel a zapálení diskutujúci sa tam sekajú na niečom, čo neexistuje. Tu máme článok postavený na vode, kde autor prezieravo použil jedno zo slovných spojení alibistov: "údajne, mohla by, dá sa očakávať, predpokladáme,...".
Jediné čo Elon vopred ohlásil boli všeobecné "Master Plan Part 3" a "trvalá udržateľnosť", ale ani divá sviňa nevie, odkiaľ ľudia cucajú informácie o lacnom aute, ktoré už-už ide do výroby.
Stačí, čo nám tu predvádzajú hejteri, prosím nepridávaj k tomu ďalší balík bludov z hláv tak fanúšikov ako aj odporcov Elona, ale s realitou nemajú nič spoločné. Skúsme sa viacej držať faktov, prosím.
Avatar - Ondore
3. 3. 2023 11:23
Re: TM2 - dalsi bezkonkurencni Tesla
Ja Ti neviem, na tých sídliskách nemajú elektrinu? Tieto Tvoje obavy mi nedávajú zmysel, vysvetli to prosím.
3. 3. 2023 09:08
Re: TM2 - dalsi bezkonkurencni Tesla
Znovu, kde bude dobíjet většina lidí, kteří bydlí na sídlištích? Opravdu se ti zatmělo?
3. 3. 2023 08:13
Re: Ne ne ne
Vysvětleno to bylo v prezentaci. Je to kombinace více faktorů. Např. elektromotor bez vzácných zemin (jeden stojí $1000), jiný způsob výroby (mix paralelního a sériového skládání), i úspory na tom, že je to menší auto. I kdyby to bylo 60%, tak je to stále něco. Výrobní kapacity se na to budujou, Tesla oznámila novou Gigafactory v Mexiku. To je aspoň půl milionu aut ročně.