Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla má zřejmě další rychlostní rekord, prozradil ho známý moderátor

Ondřej Mára
Diskuze (19)

Elektrický sedan Tesla Model S Plaid si zřejmě připsal rekord pro nejrychlejší produkční auto ve sprintu na ¼ míle. Předtím ho drželo Bugatti.

Elektromobily značky Tesla nás ohromují svou akcelerací již od momentu, kdy automobilka představila Ludicrous Mode. V rámci nedávné modernizace Modelu S ovšem Tesla představila také novou extrémní verzi Plaid, která nabízí dechberoucí parametry a slibuje ještě extrémnější zážitky. A to jak při zrychlení v přímce, tak na okruhu.

Již v roce 2019 se totiž objevily informace, podle kterých dokázal testovací prototyp Tesly Model S Plaid zajet slavný Nürburgring v čase okolo 7 minut a 13 sekund. Už to by stačilo na poražení konkurence, jakou představuje například Porsche Taycan, jenže úsilí Tesly tím neskončilo. Podle Elona Muska se totiž Tesla bude snažit zajet slavný okruh dokonce pod 7 minut.

O extrémních schopnostech Tesly Model S Plaid při akceleraci v přímce pak poprvé informoval web Drive Tesla Canada. Podle nejmenovaného zdroje se totiž Tesle Model S Plaid podařilo zvládnout sprint na ¼ míle, tedy cca 402 metrů, za 9,23 sekundy a s maximální rychlostí 152,16 mil v hodině, tedy cca 244,88 km/h.

Pokusu, který se uskutečnil na kalifornské závodní dráze Auto Club Famoso Raceway v Bakersfiledu, se přitom měl zúčastnit i známý americký moderátor Jay Leno, který je rovněž známý jako velký milovník a sběratel automobilů. Podle nejmenovaného zdroje měl přitom i Leno absolvovat sprint na ¼ míle, ovšem v čase 9,50 sekundy, neboť měl na palubě další dva cestující.

Leno se pak ke své jízdě vyjádřil v podcastu rádia Spike Car Radio, které se věnuje motoristickým tématům. „Řeknu vám, co jsem udělal, vyrazil jsem na Famoso Dragway v Bakersfieldu s Teslou Plaid. Jel jsem jednou, řídil jsem, a měl jsem tam lidi z NHRA, aby to bylo oficiální,“ cituje web The Drive známého moderátora. „Dosáhl jsem času 9,247 sekundy a rychlosti 152 mil v hodině,“ dodal Jay Leno.

Moderátor přitom v rozhovoru nezmínil, že by právě on stanovil nový rekord. Ostatně čísla, která Leno zmiňuje, se nepatrně liší od čísel zmiňovaných webem Tesla Drive Canada. Je tak možné, že po jedné měřené jízdě slavného moderátora tak za volant usedl ještě jiný jezdec, který čísla nepatrně vylepšil.

Na americkém webu automobilky Tesla už se totiž objevily nové parametry pro Model S Plaid, které zmiňují nejvyšší výkon 1020 koní, čas na ¼ míle 9,23 sekundy s nejvyšší rychlostí 155 mil za hodinu (cca 249,45 km/h) a akceleraci z 0 na 96 km/h za 1,99 sekundy.

Na elektrický sedan skutečně působivá čísla, která by navíc mohla znamenat titul nejrychlejšího produkčního automobilu ve sprintu na ¼ míle. Podle National Hot Road Association (NHRA) totiž od roku 2018 drží rekord Bugatti Chiron Super Sport s časem 9,4 sekundy.

Ondřej Mára
Diskuze (19)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
6. 6. 2021 09:10
Re: Re: Dulezitost zrychleni
No vyvážíme protože máme přebytky = to s ústupem uhlí skončí

A docela HODNĚ jsme teď za dekádu od Rusnoka po Babiše (dekádu nezvykle dlouhé https://www.penize.cz/…vnik/konjunktura po minulé krizi) ZAOSTALI totálně naprosto zcela jí promrhali (jedno jestli ve stavbě https://ct24.ceskatelevize.cz/…hnou-varoval-nku nebo energetice). Nepřipravujeme v každém kraji SMR nestaví se něco v Dukovanech a TOTÁLNĚ NAPROSTO ZCELA jsme zaostali v OZE

Takže jednou časem = vyvážet PŘESTANEM
Avatar - Hammunasakra
6. 6. 2021 09:07
Re: Spalováky mašírujou do hrobu.
EV mají z principu nejen drtivě levnější provoz a z principu nižší poruchovost ale i z principu lepší jízdní vlastnosti = nižší těžiště a lepší rozložení hmotnosti mezi nápravy https://www.automobilrevue.cz/…ousky_47564.html lepší než EV tuctový auto střední třídy je jen Supra, která je anomálie podle požadavků Toyoty má ideální (v reálu nezvyklý) poměr rozvoru a rozchodu

No i má oblíbená budoucnoucnost https://insideevs.com/…1000km-hydrogen/ má rozložení 50:50 :yes:
6. 6. 2021 08:28
Re: Re: Dulezitost zrychleni
Freddka má pravdu. A vyvážíme, aby se manažer ČEZ mohl chlubit ziskem a zdůvodnit si těch víc jak 30 mil. ročně plat.
Avatar - Hammunasakra
6. 6. 2021 08:22
Re: Dulezitost zrychleni
Proč furt říkáš tu kravinu o dotování? Je to naopak = celý tvůj život jsou dotovaná fosilní paliva = drtivě NÁSOBNĚ VÍC než bezemisní a čisté technologie

https://www.iisd.org/…lectric-vehicles

Ročně se vyrábí (loňskou anomálii co pokkračuje do letoška nepočítáme) skoro 100 milionů aut SE SPALOVACÍMI MOTORY https://www.transportenvironment.org/…-%E2%80%93-study

No a PODSTATA je že auta můžou jet JEN na elektřinu nebo na tutéž elektřinu PLUS ropu = není o čem = viz já včera 13:59 doslova NENÍ o čem
Avatar - Hammunasakra
6. 6. 2021 08:14
Re: Dulezitost zrychleni
Viz Freddka včera 10:25 první věta ;-)

A dík za připomínku k dlouhému seznamu negativ spalovacího motoru patří i fakt že je VHODNÉ používat https://aditiva.heureka.cz/…n-aditiv-125-ml/?… :yes:

Radši levněš jezdit https://fdrive.cz/…co-sileneho-7146