Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model Y se nečekaně stal nejprodávanějším autem v Evropě za listopad

Ondřej Mára
Diskuze (126)

Po nepříliš oslňujícím období se Tesla opět vyšplhala na nejvyšší příčku prodejů aut v Evropě.

Automobilka Tesla nyní nezažívá zrovna nejšťastnější období. Zájem zákazníků i hodnota akcií padá, automobilka se snaží zvýšit prodeje na domácím trhu snižováním cen, velkolepé řeči o sofistikovanosti autonomním řízení šly stranou a Elon Musk tráví většinu času na Twitteru, který po jeho koupi také zažívá celkem krušné časy.

Zajímavý obrat k lepší však nyní Tesla zaznamenala v Evropě. Zatímco v říjnu se elektrický crossover Model Y nevyšplhal ani mezi 50 nejprodávanějších aut na starém kontinentu, v listopadu podle kolegů z AutoEvolution naprosto ovládl prodeje. Celkem se mělo prodat 19.144 kusů, což znamenalo meziroční růst o 260 procent.

Video se připravuje ...

Zahraniční kolegové vychází ze statistik Dataforce, podle kterých Model Y přeskočil Dacii Sandero i Toyotu Yaris, kterých se prodalo 18.746 kusů, respektive 17.309 kusů. Navzdory listopadovému úspěchu to však stále nevypadá, že by se Tesla Model Y vyšplhala na vysokou pozici v celkových prodejích za rok 2022.

Za 11 měsíců roku si totiž Tesla připsala 105.283 prodaných kusů crossoveru Model Y, což znamená meziroční zlepšení o 468,7 procenta. Tesla Model 3 ovšem ztrácí a dosud si připsala 70.737 prodaných kusů. Premianti prodejů se ovšem pohybují o desítky tisíc prodaných kusů výš.

Video se připravuje ...
 Hlavním kandidátem na pozici prodejního bestselleru za rok 2022 je Peugeot 208, tedy malý městský automobil, který by měl mít za prvních 11 měsíců prodeje okolo 193.743 kusů. Mezi další nejprodávanější vozy se řadí Dacia Sandero, Volkswagen Golf nebo Volkswagen T-Roc.

Ondřej Mára
Diskuze (126)

Doporučujeme

4. 1. 2023 07:03
Re: Porovnanie výroby a predaja Tesla
Nepochybuj :). Sľuboval nárast o 50%, dosiahol 40%. Čo je skvelý výsledok.

Trhy sú ale z neho nervózne, venuje sa somarinám (kreslí obrázky na Twitter a robí admina) a generuje rôzne plány a čísla, ktoré nedosiahne a kričí, že bude recesia a zle. Tak dostáva hodnotenie z burzy :-!
Avatar - Ondore
3. 1. 2023 20:06
Re: Porovnanie výroby a predaja Tesla
Jednak dosť pochybujem, že nájdeš nejaké Elonove sľuby či vyhlásenia ohľadne výroby, tieto čísla si obvykle generujú analytici sami. A druhak - som dosť starý na to, aby som tu riešil nejaké jednodňové číslo. Iná automobilka keby mala nárast o 40 % oproti predošlému roku, tak by jej ruky nohy bozkávali, táto automobilka to má ako neúspech. Ja by som si ich akcie pokojne kúpil aj po tomto prepade, vlastne teraz ešte radšej, ale Arese namiesto toho, aby ukázal ako verí svojim informáciám radšej zbabelo nereaguje :-)
Avatar - Ondore
3. 1. 2023 19:51
Re: To autor článku ještě fakt neví, že...
A ja Ťa úpenlivo prosím, aby si mi to vysvetlil. Zase.
Avatar - Katikakus
3. 1. 2023 19:18
Re: To autor článku ještě fakt neví, že...
Dnes minus 15 procent :-D

Evidentne jsi nepochopil, na co reagujes. Zase.
3. 1. 2023 18:51
Re: Porovnanie výroby a predaja Tesla
Investori z tých výsledkov nie sú nadšení. Elon Musk sľuboval iné čísla.
Akcie po oznámení výsledkov aktuálne takmer mínus 15%.