Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla se chlubí schopnostmi tahače Semi, plně naložený měl ujet 804 km na jedno nabití

Ondřej Mára
Diskuze (104)

Společně s dodávkami prvních kusů se automobilka pochlubila krátkým videem z testu dojezdu plně naloženého tahače Semi.

Elektrický tahač Tesla Semi byl sice představen již v listopadu 2017, přičemž zahájení výroby bylo plánováno na začátek roku 2019. Teprve včera večer však společnost dodala první kusy tahače zákazníkům. Slavností předávání bylo poměrně velkou akcí, kterou společnost vysílala živě na internetu.

Součástí slavnostního předání navíc bylo i zveřejnění videa, na kterém by měl být záznam z testovací jízdy plně naloženého tahače Semi. Zde se sluší zmínit, že Tesla Semi spadá tzv. „Class-8“ třídy tahačů, takže kapacita nákladu by měla být 81.000 liber – tedy zhruba 36.760 kilogramů.

Video se připravuje ...

Plně naložený tahač měl vyrazit ze sídla společnosti v kalifornském Fremontu, jeho cílovou destinací pak bylo město San Diego. Přesnou trasu sice neznáme, podle dostupných informací však tahač zvládl celou cestu bez nutnosti zastavovat na nabíječce.

Jak přitom poznamenávají kolegové z Autoevolution, cesta ze sídla společnosti ve Fremontu do San Diega měří podle Google Map okolo 471 až 513 mil – v závislosti na trase a konkrétní adrese. Lze tedy bez problému věřit tomu, že tahač zvládl na jedno nabití okolo 500 mil, tedy zhruba 804 kilometrů. V závislosti na trase a dopravě přitom cesta vydá na cca 7 až 8 hodin jízdy.

Video z cesty, které společnost zveřejnila na YouTube, je bohužel zrychlené a nenabízí vlastně nic moc extra zajímavého. Na začátku sledujeme uzavření nákladového prostoru, naloženého paletami s nespecifikovaným nákladem, a poté následují záběry z kabiny.

Zde stojí za zmínku dva displeje po stranách volantu, jejichž součástí je i pohled z kamer, eliminující slepý úhel tradičních zpětných zrcátek. Pravý displej pak kromě mapy ukazuje i řadu informací, zřejmě technického charakteru o tahači. Na levém displeji pak vidíme informace i rychlosti, atd. S ohledem na zrychlení záznamu a vzdálenost displejů však mnoho informací nevykoukáme.

Jízdu nakonec přerušila jedna zastávka, kterou nepotřeboval tahač, ale řidič. Je přitom škoda, že si společnost nedala s videem trochu víc práce. Mohla například ukázat hmotnost soupravy, obsah nákladu, záznam z více kamer – včetně doprovodného vozu, atd. Zkrátka mohla Tesla udělat trochu víc pro prokázání schopností svého tahače.

V každém případě bude nyní zajímavé sledovat, jakou zpětnou vazbu nám k novému tahači poskytnou jeho budoucí řidiči. Ačkoliv má Tesla Semi tříleté zpoždění, stále se jedná o vcelku unikátní stroj, na který jsme docela zvědaví.  

Ondřej Mára
Diskuze (104)

Doporučujeme

Avatar - .StenLi.
8. 12. 2022 22:29
Re: EV vízia
Uvedomujes si, ze odpovedas na prispevok v ktorom som neodpovedal tebe? :) Konkretne fakticke sumy mas napisane v odpovedi na tvoj prispevok ;-) ked sa zorientujes vo vlakne. To ze na SR sa cena elektriky na rok 2023 zmeni o 0% a cena plynu o 15% je fakt, vyjadrenie SR vlady zo zasadnutia, ak nechces diskutovat, iba trollit, somnou nepocitaj.
8. 12. 2022 20:09
Re: EV vízia
Napísal som Ti konkrétne sumy v ČR, čo potrebuješ viac k šťastiu? :-!
Ako vždy, bez faktov, len plkanie…
Avatar - .StenLi.
8. 12. 2022 15:22
Re: EV vízia
Ja som sa vyjadroval k tvojmu prvemu odstavcu. Nevidim dovod vyjadrovat sa k clankom, ktore ta zaujali :)
Reagujem na temu clanku a vypoctom som argumentoval to, ze na nabijanie Semi netreba ziadne megawaty, pri nabiti doplna a dokonca bez vyuzitia pauzy medzi 2ma jazdami denne staci 80kW, tak isto sa daju postavit 50kW rychlonabijacky kazdych 60km a opat nebudu potrebne megawaty na hociktorom mieste, to je fakt, ale k planu EP alebo jeho realizovatelnosti som sa nevyjadroval a teda nevidim kde si cital nejaku netoleranciu, alebo zhadzovanie nazorov. Tiez sa snazis nazyvat ludi ako ultra EV fans bez toho aby si sa unuval dokladovat na zaklade akych faktov ich povazujes za nejakych nadrzacov EV technologie, ked iba uvadzaju volne dostupne fakty. Mozno som prehliadol nejake komentare, ale pisanie nepravd a nepodlozenych osobnych dojmov, az lzi a vymyslov tu vidim iba z EVhate sceny, pripadne od dobre znamych trollov.
Avatar - .StenLi.
8. 12. 2022 15:02
Re: EV vízia
Sam si napisal "Elektřina stojí tolik.." takze piseme o aktulanych cenach. Opat nevidim vyznam v tom aby si si tu vymyslal nasobky cien elektriky. Chces byt zaujimavy, alebo vazne nevies pouzivat google? Na SR sa cena elektriky zmeni o 0%, je zastropovana na ronvaku hodnotu ako tento rok, v CR je tiez zastropovana a ma byt o par % viac, ale pre CR to velmi nesledujem, ale urcite to nebudu nasobky, takze este raz, preco tu splietas tie nezmysly? :no:
Avatar - .StenLi.
8. 12. 2022 14:28
Re: Revolucia v dalsom odvetvi.
Viem ze si troll a neunuval si sa precitat si vobec clanok ku ktoremu je tato diskusia, tak to chod spravit a najdes tam popis aj video prepravy nie 15 ton, ale priblizne 20 ton nakladu na vzdialenost 804km ;-) No co, ides este trollit? :) Uz si davno nespomenul komunizmus a nejake svoje bolsevicke teorie :-)