Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla v roce 2019 dokončí evropskou síť nabíječek Supercharger. U nás jsou zatím tři

David Bureš
Diskuze (251)
Americká automobilka Tesla v posledních letech výrazně pokročila v budování svých rychlonabjíček. V Evropě už síť bude hotová.

Následující léta budou ve znamení mohutné expanze elektřinou poháněných automobilů. Zatím jim ale hrozí jeden problém, nedostatečná síť nabíjecích stanic. To Tesla je v tomto ohledu o krok napřed, podobně jako v samotné nabídce elektrovozů. Naplánovanou síť vlastních rychlých nabíječek Supercharger už bude mít v Evropě v příštím roce hotovou.

„Pokrytí Superchargery v Evropě dosáhne v příštím roce sta procent,“ oznámil bez bližších podrobností na své oblíbené sociální síti Twitter zakladatel automobilky Tesla Elon Musk s tím, že vyrostou od západu na východ, od severu na jih, podle jeho slov od Irska po Kyjev, od Norska po Turecko. Z jeho slov tak nevyplývá, kolik automobilka chce ještě nabíječek budovat, ani kde přesně budou.

Pohled na oficiální mapu Superchargerů nicméně ukazuje, že evropskou síť rychlonabíječek je potřeba zahustit hlavně na východě kontinentu nebo ve zmíněném Irsku. Naopak v ráji elektromobilů, v Nizozemí, je pěkně hustá, podobně je tomu tak v Německu nebo Belgii.

V České republice aktuálně fungují tři stanice Supercharger. Jedna (s osmi nabíječkami) je kousek od hlavního města, ve Vestci u Prahy, který svojí lokací obsluhuje pražský obchvat. Druhá (s šesti nabíječkami) leží na dálnici D1, u Humpolce, třetí (s osmi nabíječkami) je pak v Olomouci, kousek od dálnice D35.

Na Slovensku fungují dva Superchargery, v Bratislavě a ve Zvolenu. Další jsou pak nedaleko hranic, v maďarském Györu, v rakouské Vídni (hned dvě stanice) a rakouském Poysdorfu, který je i blízko českých hranic.

Naopak v takovém Bulharsku nebo Rumunsku se na jejich vybudování teprve čeká, obdobná situace je také v Polsku, kde dnes čtyři otevřené Superchargery mají doplnit další čtyři stanice.

Celkem je už po celém světě vybudováno 1.386 stanic Supercharger s 11.583 nabíječkami. Zatím žádné nejsou v Africe, kam Tesla chce slovy Elona Muska přesunout svoji pozornost v roce 2020.

David Bureš
Diskuze (251)
2. 1. 2019 17:14
Re: Proč ten boj?
Lebo je to pravda! ;-)
Avatar - Beefcake
1. 1. 2019 18:56
Re: Nabíječky
A teraz sa skladaju ? A kto su to konkretne ti "chudi" ?
Avatar - Beefcake
1. 1. 2019 18:55
Re: Je
Na toto sa neda rozumne a slusne nic napisat.
1. 1. 2019 18:41
Nabíječky
Rád bych věděl jak to bude nabíječek s placením a kdo to bude dotovat.Jestli zase se budou chudí skládat bohatým na jejich zábavu.
1. 1. 2019 13:54
Re: Drobná oprava
Protoze se bojime?

Co kdyby to nevyslo. Vzdycky se najde spoustu duvodu proti :-)