Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Citroën C5 Tourer 3.0 HDi – Prémiové náznaky

Diskuze (303)
Ve sbírce testů dieselových Citroënů C5 nám dosud jeden chyběl: vrcholný šestiválec.

Šestiválcový motor je ohrožený druh. V mainstreamové produkci si ho drží už jen několik statečných – se vznětovým principem spalování Citroën a Renault, se zážehovým pak VW, Škoda a Opel.

I přesto se zájemci o taková auta k prodejcům jmenovaných značek ve velkém nehrnou. Odrazuje je mimo jiné cena okolo milionu korun. A tak je šestiválec v relativně běžném autě vzácným jevem nejen v cenících a testech Auto.cz, ale hlavně na českých silnicích.

Jestli je za tím prozíravost českých zákazníků, nebo jsou auta tohoto typu přezírána neprávem, by mohl ukázat následující test.

citroen testy strednitrida citroen testy strednitrida  

Citroën C5 se v aktuální generaci vyrábí od roku 2008. Nejprve byly v nabídce dva šestiválce, ten benzinový se ale časem odporoučel do důchodu. Na dieselové straně naopak došlo k dalšímu vývoji – agregát 2,7 HDi (150 kW) ustoupil většímu a modernějšímu 3,0 HDi (177 kW). Maximum točivého momentu však povyrostlo jen symbolicky, ze 440 na 450 Nm. Důvodem je elektronické omezení s ohledem na možnosti automatické převodovky Aisin a pohonu předních kol.

Dosud jsme testovali Citroën C5 ve verzích:

Zvenku i zevnitř je šestiválec prakticky k nerozeznání od čtyřválcových verzí. Dokonce díky bílému laku vypadá prakticky stejně jako posledně testovaný C5 Tourer 2,2 HDi. Rozdíl je tedy jen ve zvuku a v zaplnění motorového prostoru. To může být výhodou, na druhou stranu není na pohled zřejmé, za co majitel utratil těch 80 tisíc korun navíc proti 2,2 HDi (150 kW, 440 Nm).

citroen testy strednitrida citroen testy strednitrida  

To uvnitř jsou další příplatky dobře viditelné. Cena poskočila ze základních šestiválcových 885 tisíc na 1,12 milionu korun. Největší část tohoto rozdílu tvoří paket Criollo za 110 tisíc korun, který pozvedne provedení interiéru doslova do luxusních výšin.

Kožené čalounění s perforací a kontrastním prošíváním, kožený potah palubní desky a alcantarové čalounění stropu (u kombi navíc doplněné panoramatickým střešním oknem) dávají díky kvalitě použitých materiálů a jejich zpracování Citroënu přinejmenším morální právo žádat takový příplatek.

Citroën Assistance stále na očích
Žádná jiná automobilka nedává své asistenční služby tak na odiv jako Citroën. Hlavním trumfem je Citroën eTouch, oceněný organizací EuroNCAP – tlačítko s logem automobilky automaticky vytočí asistenční linku (druhé tlačítko s červeným nápisem SOS zahájí tísňové volání). Kdyby tato cesta náhodou selhala, číslo na asistenční službu najdete i na štítku na dveřích řidiče. A také ve sloze s dokumenty k autu. A pro jistotu ještě na nálepce na pátých dveřích!

V jiných oblastech umí C5 ve skutečnosti nabídnout ještě víc, než předvádí testovaný vůz. Z možnosti výběru dvou úrovní navigačního systému (ta dražší přidává harddisk, USB a lepší grafiku přístrojového štítu) nebo konfigurovatelnosti rozsahu bezpečnostní výbavy má ale zákazník jasný prospěch.

citroen testy strednitrida citroen testy strednitrida  

Šestiválec by však měl umět víc, než jen nabídnout exklusivní čalounění, které vám Citroën prodá s jakýmkoliv motorem kromě dieselové šestnáctistovky. Třeba kultivovaný zvuk a příjemně plynulý tah – a ani v jednom šestiválcová C5 opravdu nezklame.

Další přednosti už ale nejsou tak silnými trumfy, jak by se dalo očekávat. Ve srovnání s Jaguarem XF je C5 o víc než metrák těžší a nejen, že je sníženo absolutní maximum točivého momentu na 450 Nm, kvůli životnosti převodovky je motor na nízké převody přidušen ještě více.

Odečtená spotřeba paliva 3,0 HDi V6 177 kW 2,2 HDi 150 kW
Rychlost 100 km/h [l/100 km] / [min-1] 5,0 / 1700 5,2 / 1750
Rychlost 130 km/h [l/100 km] / [min-1] 7,7 / 2200 5,9 / 2250

V městských rychlostech je proto výsledkem lehce letargický projev, který odpovídá průměru čtyřválcových turbodieselů. Až zhruba od 80 km/h se začne projevovat skutečný potenciál motoru. S rostoucí rychlostí nabírá šestiválec na elánu, takže nejlépe poslouží při vysokorychlostních dálničních přesunech.

Stejný motor jsme testovali v:

To samé platí o podvozku. Citroën si stále hrdě drží hydropneumatické odpružení, obchodně nazvané Hydractive III+. Právě ono je argumentem, proč silná skupina příznivců nedá na C5 dopustit. A šestiválec velmi důrazně akcentuje přednosti i nedostatky tohoto systému.

Motor 3,0 HDi V6 je ve srovnání se čtyřválcem 2,2 HDi s automatem těžší o 90 kg, proti dieselovému dvoulitru s manuálem je rozdíl dokonce obřích 200 kg! A většina této masy je pochopitelně soustředěna před přední nápravu.

citroen testy strednitrida citroen testy strednitrida  

Ve městě je tento fakt těžkým soupeřem jízdního komfortu. Při jakémkoliv náznaku podélné akcelerace příď pracuje – při zrychlování se zvedá a při brzdění dramaticky klesá. Pravda je, že šestiválcový Renault Latitude, který nemá aktivní podvozek, je na tom ještě o něco hůř. V C5 se nabízí řešení v podobě režimu Sport. Podvozek opravdu ztuhne a dokáže odolávat náklonům, ale zároveň přijde o schopnost komfortně filtrovat nerovnosti.

Nejprodávanější vozy mainstreamové střední třídy v roce 2011
Model EU 2011 [ks] poř. ČR 2011 [ks] poř.
VW Passat/CC 268 640 1. 2 493 2.
Opel Insignia 138 755 2. 597 4.
Peugeot 508/407 90 585 4. 549 5.
Ford Mondeo 86 433 3. 1 813 3.
Citroën C5 61 686 5. 271 9.
Toyota Avensis 56 281 6. 276 8.
Škoda Superb 55 981 7. 4 659 1.
Renault Laguna 49 738 8. 488 6.
Mazda6 28 193 9. 217 10.
Honda Accord 12 304 10. 58 12.
Subaru Legacy/Outback 11 778 11. 308 7.
Hyundai i40 9 159 12. 194 11.
Suzuki Kizashi 1 695 13. 32 13.

Ve vysokých rychlostech tato negativa mizí. Aktivní podvozek, těžká příď a lichoběžníková přední náprava s výraznými odklony drží auto ve zvoleném směru jako projektil. Libovolně vysoká rychlost působí bezpečně a díky radikální degresi posilovače řízení tomu odpovídá i ovladatelnost.

V rychlostech kolem 200 km/h Citroën reaguje téměř doslova na milimetrové pohyby volantu. Krátký převod řízení zajišťuje hbitou odezvu, minimalizovaný účinek posilovače se zase stará o to, aby se volant nebezpečně nevysmeknul z rukou. V nízkých rychlostech je naopak převod řízení delší a volantem lze samozřejmě otáčet zlehka. Přitom se prosím technicky jedná o obyčejný elektro-hydraulický posilovač! Jednoduše C5 má špičkové řízení, které napříč segmenty těžko hledá přemožitele.

citroen testy strednitrida citroen testy strednitrida  

Škoda jen, že v místě ideálního úchopu zdobí volant kovový dekor. V mírném klimatu, kde půl roku mrze a čtvrtinu roku pálí slunce, nejde o šťastné řešení. Stejně tak pevný střed je docela zbytečnou extravagancí – nakonec novější modely se od něj vrátily ke konvenčnímu řešení. Bohužel Citroën nevyužil předloňského faceliftu a obě speciality C5 ponechal.

Tato výtka ale platí pro C5 bez ohledu na motorizaci. Stejně jako absence sebemenšího držáku na pití, celkový deficit smysluplně velkých odkládacích prostorů a také skromný příděl místa na zadních sedadlech. Navíc je v interiéru poněkud přetlačítkováno

Plusem jsou naopak rozměrná přední křesla, extrémně široká, všestranně seřiditelná a velmi pohodlná. Přední pasažéři hlásí naprostou spokojenost s prostorem i pohodlím.

citroen testy strednitrida citroen testy strednitrida  

Stejných předností si ale můžete užívat v některém ze čtyřválců. Výkonově nejbližší 2,2 HDi je 150 kW je levnější o 80 tisíc, základní dvoulitr 2,0 HDi/103 kW o propastných 210 tisíc korun. To staví šestiválec do nelehké pozice.

Sám o sobě není nějak hříšně drahý, jiné verze modelu C5 ale nabízí lákavější poměr cena/hodnota. Kombi od Citroënu navíc není vhodnou aplikací, protože z vydařeného motoru dokáže uplatnit jen zlomek jeho schopností. Domovským teritoriem C5 3,0 HDi V6 jsou dálnice – čím vyšší je tempo, tím lépe auto funguje. Ovšem v jakémkoliv jiném jízdním režimu se výhody šestiválce vytrácejí, často by čtyřválcový Citroën zvládl stejné úkol stejně, pokud ne rovnou lépe.

Druhý pohled (Aleš Jungmann)
Na svezení ve velkém, silném Citroënu jsem se docela těšil. Konečně něco jiného, něco co se vymyká mainstreamovým standardům. Na hydropneumatický podvozek si člověk musí zvykat, podobně jako na přítomnost těžkého šestiválce pod kapotou. Ne že by auto mělo nějakou averzi vůči svižné jízdě, ale žádnou radost z ní nemáte, protože hrozba nedotáčivého smyku (zvlášť když trochu sprchne) se ukrývá za každým patníkem. Celkově tak jde o dobře vybavený dostavník pro starší pány či dámy, kteří mají chuť užívat si plavnou jízdu a jezdí hodně po dálnici. Ale co ta cena? Má při takto postaveném ceníku vůbec smysl uvažovat nad něčím jiným, než lehčím a modernějším 2,2 HDi se 150 kW? Můj názor je, že nikoliv.
První cena vozu 429.900,- Kč (1,6 HDi/82 kW Business sedan)
První cena vozu s testovanou motorizací 854.900,- Kč (3,0 HDi V6/177 kW Exclusive sedan)
Základní cena testovaného vozu 884.900,- Kč (3,0 HDi V6/177 kW Exclusive kombi)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 1.119.400,- Kč (3,0 HDi V6/177 kW Exclusive kombi)

Plusy

  • výrazný design
  • ve vyšší výbavě punc luxusně pojatého vozu
  • rozměrná a pohodlná přední sedadla
  • pocit řízení většího auta
  • letargické výkony v nižších rychlostech
  • velký cenový odstup od 2,2 HDi bez výraznějších výhod

Minusy

  • málo místa v podélném směru
  • hlučný podvozek
  • nežádoucí pohyby karoserie při standardním nastavení podvozku
  • vyšší spotřeba paliva
  • podprůměrný objem zavazadlového prostoru
  • vysoká hmotnost
Diskuze (303)
Citroën C5 Tourer 3,0 HDi
Cena základní sestavy 884 900 Kč
Výbava základní sestavy Čelní a boční airbagy, hlavové airbagy pro první a druhou řadu sedadel, kolenní airbag řidiče, automatické zamykání dveří za jízdy, ESP + ASR + ABS + EBA + samočinná aktivace výstražných světel při prudkém brzdění, variabilní posilovač řízení, tempomat + omezovač rychlosti, palubní počítač, zadní parkovací asistent, odpružení Hydractive III +, automatická šestistupňová převodovka, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, elektricky ovládaná přední a zadní okna, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka, výškově a podélně nastavitelný volant s pevným středem, kůží potažený věnec volantu a hlavice řadicí páky, zatmavená skla bočních oken, automatická dvouzónová klimatizace, bi-xenonové samonatáčecí světlomety, dešťový senzor, vnitřní zpětné zrcátko a vnější zpětná zrcátka s automatickou clonou, autorádio s CD a MP3 přehrávačem s ovládáním na volantu, elektricky nastavitelná sedadla řidiče a spolujezdce, vyhřívaná přední sedadla, kombinované čalounění látka a kůže, elektricky otevíratelné víko zavazadlového prostoru, protisluneční roletka v druhé řadě sedadel. Kč
Cena testované sestavy 1 119 400 Kč
Výbava testované sestavy Perleťový bílý lak (+20.000,- Kč), paket čalounění kůže Criollo s panoramatickým střešním oknem (+110.000,- Kč), přídavné programovatelné topení (+25.000,- Kč), navigace My Way (+22.000,- Kč), vrstvená skla bočních oken (+8.000,- Kč), paket Bezpečnost – alarm s vnitřním prostorovým a obvodovým čidlem, superzamykání, boční airbagy pro druhou řadu sedadel (+13.000,- Kč), paket Parkování Plus – přední parkovací asistent se systémem změření volného místa pro parkování, vnější zpětná zrcátka s automatickou clonou, bi-xenonové samonatáčecí světlomety s automatickou výškovou regulací a s dynamickým systémem přídavných světlometů (osvětlení do úhlu 105°), výsuvné ostřikovače světlometů (+36.000,- Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2992
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 177 / 3800
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 450 / 1600 - 3600
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 239
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 9.9 / 5.7 / 7.2
Emise CO2: 189
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 505 / 1462
Objem nádrže (l): 71
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1948 / 509
Rozměr pneu: 245/55 R18
Citroën C5 Tourer 3,0 HDi
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4829
b) šířka (mm): 1860
c) výška (mm): 1491
d) rozvor (mm): 2815
e) rozchod vpředu (mm): 1586
f) rozchod vzadu (mm): 1557
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1055
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 580 / 810
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 950
k) šířka vpředu (mm): 1540
l) šířka vzadu (mm): 1410
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 480
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - skejpa
2. 6. 2012 15:23
Re: PRÉMIOVÁ KOLIKA
Trochu OT ale přeci. GTI, neviděl si toto (myšleno test Avensisu a Mazdy 6) ?
[odkaz]
Zvlášť zajímavá je věta nakonci testu M6 vs Avensis a to bude texaský masakr motorovou pilou pro tebe >:D
Avatar - Hammunasakra
7. 5. 2012 12:22
Re: Doufam
Až na to, že 2.2 HDi 150 kW už NEMÁ dvě turba.. ;-)
PS: Pokud chcete 2 (různě velkým) turbům ZA sebou říkat bi-turbo (a dvěma "vedle" sebe - na každou řadu válců - twin turbo), rsp. jestli tohle označení je "správně" tak OK :-)
PPS: V6 3.0 HDi jakožto "převrtaný" (následník) V6 2.7 HDi má opravdu jedno turbo na každou řadu, 2.2 HDi míval opravdu dvě turba, současná verze o 150ti kW má ale jen jedno (a o jeden vstřikovací otvor více a plnící tlak turba 2,2 bar :yes: ;-)
PPPS: Už je to "ok"?
Pěkný den (třeba s V6 3.0 nebo 2.2 HDi :-)
Avatar - HonzoiS
6. 5. 2012 08:43
Re: Doufam
Až nato, že to je twin-turbo jako 2.7 HDI... na 3 válce jedno turbo...bi-turbo je jen 2.2HDI 125kW a 150kW.
Avatar - Hammunasakra
29. 4. 2012 13:29
Re: Dynamicky vysmech
Vás tam "dráždí" asi ten Golf GTi, že? TAk ok, elasticitu 80-120 km/h má C5 V6 Bi-turbo lepší i než BMW 335i s famózní 8mi stupňovou automatikou ZF - lepší? :-)
Avatar - Hammunasakra
29. 4. 2012 13:25
Re: Dynamicky vysmech
K tomu automatu vám ocituji (z AUTO-MOTO speciál): ",..automatika Aisin funguje prostě fantasticky. Řadí rychle a hladce, dokáže zatížit motor od nejnižších otáček a hlavně neuvěřitelně dobře reaguje na změny jízdního tempa (to bylo už kdysi, když jsme ho porovnávali v minulé C5 s 7mi stupňovým G-TRONICem - a japonská převodovka byla lepší, narozdíl od převodovky Mercedes jí doslova NE"přivedete do úzkých" ať děláte cokoli).
Tolik k rozdílu mezi předstaVWami člověka co s vozem NIKDY NEjel a realitou (jojo, ty předstaVWy o autech - to je "fakt NEštěstí" :-)