Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Jízdní dojmy ze Škody Fabia R5 (+ 5x video a rozhovor s Janem Kopeckým)

Michal Štěpanovský
Diskuze (8)
Dnes v poledne jsme oficiálně představili novinku Škoda Fabia R5, soutěžní rallye speciál s přeplňovaným motorem a pohonem všech kol. Pojďme se podívat, jak auto funguje na tratích.

Jízdní dojmy z Fabie R5: Koncert mistra

Součástí světové premiéry rallyeového vozu Škoda Fabia R5 byla také předváděcí jízda, při které nás vezl Jan Kopecký, loňský vítěz Asijsko-pacifického mistrovství a šampion mistrovství Evropy z roku 2013.

V Bělé pod Bezdězem usedáme do sedačky, která patří při soutěžích spolujezdci Pavlu Dreslerovi. „Vítám tě!“ podává mi ruku Kopecký. Známe se už hezkých pár let, takže tykání je na místě. Na této testovací trati jsme se dříve vezli v modelu S2000. Ten měl omezovač na 8500 otáčkách, která nedovolila vozu rychlost vyšší než 172 km/h. „Teď v R5 bychom měli jet rychleji,“ říká Kopecký. Následující minuty mu dají za pravdu.

Na úsek dlouhý 2,8 kilometru nevyrážíme z pevného startu, ale klidným rozjezdem. Ten se ovšem po několika sekundách mění v prudké tempo. Stačím se sotva nadechnout, jezdec dupne na brzdu a strhne vůz prudce doprava. Zrychlení je fascinující. Kola v mírných zatáčkách lehce kopírují krajnici, ale jezdec má auto pod kontrolou a navzdory blízkým stromům a zaprášené silnici stále zrychluje.

Video se připravuje ...

Přiblíží se ostrá zatáčka doprava nahoru. Kopecký prudce dupne na brzdu. Pět, čtyři, tři dva – tak padají dolů rychlostní stupně a následuje otočka téměř o sto osmdesát stupňů a auto už je zase pod plynem. Příště si musím pohlídat, kolik jsme jeli, říkám si.

Na rozbité hraně asfaltu se Fabie lehce zhoupne, ale jde rychle pod plynem a číslice na displeji letí nahoru. Pár sekund mi stačí, abych se podíval doleva na jezdce. Absolutně soustředěný se dívá kupředu. Tělo se ani nepohne, když znovu šlápne tvrdě na brzdu a vezme za řadicí páku. Vůz se elegantně protáhne zdánlivě nenápadnou zatáčkou a už zase letí po úzké cestě lesem.

Displej ukazuje u mé levé nohy ukazuje 140 km/h, stačím jen mrknutím zaregistrovat pár diváků. Člověka napadne, co by si tady asi dovolil sám, ale už zase sleduje řidičský koncert rallyeového mistra.

Letíme znovu k ostré zatáčce. Poslední údaj, který stačím zaregistrovat je 182. Zadek auta se při prudkém brzdění smýká, ale nemá šanci, pilot ho má naprosto pod kontrolou. Když strhne volant do zatáčky, je na displeji 46. Během pár sekund jsme zpomalili o více jak sto třicet kilometrů v hodině!

Auto už znovu zrychluje, ale jen chvíli. Předváděcí jízda je totiž u konce. Bohužel.

„Jak se ti to líbilo?“ ptá se Honza. „Nádhera, ale mělo to jednu chybu. Bylo to krátké,“ odpovídám. Kopecký se zjevným pochopením zasměje. Fabia R5 zastavuje. Podávám mu ruku a poděkuji za perfektní svezení.

Podle inženýrů továrního týmu trvala naše jízda 93 sekund, což odpovídá průměrné rychlosti 108,4 km/h. Naše nejvyšší rychlost byla opravdu těch 182 km/h.

Videa

Výkon 205 kW, zrychlení z klidu na sto kilometrů v hodině okolo tří vteřin, točivý moment 420 N.m a spotřeba v ostrém tempu 60 litrů paliva na sto kilometrů. Takovými údaji se může pyšnit nový závodní speciál Škoda Fabia R5, který dle pravidel FIA stojí 180.000 eur, tedy necelých 5 milionů korun. Vůz jsme vám detailněji představili již v poledne.

Nyní se ale můžeme podívat hned na pětici videí, z nichž na všech uvidíte prototypy tohoto soutěžního automobilu. Hlavní videu na vrchu tohoto článku však již ukazuje také reálnou podobu stroje. Všechny klipy jsou pak zajímavé tím, že ukazují vůz v akci. Vychutnejte si tedy efektní průjezdy i docela zajímavý vzhled tohoto speciálu.

Video se připravuje ...
Video se připravuje ...
Video se připravuje ...
Video se připravuje ...

Jan Kopecký se na R5 těší

Český pilot továrního týmu Škoda Motosport Jan Kopecký (32) se objeví jako pilot na domácí soutěži poprvé od loňského července. S vozem Škoda Fabia R5 vstoupí 24. dubna do úvodního podniku českého mistrovství, kterým je Rallye Šumava Klatovy.

Dají se popsat pocity, se kterými začnete?

Těším se! Při mých zkušenostech a vzhledem k tomu, co mám po světě naježděno a natestováno, bych neměl být nervózní a také nejsem. Cítím příjemné napětí, že zase pojedu na výsledek.

V čem se podle vašeho subjektivního dojmu liší Fabia S2000 a Fabia R5?

Nové auto je širší, celkově posazené hodně dole a je z něj také lepší výhled, protože přední i boční okénka jsou níže.

Líbí se vám?

Musím říci, že hodně. Působí více agresivně, závodnicky a celkově lépe než jeho předchůdce.

Jak bude těžké navázat na úspěchy modelu S2000?

To ukáží až samotné soutěže. Auto je připravené a jeho skutečná rychlost se projeví až ve srovnání s konkurencí. Věřím však, že budeme v porovnání se soupeři přinejmenším stejně rychlí, ne-li rychlejší.

Změna vozu z Fabie S2000 do Fabie R5 je přestupem z atmosférického motoru k přeplňovanému. Je to snazší, než dělat opačný krok?

S mými zkušenostmi by to neměl být problém, ale současný postup je subjektivně jednodušší.

Jaké je R5 na řízení?

Motor má podle pocitů ohromné křivky, točivý moment je skoro dvojnásobný než u S2000 a podstatně plošší. Auto není tak komfortní na přeřazení jako S2000, která byla těsně pod omezovačem. Když se vám tady rozsvítí světla na displeji, tak víte, že máte ještě pár zlomků sekundy čas. Pokud uděláte chybu, tak vás z toho vytáhne přebytek výkonu.

Video se připravuje ...

Jste spokojeni se spolehlivostí auta v průběhu testů?

Spolehlivosti byla jednoznačně doménou předchozího modelu S2000. Když u něj zákazníci dodržovali předepsané termíny repasí motoru a revizi dílů, tak bylo takřka nezničitelné. Nevzpomínám si, že bychom měli také s modelem R5 nějaký zásadní problém, který bychom museli při testování řešit.

Kde dostalo auto nejvíce zabrat?

Jednoznačně v Řecku, kde auto dostávalo co proto ve skalách a při teplotách přes čtyřicet stupňů.

Takže R5 bude nezničitelná a rychlejší?

Dalo by se to tak říci.

Bude snazší s ní vyhrávat?

Myslím, že ne. Konkurenci nemůžete podcenit za žádných okolností.

Už víte, co přesně letos pojedete?

Šest rallye v rámci českého mistrovství. Pokud vyjde nějaký podnik evropského šampionátu, tak budu jenom rád.

Co říkáte návratu vozů WRC do českých rallye?

Na jednu stranu je to dobrý nápad. V České republice jich je dost, takže chápu, že je jejich majitelé potřebují využít. Na některých tratích v Česku zřejmě budou mít převahu výkonu, ale celkově vzato myslím, že jsme dále s vývojem, nastavením a potenciálem auta.

Co byste vzkázal českým fanouškům?

Doufám, že se jim auto bude líbit. Věřím, že na české rallye bude chodit opět hodně diváků. Těším se, že jim předvedeme výkony, které se jim budou líbit.

Michal Štěpanovský
Diskuze (8)
17. 4. 2015 08:19
Videopřehrávač je ostuda!
Krásné auto, těším se, až jej uvidím závodit.
Ten videopřehrávač je však naprostá ostuda. Ať se dívám odkudkoliv, vždycky se zasekává, a to rozhodně nemám pomalé připojení. Měli byste s tím něco udělat. :yes:
Avatar - KANKUNEN
17. 4. 2015 08:18
Re: Hmm.. a co na to Renault?
Nutnost plivnout byla silnější než rozum.
16. 4. 2015 07:34
Re: zavodne auta
Děkujeme za osvětu :-)
16. 4. 2015 06:45
Re: zavodne auta
Tak to není žádná novinka ne?
Avatar - Ja Prvni 123
15. 4. 2015 22:21
Re: Hmm.. a co na to Renault?
Fakt?
Tak to jsem nezaregistroval..
:-(

Díky.