Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Fabia R5 oficiálně: Poprvé se představí na Rallye Šumava Klatovy!

Ondřej Chamilla
Diskuze (8)
Horké želízko v ohni světových rallye, tím má být přeplňovaný závodní speciál s pohonem všech kol Škoda Fabia R5, který chce navázat na úspěchy modelu Fabia S2000. Dnes se oficiálně představuje veřejnosti.

Již před týdnem jsme vám přinesli informaci o tom, že mezinárodní automobilová federace FIA homologovala nový český soutěžní speciál Škoda Fabia R5, která je nástupcem modelu Fabia S2000. Nyní se automobil představuje oficiálně široké veřejnosti, přičemž známe i technické parametry vozu.

Minimální hmotnost 1230 kg, délka necelé 4 metry a šířka do 1820 mm. Výkon 205 kW z turbem přeplňované šestnáctistovky, točivý moment 420 N.m. Pohon všech kol ve spojení s pětistupňovou sekvenční převodovkou a mechanickými diferenciály. Palivová nádrž o objemu 82,5 litru, spotřeba paliva 0,6 litru na ostrý kilometr. To jsou hlavní údaje o tomto vozidle. Na asfalt bude obouvat osmnáctipalcové disky, na šotolině si vystačí se sedmnáctkami, přičemž brzdy mají průměr 355 milimetrů vepředu a 300 mm vzadu.

Na voze pracovali technici a vývojáři Škody 15 měsíců, důležitými poznatky při vývoji nového rallyového speciálu však přispěli také špičkoví jezdci, jako asijsko-pacifický šampion Jan Kopecký (CZ), mistr Evropy Esapekka Lappi (FIN), rallyová legenda „Fast“ Freddy Loix (B) a mnohonásobný rakouský mistr Raimund Baumschlager.

Šéf Škoda Motorsportu Michal Hrabánek: „S novým vozem Škoda Fabia R5 chceme na tratích rally po celém světě díky rychlosti a spolehlivosti navázat na úspěchy posledních let. Po úspěšné homologaci můžeme zahájit následující fáze projektu Fabia R5.“

První posádkou vozu budou mistři loňského Evropského šampionátu rally (ERC), Esapekka Lappi a Janne Ferm, následování vítězi Asijsko-pacifického mistrovství v rally 2014 (APRC), Janem Kopeckým a Pavlem Dreslerem. Poslední posádkou jsou nadějní seveřané Pontus Tidemand a Emil Axelsson.

Premiérově s novou Fabií R5 pojede právě Kopecký s Dreslerem, a to na Rallye Šumava Klatovy 24. a 25. dubna. „Jsem rád, že můžeme představit nový vůz Škoda Fabia R5 a jeho výkony fanouškům v naší vlasti,“ komentuje to Kopecký. Vůz se postupně zapojí rovněž do seriálu FIA World Championship 2 a Asijsko-pacifického mistrovství FIA v rally.

Na oficiálním představení automobilu v Bělé pod Bezdězem je nyní sportovní redaktor Světa motorů Michal Štěpanovský, jeho dojmy z místa spolujezdce a video přineseme v průběhu dnešního odpoledne.

Ondřej Chamilla
Diskuze (8)
15. 4. 2015 15:24
Re: Outfit
no neviem podla mna liter bez turba je zly napad
15. 4. 2015 15:22
ne
velmi sa nelisi od fabie 1 gen ... ale ne pekna :yes:
Avatar - 3_diamanty
15. 4. 2015 14:44
Re: Outfit
kazdy uz davno vie....... v litru je sila :yes: ;-) >:D
Avatar - 3_diamanty
15. 4. 2015 14:41
tie zelene disky
vyzeraju prekvapivo dobre.... skoda ze ich nema aj klasicka fabia v nejakej svojej priplatkovej specialnej vybave..... lebo urcite su krajsie ako tieto tehlovo cervene [odkaz]

viem si predstavit nejaku bielu seriovu fabiu so zelenou strechou a tymito relly zelenymi diskami.... to by hadam aj slo :yes:
15. 4. 2015 14:01
Re: Pěkná..
Už S2000 vypadala přes základ ze kterýho vycházelo velmi pěkně, nová R5 je pak ještě dál. Zajímalo by mě srovnání s předchůdkyní na RZ ;-)