Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mazda 3: První jízdní dojmy

Aleš Jungmann
Diskuze (311)
Dostali jsme šanci otestovat novou Mazdu 3 na silnicích ještě před její zářijovou výstavní premiérou. Jak jezdí?

Třetí generace Mazdy 3 má rozhodně na co navazovat - předchozí dvě vydání, prodávané od roku 2003, si totiž ze showroomů odvezlo 3,5 milionu zákazníků. S novou Mazdou 3 se opět objevují dva pojmy – design Kodo a technika Skyactiv. Podle těchto principů vzniklo již SUV CX-5 a model střední třídy Mazda 6. „Trojka“ ale není pouhou zmenšeninou těchto modelů, přidává totiž několik výrazných novinek. Vnější design je agresivnější a přináší výraznější linie, však jej má také na starosti jiný stylista. Naživo jí zevnějšek sedne právě tak dobře (a možná i o něco více), jako větším kolegům, což nebývá vždy zvykem. Výsledkem pečlivé aerodynamické optimalizace je velmi nízký koeficient odporu vzduchu, u sedanu dokonce pouze 0,255.

Pod kapotou mohou být tři různé motory, přičemž benzinový dvoulitr se nabízí ve dvou výkonových verzích. V jedné má nejvyšší výkon 88 kW, v té druhé 121 kW, točivý moment však vrcholí na shodných 210 N.m. při 4.000 min-1. Zatímco v případě slabší verze jde o jasně ohraničené maximum, za kterým moment rychle padá dolů, silnější verze nabídne mnohem plošší křivku. Zajímavostí mezi ostatními hatchbacky je turbodieselový motor; většina konkurentů nabízí v nižší střední třídě i o něco lehčí kalibry než agregát se 110 kW. Podle informací, které má Auto.cz k dispozici, se na vznětové šestnáctistovce již pracuje. Novinkou je zatím nejmenší zástupce rodiny Skyactiv, patnáctistovka má stejný kompresní poměr (14:1) jako ostatní agregáty, technicky je všechno „v normě“, tedy rozvod DOHC (řetěz) a 16 ventilů.

Interiér na dvojku

Při prvním pohledu na kokpit nové Mazdy 3 se nám na mysl dere Audi A3. Není to jenom díky velké a ergonomicky správně vysoko posazené sedmipalcové obrazovce multimediálního systému (o tom ještě bude řeč), ale také díky jednoduchému a přehlednému designu ovládacích prvků. Kvalita materiálů je na mainstream výborná (zde srovnání s Audi není úplně fér, byť Mazda zaostává jenom o fous), japonská automobilka se však nebojí ani moderní techniky. Například multimediální systém HMI podporuje práci s SMS, emaily, připojení na Facebook a Twitter nebo k databázi internetových rádií díky volně dostupné aplikaci Aha. Na přiloženém videu ukazuje japonský inženýr, jak přesně tohle funguje. Vyšší verze dostanou audiosystém Bose Centerpoint 2 s devíti reproduktory, ve výbavě může být také průhledový displej (HUD), což je v nižší střední třídě velmi ojedinělý úkaz.

Video se připravuje ...

Jedná se sice o technicky méně náročný systém s vysouvacím sklíčkem, na které je obraz promítán, i tak je však toto monochromatické řešení schopno předat nejen informace o aktuální rychlosti, ale také klíčové informace z navigačního systému.

Přední i zadní sedadla jsou dostatečně velká a dobře tvarovaná, vzadu jsme čekali o něco větší sklon sedáku, typický pro menší automobily. Ono to ale díky rozvoru 2.700 mm (více než má Volkswagen Golf, Audi A3, Ford Focus i BMW 1) opravdu není potřeba, i když si 180 cm vysoký spolujezdec udělá pohodlí se skoro nataženýma nohama, stále se za sebe může posadit. Zadní strana opěradel navíc není plastová, ale je měkká, takže do ní můžete příjemně zabořit kolena.

Mazda 3 hatchback - srovnání rozměrů
Model 3. generace 2. generace rozdíl
Délka [mm] 4465 4460 +5
Šířka [mm] 1795 1755 +40
Výška [mm] 1450 1470 -20
Rozvor [mm] 2700 2640 +60

Středový tunel je široký jenom tak, aby se na něj vešlo všechno potřebné: řadicí páka, mechanická ruční brzda a dvě prohlubně na kelímky. Zbytek karoserie, která je o 40 milimetrů širší než u předchůdce, je určen jenom pro pasažéry. K předním místům máme tři malé výhrady: do dveří sice dáte litrovou lahev s pitím, jenže to je všechno. Alespoň malá přihrádka by se jistě hodila. Opěrka na levé chodidlo by mohla být i širší, lidé s velkými chodidly se možná nebudou cítit úplně pohodlně. A do třetice tvar plastu (tvrdého) kolem levého kolena spolujezdce: někomu nevadí, někomu ano, každopádně pozici levé nohy je třeba designovému výstupku (jakési lince, táhnoucí se ke středovému tunelu) přizpůsobit.

mazda jizdnidojmy skyactiv nizsistredni mazda jizdnidojmy skyactiv nizsistredni

Řidič sedí znatelně níže než spolujezdec, i přesto není poloha za volantem ani v nejspodnější poloze nikterak „závodnická“. Pořád je velmi dobře vidět ven (sloupky nepřekáží) a to jak dopředu, tak dozadu. Automatické zamykání interiéru po rozjezdu automobily určené pro Evropu nemají, je proto nutno zajistit vůz proti nenechavcům na semaforech páčkou centrálního zamykání u řidiče.

Místa nad sedákem vzadu je dostatek, dozadu se bez problémů posadil i 190 cm vysoký kolega a hlavou se stropu nedotýkal. Opěradla lze sklopit a to téměř do roviny, v minulé generaci jste zde museli překonat malý ostrý schůdek. Zájemce o sedan potěší, že vstup do zavazadlového prostoru o velikosti 419 litrů se mezigeneračně zvýšil o téměř 10 centimetrů; na výšku byste nyní naměřili 1.102 milimetrů. Hatchback pojme rovných 350 litrů, po sklopení sedadel naložíte 1.250 litrů.

Na silnici skvělá

Jízdně je Mazda 3 rozhodně na samé špičce segmentu. Je opravdu znát, že inženýři ladili automobil s důrazem na cestovní výkony a požadavek co nejnižší ceny byl až tím druhým v pořadí.

Na osmnáctipalcových kolech je jízda sportovní, nicméně rozhodně ne nepohodlná. V zatáčkách podvozek není prkenný, ale hezky pracuje s povrchem silnice, boční náklony jsou spíše menší. Automobil rozhodí pouze velké díry, byť i zde nemáte pocit, že by Mazda něco zazdila, kvalitní tlumiče si zkrátka lehce žuchnou a tuhá karoserie pokračuje s mírným ukloněním vpřed. Řízení je příjemně tuhé a citlivé i kolem středové polohy, díky 2,57 otáčkám mezi dorazy jsme nemuseli ani v utažených zatáčkách ručkovat. Elektrický posilovač je nastaven lineárně, takže nemusíte po počátečním zatočení jízdu dále korigovat – někteří konkurenti se snaží tvářit sportovně díky přehnaně přebuzeným reakcím i na malé pootočení volantu. Brzdy se dají hezky dávkovat, kotouče mají průměr 295 mm vpředu (u 1.5 jen 280 mm) a 265 vzadu.

Vyzkoušeli jsme tři nabízené motory: benzinový dvoulitr v silnější verzi s manuálem, naftu s automatickou převodovkou a patnáctistovku na šestnáctipalcových kolech. Jaké jsou dojmy?

Základního motoru se nemusíte bát. I na šestnáctkách zůstává auto příjemně tužší, žádné plavání nebo rozevlátost v zatáčkách nehrozí – ba naopak, díky lepšímu filtrování krátkých nerovností je takto namíchaný podvozkový mix docela přitažlivý. S tímto motorem jsme jezdili pouze po městě, čili výsledná osmilitrová spotřeba vypovídá akorát tak o stavu dopravy v odpoledním Frankfurtu. Co ale bylo patrné je (logicky) větší nutnost motor vytáčet, pokud chcete jet rychleji. Pro pohodovou jízdu to ale naprosto stačí.

mazda jizdnidojmy skyactiv nizsistredni mazda jizdnidojmy skyactiv nizsistredni

Silnější dvoulitr, navíc s precizním manuálem, je o poznání větší zoom-zoom zážitek. Dvoulitrový Skyactiv dokáže jenom 1,2 tuny vážící automobil opravdu hezky rozhýbat, k tomu přidává i líbivý zvuk a přijatelnou spotřebu. Klidná jízda znamenala odběr jen šesti litrů naturalu z 51litrové nádrže, sportovnější svezení na okreskách a průjezd městem zvedlo odběr k devíti litrům. Turbodieselový hatchback s kolegy se toho našeho sveřepě držel i na dálnici, v praxi jsou obě auta podobně rychlá, což dokládají i čísla v tabulce.

My jsme do třetice vyzkoušeli vznětovou verzi, ovšem s automatem. Ten je s motorem dobře sladěný, nedochází k žádnému zmatkování či přehmatům a změny rychlostních stupňů probíhají rychle a plynule. Turbodiesel má sice 380 N.m již při 1.800 min-1, otáček se však nebojí a tak jej klidně můžete vytáčet až za čtyři tisíce. Nejsilnější však zůstává ve středním pásmu. Spotřeba se pohybovala "na dostřel" od silnějšího benzinu, diesel umí při běžné jezdit zhruba o litr úsporněji, lépe však zvládá ecorallye, kdy není problém atakovat pětilitrovou hranici.

Že je nová trojka málo nedotáčivá a příkladně agilní není velké překvapení, potěšující však je, že ani s turbodieselem nad přední nápravou automobil nerezignuje na precizní průjezdy zatáčkami. Samozřejmě, naftová (o zhruba120 kilogramů těžší) verze je o něco málo těžkopádnější, hrnutí ven ze zatáčky však zkrátka jenom tak nenastane.

Multimediální systémy (a navigaci s novou grafikou) jsme bohužel nemohli vyzkoušet, jezdili jsme totiž v předsériových vozech, které měly obrazovku zcela odpojenou.

Mazda3 - technické údaje
Motor 1.5G 2.0G 2.0G i-ELOOP 2.2D
Převodovka 6M 6M (6A) 6M 6M (6A)
Zdvihový objem [cm3] 1496 1998 1998 2191
Válce/ventily 4/4 4/4 4/4 4/4
Největší výkon [kW/min-1] 74/6000 88/6000 121/6000 110/4500
Největší toč. mom. [N.m/min-1] 150/4000 210/4000 210/4000 380/2000
Max. rychlost [km/h] 182 195 (194) 210 210 (201)
Zrychlení 0-100 km/h [s] 10,8 8,9 (10,4) 8,2 8,1 (9,7)
Pohotovostní hmotnost [kg] 1.190 1.205 (1.240) 1.220 1.320 (1.330)
Spotřeba paliva [l/100 km] 5,1 5,1 (5,6) 5,8 4,1 (4,8)

Všichni chtějí MPS, nejspíše bude

Bude nabroušená verze MPS? Snad ano, nic však není rozhodnuto. Jeden z japonských inženýrů mi při večeři šibalsky doporučil, abych se ho na to při prezentaci zeptal. Vzhledem k přítomnosti Jeffa Guytona, bosse Mazda Motor Europe, asi není potřeba dvakrát vysvětlovat proč. Všichni inženýři by chtěli, jenže otázka je, zda by se projekt vyplatil. Mazda se odmítá pustit do projektu, který by neměl končit černými čísly, byť by šlo o nesporně silný imagemaker. Je zkrátka potřeba trochu zatlačit na ty správné lidi...

Špatné je, že Mazda v současné době nemá žádný vhodný motor, který by do MPS mohla montovat. Japonský výrobce se rozhodl jít (zcela proti proudu) cestou atmosférických motorů, v portfoliu nemá ani žádný Skyactiv šestiválec. Vzhledem k tomu, že verze MPS by slušela i větší šestce, se proto mluví o novém přeplňovaném agregátu (pravděpodobně dvoulitru), který by se nabízel ve dvou verzích; slabší pro Mazdu 3 a silnější pro Mazdu 6.

Protože nová Mazda 3 může mít zabudován pohon všech kol, očekává se, že pokud by opravdu verze MPS spatřila světlo světa, byla by to po vzoru starší Mazdy 6 MPS čtyřkolka.

mazda jizdnidojmy skyactiv nizsistredni mazda jizdnidojmy skyactiv nizsistredni

Poznámky pod čarou

Během akce, jako je tato, má novinář možnost posbírat i nějaké neoficiální informace. Některé z nich jsou zajímavé natolik, že i když se přímo netýkají produktu, chtěli bychom se o ně podělit. Vedle toho, že Mazda nepovažuje koncept automatických převodovek CVT v Evropě za smysluplný (kvůli vysokým ztrátám při zátěži), padla řeč i na očekávanou čtvrtou generaci roadsteru MX-5. Jak už asi víte, vznikne ve spolupráci s Alfou Romeo, nicméně po technické stránce má jít o opravdovou Mazdu.

Co nás zarazilo, bylo tvrzení, že pod její kapotu nezamíří povedený benzinový dvoulitrový čtyřválec. Větší čtyřválec o objemu 2,5 litru už by prý pro podobné auto nebyl vhodný, o přeplňovaných agregátech se prý taktéž neuvažuje kvůli jejich nelineárnímu projevu... takže co zbývá? Základním motorem bude podle všeho atmosférická patnáctistovka ve verzi s 88 kW (ta bude na vybraných trzích nabízena i pro Mazdu 3), která by vzhledem k velkému zhubnutí čtvrté generace na hmotnost kolem jedné tuny mohla stačit. Výkon by navíc mohl v případě aplikace do MX-5 poskočit někam na 96 kW. Dále je ve hře více scénářů, přičemž jako pravděpodobné se jeví možnost „výměnného“ obchodu: přeplňované jednotky by dodali Italové, hovoří se o turbomotoru s objemem 1,4 litru (ten by byl výkonnostně srovnatelný s japonským čtyřválcem) a vrcholné osmnáctistovce 1750 TBi. Puristé by nepřišli o atmosférický agregát a draví Evropané by si také přišli na své.



Aleš Jungmann
Diskuze (311)
8. 11. 2013 21:15
Re: Neklidné spaní pana "Zimníhokukuřičky"
Svezl jsem s v nové trojce, dvoulitr, nejvyšší výbava. Srovnám to s Golfem VI, 1.4TSI, výbava Highline. Vzhled je každého věc, interiér má modernější 3ka, opravdu pěkný. Displej je zajímavý, ale bojím se zlodějů, vypadá jako odložený tablet. Přístrojový štít moderní. Hlavní věc je jízda a motor. Po jízdě můžu říct, že mi víc sedí Golf. Motor je živější, táhne od spodu. Spotřeba je u obou aut podobná. Nová 3ka měla při rychlosti nad 100 výrazný hluk od zrcátek. Nevyhovovala mi loketní opěrka, která není polstrovaná! Kožený volant nemá s kůží nic společného, podobný má i Hyundai. Golf má opravdu kožený volant. Při parkování přes senzory, zařazením zpátečky aktivujete, ale vyřazením nevypnete. Musíte ručně na přístrojovce. Nespároval se mi mobil přes BT, nebyl nalezen. Když jsem ovšem volal, slyšel jsem se v autě, takže asi fungovalo. MP3 přehrává hudbu vždy od začátku složky, neumí si pamatovat poslední přehranou skladbu. To mi vadí. Když nedovřu zadní dveře nebo přední levé, tak na displeji nevidím, které to jsou konkrétně, ale ukazuje mi to, že jsou otevřené. Golf ukazuje každé dveře zvlášť. Když máte děti je to výhoda. Takže když to shrnu, za cenu okolo 400 tisíc mi to nepřipadá zajímavé. Jistě se, ale najdou zájemci. Projel jsem také i30 a je nutné říci, že Mazda je někde jinde (výše). Korejci jedou na cenu a jde to vidět.
17. 9. 2013 13:55
Re: japonci - mazda - predaje
Koroze? Ano pořešili, stačí utlouct prodejce AAAček, kteří řeknou cokoliv aby prodali oktávku ;-) Mazdy rezaví stejně nebo méně než konkurence. Má 6tka stačila vyspravit blatníky za 4t Kč, k tomu jediná oprava za 2t a to jsou veškeré náklady na opravy za 8let ;-) Za tu dobu by oktavka měla třetí motor a rezaví úplně stejně, jen jinde. Stačí se jen podívat, kolik se v REÁLU prohání dnes po cestách Mazd 6 první generace a kolik stejně starých octavii nebo pasatů a protovnat to s tím, kolik se jich u prodalo. Poměr 1:50 se nám časem proměnil na max 1:10 ;-) Chce to odejit od PC a podívat se do reálu - kolika Mazdam visí něco na zem z motorového prostoru? Žádné a u VW a Škoda je to bežný jev, že za jizdy dřou zem součástkama, přinejmenším tim papírem co má tvořit spodní kryt motorového prostoru. A hlavně Mazda je slušné a kvalitní auto a to svezení tomu odpovídá. Škoda se může jen přetahovat s Hyundai o titul laciné svezení pro socky (co utrácejí za nesmysly).
15. 7. 2013 16:07
Re: TM vs. výkon
tiez sa mi zda, ze len taha papierove cisla. Naviac ten motor v reale vobec nemusi mat len 88kW, kedze sa predava aj s 121kW. Vykon tomu bude chybat podla mna az od cca 100-130km/h, kde sa to prejavi na trojke a vyssie. Inak vacsinou do tych 110 pri jazde na okreskach si myslim to bude dost postacujuce a bezne atmo 1.6 aj ked 99kW tomu nedaju naprdel skrze zatah do tych 4000ot.
Ja osobne rozdiel medzi 88 a 121 pocitim vyrazne, ale moja zena by sa u tej 121 nedostala ani na 100kW a takym ludom je urcena prave ta 88kW a bude im perfektne sluzit a motor verim dlho vydrzi.
planujem to vyskusat a opacit sedan, lebo aj tak musim kupovat stresny box, tak sa pohravam s dost blbou myslienkou , ak nenatrafim pocas lena na nieco neodolatelne v PL s vykonom 121kW :-)
Avatar - Belo13
15. 7. 2013 11:45
Re: Spotreba
mas pravdu..beriem spät
14. 7. 2013 23:02
Re: Japonské Audi
Vždy záleží, jakou metodiku použijí. Pokud někdo používá jinou, než která slouží k homologaci vozidel, může dojít k jiným výsledkům. Co si tak pamatuji, nejen že bývají maxima jiná, ale bývají i v jiných otáčkách. Nikdy jsem nezjišťoval, jak se to ověřuje. Nebo při jakém nájezdu se má měření provádět. Tedy jestli se musí do té tolerance vejít vždy, ať je čerstvě po továrním záběhu, nebo má za sebou 20 tisíc km. Myslím si, že ne.

Pokud se bavíme o moderních přeplňovaných motorech, tak ty jsou schopné sledovat podmínky a přizpůsobit se. Atmosférické to mají těžší, ale i tam to jde. Takže lze spekulovat, jestli se tu nedělá něco podobného jako u měření spotřeby/ emisí, kdy se jednotka snaží rozpoznat test a během něj se chová jinak. Otázkou je však motiv. Myslím si, že větší hodnotu má do katalogu napsat větší číslo, než obcházet normu a dát ti potají něco navíc.

Tady se dostáváme nad mé znalosti. Mohu ti jen říct, že v techničáků máš výkon na klice a to bez příslušenství jako kompresor klimatizace. Nemám ani tušení, jak přísně se zrovna výkon motoru kontroluje. Dříve prý bylo celkem běžné, že motory nedosáhly slibovaných parametrů. A moc se s tím nedělalo. Umím si představit, že by dnes byl kolem něčeho podobného pěkný humbuk. Ale stěžovat si, že je motor lepší, než bylo slíbeno?