Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style – Neposedný Brazilec

Filip Melich
Diskuze (134)

Původem brazilský Volkswagen s tolik populární karoserií SUV kupé se k nám do redakce podíval podruhé. Opět ve výbavě Style a s dvouspojkovou automatickou převodovkou. Tentokrát jej však místo motoru 1.0 TSI poháněla větší jednotka. Jak se nám s ním jezdilo? 

Design, interiér


O Taigu sice mluvím jako o brazilském autě, ale jeho výroba pro Evropu probíhá ve španělském městě Pamplona. Několik desítek španělských zaměstnanců automobilky se také podílelo na vývoji modelu, ale na starosti jej primárně měla brazilská odnož Volkswagenu. A právě v Brazílii bylo Taigo odhaleno světu, konkrétně v květnu 2020 pod tamním názvem Nivus. Verze pro Evropu se představila v červenci 2021 a dočkala se drobných vizuálních změn a upravených výbav. 

Základem auta je koncernová platforma MQB A0, na které stojí také modely Polo a T-Cross, případně škodovácké modely Fabia, Scala a Kamiq. Sám Volkswagen řadí Taigo právě mezi modely Polo a T-Cross. Vysvětluje to tím, že je vyšší a prostornější než Polo a zároveň nižší a delší než T-Cross. Taigo pak slovy výrobce do segmentu vnáší nový styl a pořádnou porcí emocí a individuality. Jestli se mu to povedlo, už si musíte rozhodnout sami. 

Hra na SUV kupé

Musím na rovinu přiznat, že až na výjimky SUV nefandím a pro takzvaná SUV kupé to platí dvojnásob. Už jen říkat nebo psát spojení „SUV kupé“ se mi příčí. Ale lidé je kupují a automobilky chtějí vydělat, je tedy pochopitelné, že se jejich řady rozšiřují. Jedním z loňských přírůstků je testovaný model Taigo. I když to s tím „kupé“ nebude zas tak žhavé. Střecha se sice velice mírně směrem vzad svažuje, ale mnohem výrazněji se zvedá spodní linka oken. Je tedy vyvolán efekt směrem vzad se zužujícího bočního prosklení, ale to z auta ještě „kupé“ nedělá. Z mého pohledu je tedy Taigo SUV kupé jen na oko. 

Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style

Aby to nevyznělo špatně, Taigo nezavrhuji už z principu. Ve skutečnosti podle mě design auta funguje a jako celek má svůj šmrnc. To, že nezapadá do mého vkusu, je věc vedlejší. Přeci jen, jak říká známé klišé, vnímání vzhledu auta je čistě subjektivní záležitost. Vizuální stránce testovaného Taiga navíc hodně pomáhal zajímavý lak karoserie s názvem Visual Green, respektive Zelená Visual. Volkswagen umí tuto barvu zkombinovat s černou střechou, což by zrovna v případě našeho exempláře bylo zbytečné, protože velkou část plochy střechy zabíralo panoramatické střešní okno. To si mimochodem vynutilo také absenci podélných střešních nosičů. 

Pěkné, ale…

Taigo je sympatické nejen zvenčí, ale i uvnitř. Začátkem letošního roku jsme již jedno Taigo testovali, konkrétně jej proháněl Ondra Mára. A jak již zmiňoval ve svém testu, palubní deska z modelu Polo prostě funguje. Ale zatímco kolegovo Taigo sázelo spíše na střídmější barevné kombinace, to moje bylo vybaveno paketem Visual Green za 3.400 Kč. Ten zahrnuje dekor přístrojové desky v zelené barvě, potahy sedadel s názvem Tracks 2 kombinující světlou a tmavou látku se zelenými detaily a část výplně dveří a dalších částí interiéru ve světlé barvě, včetně loketní opěrky potažené eko kůží. 

Barevná kombinace vypadá rozhodně hravě a tak nějak mladistvěji, obzvlášť ve srovnání s dříve testovaným Taigem, které spoléhalo spíše na černou a stříbrnou barvu. Obávám se jedině toho, jak dlouho světlé materiály vydrží skutečně světlé. Jsou totiž především na místech, s nimiž člověk přichází do kontaktu nejčastěji, tedy nejen na sedadlech, ale také na opěrkách pro lokty (jak ve dveřích, tak mezi sedačkami) a madlech dveří, případně na spodní části palubní desky i středového tunelu. Rozhodně budou vyžadovat větší péči než tmavě provedené části. Sluší se ale přiznat, že testovaný kousek měl najeto téměř sedm tisíc kilometrů a interiér vypadal pořád dobře. 

Video se připravuje ...

Přestože ale lesklý dekor palubní desky na první pohled vypadá dobře, na přímém slunci má tendenci občas házet odlesky. Nejsou ostré či oslepující, ale v některých okamžicích nejsou úplně příjemné. To je nevýhoda velkých lesklých ploch. A když už jsme u palubní desky, postěžuji si na totéž, na co kolega Ondra – na dotykové ovládání. Naštěstí se ho ještě nedočkal volant, ten je vybaven starými dobrými tlačítky, ale dotykové bylo ovládání multimediálního systému i klimatizace. Chápu, že automobilky mají svoje důvody, proč to dělají, a já jsem si už zvykl, že se tomu nevyhnu, jen mi to prostě nevyhovuje.

S ovládáním klimatizace jsme nebyli kamarádi, protože za jízdy vyžaduje nepřiměřené množství pozornosti. S otočným knoflíkem nebo fyzickým tlačítkem bych časem začal pracovat po paměti, ale v tomto případě je vždy potřeba přímého pohledu a kontroly, jestli ťukáte na tu správnou plochu. Totéž by se dalo říct o dotykové obrazovce infotainmentu, ale ta je alespoň blíže zornému poli a má převážně větší tlačítka – ať už ta dotyková po straně, nebo virtuální přímo na obrazovce. Bonusem je, že řadu věcí, jako například zapnutí či vypnutí jízdních asistentů, zvládnete pomocí tlačítek na volantu a do infotainmentu lézt nemusíte. Mimochodem, volant je potažen na dotyk velmi příjemnou kůží. 

Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style

K dotykové obrazovce infotainmentu zmíním ještě její silnou stránku, kterou je citlivost na doteky. Reaguje v podstatě jako moderní smartphone. Mohlo by se to zdát jako samozřejmost, ale někteří výrobci to stále neumí a dotykové obrazovky v jejich autech je potřeba ovládat div ne kladivem. Samozřejmě přeháním, ale práce s obrazovkou, do které musíte silou dloubat, zkrátka není příjemná. Obzvlášť, když na váš dotek nereaguje a vy přemýšlíte, jestli je systém jen zpomalený, nebo jestli musíte dloubat usilovněji. Tohle Taigo naštěstí netrápí. Ondra si u svého Taiga sice postěžoval na občasné zamrzání systému, ale mě téměř nepotkalo. 

Prostoru je (téměř) dostatek

Když jsem usedl za volant, měl jsem opět podobný pocit jako Ondra – že je uvnitř Taiga nějak těsno. Napříč a podélně je místa dostatek, spíš jsem měl větší problém s místem na hlavu. Přestože jsme s kolegou podobně vysocí (183 a 184 cm), já jsem přeci jen prostorově výraznější, takže to určitě mohlo mít svůj vliv. Navíc mnou testované Taigo bylo vybaveno dříve zmiňovaným panoramatickým střešním oknem, jehož vnitřní rám mohl trochu prostoru pro hlavu ukrást. Horní hranu čelního skla jsem navíc měl prakticky v zorném poli a vnitřní zpětné zrcátko na mě bylo usazeno příliš nízko. Vešel jsem se, ale bylo to jen tak tak. Zkrátka nevýhoda snahy zkombinovat vyšší posed SUV se sportovnější linkou oken a střechy. 

V době, kdy jsou moderní tvrdé sedačky, mě překvapila měkkost sedadel i opěrek hlavy. Druhým překvapením bylo, že i tak mě dokázala celkem obstojně v zatáčkách podržet. Zamrzel snad jedině krátký sedák vepředu. Na zadních sedačkách je také celkem dostat místa, byť ho není na rozdávání. Objem kufru se mi zdál adekvátní a výhrady k němu nemám. Spíše jsem si za celou dobu testu nemohl zvyknout na jeho víko. Páté dveře bylo totiž potřeba zavřít skutečně razantně, jinak se pořádně nedocvakly a při usednutí za volant vás auto upozorňovalo na otevřený kufr hláškou v digitálním přístrojovém štítu. Nutnost vzít za dveře nepřirozeně silně se pak také projeví děsivě hlučnou odezvou například v podzemních garážích. 

Motor,jízdní vlastnosti


Nejsilnější motorizace

Volkswagen Taigo na českém trhu pořídíte výhradně se zážehovými motory, přičemž na výběr je mezi tříválcem 1.0 TSI a čtyřválcem 1.5 TSI. Litrový tříválec je k dostání ve dvou výkonových variantách - 70 kW (95 k) a 81 kW (110 k). Slabší jednotka je spojena výhradně se základní výbavou Life a pětistupňovým manuálem, zatímco silnější verzi motoru pořídíte ve všech třech výbavách (Life, Style, R-Line) a volit můžete mezi šestistupňovým manuálem nebo sedmistupňovým DSG. 

Čtyřválec 1.5 TSI je dostupný výhradně s dvouspojkovým automatem DSG a s výbavami Style a R-Line. A právě jednotka, která se chlubí výkonem 110 kW (150 k), poháněla moje „stajlové“ Taigo. Ondra měl tu čest prohánět silnější tříválec a zmiňoval, že výkon dostačuje, ale kdo by chtěl více sportovnosti, sáhne nejspíše po silnější motorizaci. Měl pravdu i neměl. 

Že Ondra neměl pravdu, zmiňuji spíše z toho důvodu, že SUV či crossover – i když o sobě zároveň tvrdí, že je kupé – ze své podstaty není autem pro sportovně založené řidiče. Přestože to některá auta dokážou umně maskovat. Taigo si ale na sportovce nehraje. Vím však, jak to Ondra myslel. Nejsilnější Taigo umí vystřelit překvapivě svižně a na dálnici mu jen tak dech nedojde. Oficiálně udávané hodnoty pro sprint z 0 na 100 km/h jsou 8,3 s a pro maximální rychlost 212 km/h. Slušné hodnoty. 

Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style

Trochu neposedný

Na výkon motoru si rozhodně stěžovat nemůžu. A po řadě automatů bez možnosti manuální volby převodových stupňů, které mi v poslední době prošly rukama, jsem uvítal také pádla pod volantem či možnost volby převodů řadicí pákou. Ta má sice obrácené schéma (potažením k sobě řadí dolu, zatlačením od sebe řadí nahoru), ale stejně jsem většinou sahal po pádlech. Zamrzelo však sladění motoru a převodovky, které už zmiňoval ve svém testu Ondra. Netýkalo se to tedy jen jeho tříválce, ale i nejsilnější motorizace. 

O co jde? O prodlevu mezi sešlápnutím pedálu plynu a reakcí auta. Projevuje se při rozjezdu z klidu i při jízdě, kdy sundáte nohu z plynu a znovu chcete přidat. Není to dáno systémem stop-start ani tím, že by převodovka zrovna v danou chvíli chtěla řadit. Auto prostě reaguje se zpožděním. Dá se na to zvyknout, ale nepříjemné je to v situacích, kdy potřebujete například rychle opustit křižovatku. Sešlápnete plyn, zlomek sekundy se nic neděje, tak podvědomě plyn trochu přišlápnete, a najednou auto vyrazí prudčeji, než v danou chvíli čekáte. 

Podobně nepříjemný projev jsem zpozoroval i při klidném rozjíždění. S automatem v poloze D se auto rozjíždí i bez přidání plynu. Nejprve pozvolně, tak akorát ideální rychlostí na posouvání se v kolonách nebo na klidný rozjezd, než ovšem začnete šlapat na plyn. Po úvodním vlažném rozjezdu auto najednou samo skokově zrychlí, a to i do kopce. Když je kousek před vámi další auto, trochu vám zatrhne. Opět je to vlastnost, na kterou si člověk po delším soužití s autem nejspíše zvykne a naučí se s ní pracovat, ale ze začátku to chce věnovat Taigu pozornost. 

Jízda samotná

Při běžné plynulé jízdě si vede Taigo dobře. Má elánu na rozdávání a za plynem se vrhá ochotně. Podvozek je mírně tužší, ale nerovnosti filtruje obstojně. I díky měkkým sedačkám tak ani na vyloženě rozmlácených silnicích netrpíte. V zatáčkách se Taigo nijak přehnaně nenaklání a nechá si líbit i svižnější jízdu, byť na vyložené sportování to skutečně není. Rychlejší jízdě ovšem odpovídá také vyšší spotřeba. Taigo si umí říct i o osm až devět litrů na 100 kilometrů, při pojíždění po Praze chvílemi palubní počítač hlásí i přes deset, ale když se nikam nehoníte a kombinujete pohyb ve městě, mimo něj a na dálnici, dá se jezdit se spotřebou lehce přes 6,5 litru na 100 kilometrů. 

Zkoušel jsem si hrát i s jízdními režimy, za které si Volkswagen řekne 7.400 Kč a přihodí k nim elektronickou uzávěrku diferenciálu XDS. Na výběr máte mezi režimy Eco, Normal, Sport a Individual. Režim Sport nechává trvale motor točit vyšší otáčky, což může být při běžné jízdě trochu obtěžující – tam zřejmě pomůže pohrát si s nastavením režimu Individual. Jiný výraznější rozdíl jsem mezi režimy Sport a Normal nezaznamenal. Překvapením pro mě byl režim Eco, který zpravidla jen vyzkouším, abych měl splněno, ale jinak jej rychle opouštím. 

Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style

Normálně totiž režim Eco znamená, že auto začne být někdy až přespříliš letargické a v běžném provozu se s ním moc jezdit nedá. V případě Taiga ale pomůže trochu uklidnit neposednost auta při rozjezdech a přidávání plynu, které popisuji výše. Nezbaví vás těchto neduhů úplně, ale zklidnění je znatelné. Není ani na úkor použitelnosti auta v normálním provozu. V závěru testu jsem tak velmi netradičně jezdil převážně v režimu Eco. 

Co se asistenčních systémů týče, ve stylu moderních Volkswagenů jsou možná trochu přecitlivělé, ale řadu z nich jde umírnit nebo zcela vypnout, pokud je nepoužíváte. Zamrzelo mě však, že nešel trvale vypnout asistent udržování jízdního pruhu (Lane Assist, součást standardního balíčku Travel Assist).

Na většině cest mého denního dojíždění jsou poměrně úzké silnice a skutečně mě nebaví se podstatnou část jízdy prát s asistentem. Někdy to prostě nejde jinak, než přejet dělicí či krajní čáru. Lane Assist proto zpravidla vypínám, ale Taigo si ho před další jízdou zase samo zapne. Asi by mě to tolik netrápilo, kdyby šlo Lane Assist vypnout tak jednoduše, jako v nedávno testovaném Fordu Fiesta. Tam stačilo stisknout tlačítko na levé páčce pod volantem a bylo hotovo. V Taigu je potřeba se tlačítky na volantu proklikat několika obrazovkami informační části digitálního přístrojového panelu. 

Závěr


Osobní preference

Volkswagen uměl dříve udělat celé auto jako kompletně fungující celek. Možná vás nevzalo za srdce, ale prostě fungovalo. Moderní auta značky mají podobný solidní základ, ale doplňují ho celou řadou prvků a vlastností, které nejsou úplně dotažené a v kontrastu těch fungujících částí člověka zamrzí. 

Vzhledově proti Taigu nic nemám, interiér je relativně prostorný, byť bych si dokázal představit více místa nad hlavou. Auto jezdí dobře a síly má více než dost, ale trochu ho sráží sladění motoru s převodovkou. Dotyková obrazovka infotainmentu je dostatečně citlivá a přehledná, ale obyčejná tlačítka pro ovládání některých funkcí by byla lepší – pro panel klimatizace to platí dvojnásob. A tak dále. Ale co vadí mně, druhého obtěžovat nemusí. Hodně záleží na osobních preferencích. Objektivně řečeno Taigo umí spoustu věcí dělat dobře, jen celkový dojem sráží detaily. 

A pak je tu cena. Volkswagen se obecně cenami nepodbízí, ale v poslední době, kdy neustále zdražuje prakticky všechno, jsou některé sumy hůře snesitelné. V době publikace předchozího testu vyšlo Taigo v základním provedení (Life, 1.0 TSI, 70 kW, 5stupňový manuál) na 499.900 Kč. Nyní už si značka řekne o 515.900 Kč. Námi testovaná motorizace a výbava momentálně startuje na 668.900 Kč a po započtení všech příplatků naše Taigo stojí 772.700 Kč. To není málo. 

Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style

Nejlevnější verze modelu 515.900 Kč (Life, 1,0 TSI, 70 kW, 5st.)
Základ s testovaným motorem 668.900 Kč (Style, 1,5 TSI, 110 kW, DSG7)
Testovaný vůz bez příplatků 668.900 Kč (Style, 1,5 TSI, 110 kW, DSG7)
Testovaný vůz s výbavou 772.700 Kč (Style, 1,5 TSI, 110 kW, DSG7)

Plusy

  • Výkonný motor
  • Naladění podvozku
  • Technologická výbava

Minusy

  • Souhra motoru a DSG
  • Nezvyklá pozice za volantem
  • Cena
Zobrazit celý článek
Filip Melich
Diskuze (134)

Doporučujeme

Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style
Cena základní sestavy 668 900 Kč
Výbava základní sestavy 17“ kola z lehké slitiny Aberdeen, 3 hlavové opěrky vzadu, ambientní osvětlení – bílé, asistent pro rozjezd do kopce, automatická klimatizace Climatronic (2zónová), automatický spínač světlometů, bederní opěrky vpředu, bezpečnostní opěrky hlavy vpředu, boční airbagy vpředu a hlavové airbagy (vč. centrálního airbagu mezi sedadly řidiče a spolujezdce), centrální zamykání s dálkovým ovládáním, čelní airbagy řidiče a spolujezdce, dešťový senzor, digitální radiopřijímač (DAB+), elektrické ovládání oken, funkce stop/start, chromové provedení ovládacích prvků, infotainment Ready2Discover (8“ dotykový displej, App-Connect Wireless, bluetooth, reproduktory vpředu a vzadu, funkce Streaming & Internet), Isofix na vnějších zadních sedačkách a na sedadle spolujezdce, komfortně sportovní sedadla vpředu, LED Matrix světlomety, LED zadní světlomety, Longlife režim (prodloužený servisní interval na 24 měsíců nebo 30.000 km), mlhové světlomety, multifunkční volant v kůži s pádly pro řazení převodovky DSG, osvětlení zavazadlového prostoru, paket Světla a výhled (dešťový senzor, vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou), parkovací senzory Parkpilot (senzory vpředu i vzadu, zobrazení situace na displeji), nastavitelná podlaha zavazadlového prostoru (výškově na 2 úrovně), promítání abstraktního loga na vozovku, přední sedadla výškově nastavitelná, příprava We Connect a We Connect Plus, dojezdové rezervní kolo, rukojeť ruční brzdy v kůži, sloupek řízení manuálně nastavitelný ve dvou osách, středová loketní opěrka s odkládacím prostorem vpředu, systém rozpoznání chodců a cyklistů, systém sledování únavy řidiče, bluetooth, textilní koberečky vpředu i vzadu, Travel Assist vč. adaptivního tempomatu (Lane Assist, Front Assist, ACC, funkce stop & go), ukazatel stavu nádržky ostřikovačů, 2x USB-C vpředu i vzadu, elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka (vyhřívaná, s pamětí), vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou, zadní sedadlo nedělené (asymetricky dělené opěradlo), zpětná kamera. Kč
Cena testované sestavy 772 700 Kč
Výbava testované sestavy metalíza Visual Green (12.900 Kč), paket Visual Green (3.400 Kč), ztmavená zadní okna (5.300 Kč), Digital Cockpit Pro (8.200 Kč; 10,25“ barevná obrazovka, volitelné profily), prodloužená záruka (1.800 Kč; 4 roky nebo 80.000 km), soundsystem beats (14.500 Kč; výkon 300 W, 6 reproduktorů + subwooferu, odpadá rezerva – lepicí sada), volba režimu jízdy (7.400 Kč, elektronická uzávěrka diferenciálu XDS), asistenční paket (13.200 Kč; PreCrash, parkovací asistent Park Assist, parkovací senzory Parkpilot, Side Assist), panoramatické střešní okno (22.200 Kč; odpadají podélné střešní nosiče), akční paket Winter Comfort (14.900 Kč; vyhřívaná přední sedadla, indukční nabíjení telefonu, bezklíčkové odemykání Keyless Access, bezklíčkové startování). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1498
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 110 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 250 / 1500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 212
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.3
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 6.9
Emise CO2: 156
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 440 / 1222
Objem nádrže (l): 40
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1229 / 521
Rozměr pneu: 205/55 R17
Volkswagen Taigo 1.5 TSI 110 kW DSG Style
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4269
b) šířka (mm): 1757
c) výška (mm): 1499
d) rozvor (mm): 2554
e) rozchod vpředu (mm): 1531
f) rozchod vzadu (mm): 1516
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 870 / 1110
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 550 / 805
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 950
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 910
k) šířka vpředu (mm): 1485
l) šířka vzadu (mm): 1420
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 465
výška opěradla vpředu (mm): 625
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
Avatar - Mokrous
31. 5. 2022 09:42
Re: Autore?
Tak já nejsem vyložený fanoušek koncernu. Já jsem na něj jen byl léta zvyklý a vyhovovala mi právě ta ergonomie a funkčnost. Zkusil jsem dát šanci i Francii P508 SW GT, ale okamžitě mne nadšení přešlo a poslušně jsem se vrátil ke koncernu. Zvažoval jsem hodně i hybridní Toyotu Corollu 2.0 TS jako ekonomickou variantu a pak BMW 3 Touring, jako prémiovější variantu. Ale nakonec jsem zase zvolil Variant od VW :-)
Bohužel ani v Pašíkovi není infotainment MIB 3 vždy na 100% a občas vyrobí chybu. ale obecně je to pořád parádní záležitost. Přehledná a funkční a je tam skoro vše co chceš a potřebuješ. A je výborně konfigurovatelný. A vím, co za hrůzu udělali v O4/Golfu, který jsem chtěl původně. A když jsem viděl jejich nové ceny a reálné slevy a pak reálnou slevu na Passata loni v lednu, tak jsem do toho šel. Hlavně kvůli té vzácné normálnosti a použitelnosti. A bojím se, že se hodně dlouho nedočkáme normálního interiéru a ovládání. To, co se poslední dobou děje všude je jedna velká trageďije, jak by řekl Z. Izer.
31. 5. 2022 08:36
Re: Autore?
Jo, máme to stejně - jsem asi divnej chlap - čtu návody :-[]
V těch autosalonech - pravda. Když narazíš na prodejce, který ví, je to menší svátek. Osobně jsem zjistil, že většinou bývají v salonech značek, jejichž vlastnictví je tak trochu diagnóza - Subaru, Honda, AR.
A o tom "co tam mám za motor" - to mi přijde nejsmutnější. Hlavně že to má velkej barevnej display...
Je velmi dobře, že Pašík si to klasické ovládání ještě drží. Vyslovuji Ti, coby fanouškovi koncernu (a myslím to v dobrém) upřímnou soustrast, protože to, co je v Golfu či OIV apod. je děs. Absolutně v tomto koncern nechápu. Přeji, ať klasika vydrží Pašíkovi co nejdéle, nebo ať vedení koncernu dostane rozum a vrátí se ke klasickému ergonomickému řešení, kde koncern vždy exceloval. ;-)
Avatar - Mokrous
29. 5. 2022 21:45
Re: Autore?
Ten front assist zkusím vypnout a při novým startu mrknu, zda se zase spustil. Já to mám na střední reakční dobu a zatím musím zaklepat, OK.
Hele, v těch zatáčkách to je divný. Vím, že se o tom často mluví a proto mi to přišlo divný, protože já s tím problém nemám. Zkusím se na to víc soustředit, ale mě to prostě v "S" řadí i v zatáčkách a to nedávám kickdown. Ale nezkoušel jsem asi předjíždět ze zatáčky, nebo si to nepamatuju. Každopádně jsou tu stále řadící páčky pod volantem. Já jen vím, že když chci aktivnější reakce v zatáčkách a kopcích, tak tam prdnu "S" a je to vyřešený. Možná mají to EVO po FL odladěný jinak. Nebo mám jen extra dobrej firmware a až půjdu na servis, tak mi ho nějakej dobrák přehraje novým EKO paskvilem a budu mít po žížalkách. V "D" tam je to pravda, že tam se mu moc nechce. Tam jedině nakopnout pedál a povolit. Ale zase si nepamatuju přesně, jak se to chová uprostřed zatáčky. Já to nechávám na autě a většinou se jen vezu.
R6, nebo V6 by mu slušel. Jo, mít podvozek jak 5er, brzdy taky, R6 taky a ZF8 k tomu, tak by to byl fajn povoz a nebo by to byl už 5er :D :D :D
Ale já už to tu psal, mě těch 200+ naftovejch kobyl přijde na naše cesty až moc, vlastně je vůbec nemůžu využít. Takže já po víc koních extra neprahnu. R6 bych bral hlavně kvůli kultivovanosti, zvuku a nenucenému projevu.
29. 5. 2022 21:28
Re: Autore?
Front assist určitě jde vypnout do dalšího restartu, přijdeš sice o tempomat, display svítí žlutejma kontrolkama ale jde to. Ale po startu je to tam zpět a má to tak kždý eu auto už roky. Jde nastavit citlivost a ta zůstane i po restartu.
V zatáčkách to ale určitě neředí, neumí to podřadit do tahu a přeřadí to až v kickdownu a ještě neochotně. Neřadilo žádný běžný koncernový auto od škvarku, přes passata a to i B7 a B8, Turka nebo Q7. A6 to neumí už od c6. Proč nevím, je to bída. Zkusi si to, dojedeš do zatáčky a v polovině už vidíš ven, auto před sebou a chceš předjíždět. Přidáš ne do kickdownu a čekáš snad rok. Totéž každej výjezd z kruháku, pro mě to byl důvod nekoupit si Tuarega. Dělala to V6TDI, TSI i V8. Dokonce to dělala i q7 phev.
Proto říkám, že kdyby se to celý přepsalo a dala tam VR6, mohlo to bejt super auto.
Avatar - Mokrous
29. 5. 2022 09:34
Re: Autore?
Nejspíš asi jezdíš víc agresivně, než si umím představit a než se líbí soudruhům v Bruseli. Já už nějak rezignoval na plnej plyn v zatáčkách na hranici adheze, vypínání stabilizace a podobně. Já už se jen svižně přesouvám z A do B. XDS + holt není samosvor. A já si dokonce dobrovolně vzal jen předokolku a vážně mi stačí i na těch 400+ Nm i na mokru úplně v pohodě. Na Pašíkovi mi spíš vadí malý brzdy a hlučnější a tužší podvozek, kterej si i přes DCC umí výjimečně odskočit. Já bych bral krapet poddajnější. Ale ono to je něco za něco. Nosnost, převisy, stabilita ve vysokých rychlostech atd. V kombi se to projeví ještě víc.
Jinak ale mně moje DSG u TDI EVO 147kW řadí i v zatáčkách. V režimu "S" teda rozhodně ano. Hezky podřazuje, pomáhá brzdit z kopce, kotníkem si můžu nakopnout nižší kvalt. Není to dokonalé, ale tohle vše mi to dělá, když chci. Asi mám zázračný kus a vadný software, jak mi tu píše Mikesus :D Ale mě to jezdí hladčeji jak měnič AT8 od Aisinu, neskáče, neškube. Vím, že ZF to umí líp. Když ji programují u BMW. Ale žít se s tím dá v pohodě. Ale já jezdím víc plynule a v klidu a moc často nezávodím. To ale neznamená, že jezdím pomalu a nepředjíždím. Nebydlím ale v Praze ani v Brně a pod. Takže neřeším dennodenní boj o mezeru mezi auty. Každý má prostě jiné priority a potřeby.
Mě na Passatu právě vyhovuje ta ergonomie a možnost velmi snadno zasahovat do děje, když chci. Třeba v režimu individual, ale i v comfort a myslím i v normalu lze řídit kotníkem i plachtění. Když mám páku v "D". Uberu prudce, motor brzdí / uberu jemně a plachtím. To vše až do 130 km/h. Nad to vždy brzdí a s pákou v "S" taky. Stejně tak to ťuknutí do té velké páky poslepu na změnu "D" vs "S" je parádní. Nelovím v menu jen si před kopcem, serpentinou, kruháčem atd... ťuknu do "S" a je to. A na "S" to nepodtáčí. Jak jsi psal DCC má čudlík, S&S má čudlík. Vše je tam, kde to má být a nic neřešíš. AID "budíky" si nastavíš jak chceš. Je to mnohými opovrhované auto a má chyby, třeba audio stojí za ***, ale v mixu vlastností mi přišlo zkrátka nejlepší, nemluvě o prostoru všude.
Jo a koukal jsem na asistenta brždění "Front assist" a šel deaktivovat.
To nepomůže? Nejsem si 100% jist, zda to vypne tu brzdnou funkci, nebo jen to oznamování. Nebylo to z popisu jednoznačné.