Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tevva Motors proměňuje Isuzu v elektromobily (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Britská společnost Tevva Motors využívá nákladní vozidla japonské značky Isuzu za základ elektromobilů, jejichž dojezd může prodlužovat vznětový motor.

Společnost Tevva Motors se vydala podobným směrem jako například severoamerická firma Smith Electric Vehicles, která využívala kabiny a podvozky letňanských Avii pro své čistě elektřinou poháněné vozy.

Britové používají podvozky a kabiny japonských nákladních Isuzu, ale narozdíl od Smith Electric Vehicles nebo koncernu Daimler s elektromobily Fuso Canter E-Cell se neomezují pouze na čistě elektrický pohon a nabízejí i kombinaci elektromotoru se vznětovými motorem, sloužícím ovšem pouze k dobíjení baterií.

Prozatím posledním výsledkem vývoje Tevva Motors je 7,5-tunové vozidlo s elektromotorem o výkonu 120 kW (163 k), jemuž potřebnou energii poskytují baterie umístěné po stranách rámu s kapacitou 66 kWh, jejichž životnost se má pohybovat okolo sedmi až deseti let, resp. dvou tisíc nabíjecích cyklů. Dobíjení baterií se má pohybovat okolo tří hodin.

Prodlužovačem dojezdu, sloužícím k dobíjení baterií je vznětový čtyřválec o objemu 1,6 litru a výkonu 74 kW (100 k), který je uložen pod kabinou v prostoru určeném pro původní pohonnou jednotku. Palivo pro tento motor může být v nádrži o objemu 40 nebo 75 litrů podle požadavků provozovatele vozidla.

Tevva Motors uvádí, že jejich vozidlo disponuje točivým momentem 1800 N.m dostupným prakticky od nulových otáček a jeho maximální rychlost je elektronicky omezena na 80 km/h.

Dojezd čistě na elektřinu se pohybuje okolo 160 km, zatímco s použitím vznětového motoru se může prodloužit na 400 km a v případě použití větší z dvojice nabízených palivových nádrží až na 600 km.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
24. 1. 2016 20:03
Re: Spotřeba
Jo souhlas, však já si taky nedělal žádné iluze. Ani o nosnosti, ani o ekologii.
22. 1. 2016 21:31
Re: Spotřeba
Samozřejmě to bylo myšleno ironicky, že je to velmi ekologické.

Jiank na stríánkách výrobce píšou:
The weight of the batteries reduces payload to around 2 tonnes.
Hmotnost baterii snižuje užitečné zatížení přibližně na 2 tuny.

Například Iveco Eurocargo s nejmenší verzi do 7,5t má užitečné zatíženíí 3,4t.

Osobně nejezdím s žádným nákladním autem tak spotřebu nemůžu za seb říct, ale po chilku hledání na truckforum je spotřeba 15-20l u obyčejné 7,5t normální.
22. 1. 2016 18:41
Re: Spotřeba
nevím kolik sedmiapůltunové auta berou normálně

ale základem je asi vědět jestli ty dojezdy platí s plně naloženým autem a kolik to vlastně uveze. Jinak je diskuze o efektivitě a ekologii zbytečná. Údaj o točivém momentu je k ničemu
22. 1. 2016 07:55
Spotřeba
Takže 160km na baterky a zbylých 440km (při větší nádrži) pomocí dobijení od vznětové 1.6, která má spotřebu 17l/100km?

Výroba baterií + elektriky pro dobijení.

Velmi ekologické, když tak mě opravte.