Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

To nejlepší z Goodwoodu 2019: Superauta, formule, osobnosti a novopečený rekordman

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Festival rychlosti v Goodwoodu možná nemá tak dlouhou historii jako jiné události, přesto je dnes mezi milovníky aut považován za klasiku. Připomeňte si to nejlepší z letošního ročníku.

Dnes už legendární Goodwood Festival of Speed patří mezi nejvyhledávanější motoristické události Evropy a každoročně sem zamíří desetitisíce návštěvníků z celého světa. První ročník uspořádal na svém panství v Sussexu lord March v roce 1993, a byť je událost dodnes registrována jako závod, samotná akce je spíše přehlídkou toho nejlepšího z automobilového světa. Nejen ze současnosti, ale i minulosti.

Nejinak tomu bylo v roce letošním, kdy se v Goodwoodu znovu představila plejáda zajímavých strojů. A začít můžeme rovnou rekordem, o který tu usiloval Romain Dumas v elektrickém speciálu Volkswagen ID. R. A úspěšně. Získal absolutně nejrychlejší čas s hodnotou 41,18 s. Překonal tak dosavadní rekord monopostu formule 1, konkrétně Nicka Heidfelda za volantem McLarenu MP4/13 z roku 1993, jenž tehdy zabodoval s časem 41,6 s.

Světovou premiéru si na festival v Goodwoodu naplánoval také elektrický offroad Extreme E, jehož vzhled absolutně koresponduje s názvem. Nebylo to ale jen o elektrických vozech. Rezervní pilot stáje Mercedes F1 Esteban Ocon provětral monopost AMG W08, mnohem více pozornosti si ale zasloužily starší monoposty Michaela Schumachera. Objevil se tu jeho první závoďák Van Diemen-Ford RF88, první mistrovský monopost F1 Benetton-Ford B194, jakož i poslední vůz, se kterým vyhrál šampionát formule 1 – Ferrari F2004.

Přehlídka pokračovala plejádou superaut. Návštěvníci mohli vidět v akci nejnovější Ford GT, Porsche 911 RSR a Mark Webber představil nový elektromobil Porsche Taycan. Na své si ale přišli mnozí, včetně fandů WRC, historických závoďáků, ale i ti, kteří preferují jednostopé stroje.

A nebyl by to ten pravý Festival rychlosti v Goodwoodu, kdyby chyběly věhlasné osobnosti. Z pestrého seznamu zúčastněných můžeme vypíchnout jména jako Ross Brawn, Luca di Montezemolo, Jackie Stewart či Jean Todt. Nechyběly ani tváře známe ze současné formule 1 – vyjma jmenovaného Ocona také Carlos Sainz jr. či Daniel Ricciardo. Jak se můžete přesvědčit v přiložené galerii, letošní ročník stál rozhodně za to!

Foto: Goodwood.com; Pete Summers, Tom Shaxson a James Lynch, Newspress

Stanislav Kolman
Diskuze (2)