Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

To neuhodnete! Nejrychleji rostoucí automobilová značka je...

David Bureš
Diskuze (27)

Ani Tesla, natožpak třeba Dacia, nejrychleji rostoucí automobilovou značkou z hlediska hodnoty je pro mnohé neznámá čínská značka BYD.

Čínští výrobci automobilů v globálním automobilovém průmyslu hrají stále větší roli. Snaží se expandovat na zavedené trhy v Evropě nebo USA, některé už dokonce vlastní zavedené evropské značky. Nejnovějším důkazem trendu je i žebříček Brand Finance. Ten v rámci hodnocení nejsilnějších značek na světě sledoval i meziroční růst jejich hodnoty. A právě mezi automobilkami nejvíce zabodovala jedna čínská značka, BYD.

Hodnocení Brand Finance tvrdí, že za rok 2021 značka BYD zdvojnásobila svoji hodnotu. Jestliže ještě o rok dříve nebyla s hodnotou 3,2 miliardy dolarů ani mezi 500 značkami světa, v roce 2021 údajně dosáhla hodnoty 6,4 miliardy dolarů a stala se 364. nejhodnotnější značkou světa.

Takový růst zažilo loni jen málo značek. Nejvíce podle očekávání rostla hodnota značky TikTok, sociální sítě, rovněž původem z Číny. Ta meziročně vyskočila o 215 %. Naopak třeba hodnota takového Twitteru meziročně vzrostla o 85 %.

Z automobilových značek se žádná jiná takovému nárůstu nepřiblížila. Brand Finance si ale všímá také růstu hodnoty značky Haval, patřící do koncernu Great Wall. Ta vzrostla o 55 % proti roku 2020.

Jako nejhodnotnější automobilovou značku vůbec žebříček Brand Finance považuje Toyotu. V celkovém pořadí značek skončila na 12. příčce, s hodnotou 65,283 miliard dolarů. Patnáctý v celkovém pořadí byl Mercedes-Benz, Tesla 28. Propadl se pak Volkswagen, obsadil 33. místo mezi značkami, jeho hodnota podle Brand Finance meziročně spadla z 47,02 miliardy dolarů na 41,05 miliardy dolarů.

Na to nepochybně měly vliv potíže s výrobou, kdy Volkswagen řešil nedostatek výrobních dílů, což následně ovlivnilo i jeho odbyt. To BYD zřejmě zaujal rychlou expanzí na poli elektromobilů a meziročním růstem prodejů o 232 %. Navíc je druhým největším výrobcem plug-in hybridů na světě a aktuálně plánuje rozmach na evropských trzích.

Nejhodnotnější značkou vůbec podle Brand Finance byl i za rok 2022 americký výrobce elektroniky Apple. Meziročně hodnota jeho značky vzrostla z 263,4 miliardy dolarů na 355,1 miliardy dolarů. Následovaly Amazon a  Google.

David Bureš
Diskuze (27)

Doporučujeme

Avatar - kuk
30. 1. 2022 02:55
Re: ....
Tydle cancy píšeš z čínskýho telefonu zatímco prdíš do čínskejch trenek? Ha ha. :D
Avatar - kuk
30. 1. 2022 02:54
BYD rozhodně není neznámá značka.
Už dávno dodávaj elektrobusy a jiný EV vozidla do celýho světa a značný prachy do nich investoval i Warren Buffett. To jenom v redakci Auto.cz jsou evidentně nevzdělaný. :-!
29. 1. 2022 15:30
Rychlo sa ucia
kopirovat uspesne riesenia a ked nie su celkom blbi, tak sa vyhnu chybam.
Uz len dizajn a funkcne prvky su kopia Mercedes/Bentley/BMW/Tesla, z kazdeho to, co je oblubene.
A technologie im s radostou dodaju EU vyrobcovia cez vynutene spolocne podniky s Cinskym bordelom.
A vysledok je 232% rast.

BYD dokonca skopirovali aj budovu Pentagonu ako svoje doupe.
Avatar - idam.i
29. 1. 2022 13:55
Re: Nejrychleji rostoucí
Ono im to tie automobilky odovzdali samy,za možnosť vstúpiť na trh.Jasno ukážkou toho je aj Škoda. :no:
Avatar - idam.i
29. 1. 2022 13:52
Re: Baterky pro Teslu
Pravda to byť môže,no pri kúpe pôjde o peniaze až v prvomrade. :-(
Pri tom čo sa nás valí,bude super keď si priemerný občan bude môcť dovoliť nové približovadlo.Obávam sa,že odkial pochádza nebude moc riešiť.