Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle BMW M5 prý vlastnil švédský král. Prodává se s nájezdem 252.000 km

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Švédský král Karel XVI. Gustav je dobře známý svou láskou k zajímavým sportovním automobilům.

Zatímco britská královna Alžběta měla evidentní slabost pro vozy značky Land Rover, švédský král Karel XVI. Gustav je známý svou láskou k rychlým sportovním vozům. Ve své sbírce má či údajně měl různá Porsche 911, dvanáctiválcová Ferrari či AC Cobra. Neodolal ovšem ani rychlým mnichovským strojům.

V roce 2005 se psalo o drobné nehodě, kterou měl mít za volantem svého BMW M3 CSL. V minulosti ale podle všeho vlastnil ještě jedno BMW z produkce divize M, které urazilo poměrně dlouhou trasu. Ze Švédska se totiž dostalo v tomto roce až za oceán, kde je aktuálně na prodej.

Video se připravuje ...

Tím vozem je BMW M5 generace E25, vyrobené v roce 1987, které bylo nakonfigurované v zajímavé specifikaci. Král si měl vůz objednat v lednu 1987 v celkem nenápadné barvě Malachite Green, bez zadního označení, bez střešního okna a také bez zadního spoileru. Místo klasických 16palcových kol dostal vůz třídílná kola BBS se zlatými středy.

Kabina dostala elektricky nastavitelná kožená sportovní sedadla, kůže pak zdobila také palubní desku, středovou konzolu, stínítka nebo sloupek řízení. Vůz navíc dostal elektricky ovládané roletky a později přibyl i audiosystém Blaupunkt nebo VHF skener, včetně tří antén na víku kufru.

Pod kapotou je uložen 3,5litrový motor S38, naladěný na 286 koní, který posílá výkon na zadní kola přes pětistupňovou manuální převodovku. Vůz přitom nikdo evidentně nešetřil, neboť jeho tachometr ukazuje nájezd 252.000 kilometrů.

Prodejce však vozu ještě před prodejem dopřál menší servis, včetně nové baterie, nové expanzní nádobky na chladicí kapalinu, nového řemene, propláchnutí brzdového systému, doplnění klimatizace a výměny oleje.

Prodej vozu probíhá formou aukce na webu Bring a Trailer, která skončí 9. srpna. V době přípravy článku si na vůz přihodilo již 11 zájemců a cena dosahovala 45.250 dolarů, což je v přepočtu necelý milion korun. Lze však předpokládat, že v budoucnu ještě poroste.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - lyon667
9. 8. 2023 22:11
E25
"Tím vozem je BMW M5 generace E25..."

E25 je koncept BMW Turbo, neboli předobraz pozdější M1. Pětka v nabídce je E28.