Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle jsou kandidáti na evropské Auto roku 2022: Nechybí superauta, Číňané i dvě Škodovky

David Bureš
Diskuze (24)

O titul evropské Auto roku 2022 budou mimo jiné bojovat McLaren Artura, Aiways U5 nebo Škoda Fabia.

Anketa evropské Auto roku 2022 je v plném proudu. Porota již oznámila seznam 39 automobilů, který o titul evropského Auta roku pro rok 2022 budou bojovat. Již na konci měsíce se pak tento list zkrátí na sedm vozů, z nichž se bude vybírat ten vítězný. Výsledek ankety bude oznámen v únoru 2022.

Jak už to v této fázi ankety bývá, kandidáti jsou značně různorodí. Najdeme tu tudíž jak vozy čínských výrobců, Aiways U5, Lynk & Co 01 nebo MG EHS a Marvel R, tak superauta jako McLaren Artura a Maserati MC20, stejně jako původem užitková auta, Renault Kangoo nebo Volkswagen Caddy.

Konkrétně Škoda má mezi dominanty hned dva zástupce, elektrické SUV Enyaq iV a malý hatchback Fabia. Oba přitom jistě budou mít ambice dostat se do finálové sedmičky.

O tu jistě budou chtít bojovat také elektrické crossovery Renault Mégane E-Tech EV, naznačující další vývoj této dnes už tradiční kompaktní třídy, a Hyundai Ioniq 5, který ukazuje tu nejmodernější elektrickou techniku i v mainstreamové kategorii. Adeptem může být i Mercedes-Benz třídy C, rovněž sázející na tu nejmodernější techniku, avšak v segmentu aut se spalovacím motorem, nebo třeba malé SUV Toyota Yaris Cross. Vždyť technicky spřízněný hatchback Yaris se stal evropským Autem roku 2021. Podobně by Peugeot 308 jistě rád navázal na úspěch předchůdce, který v anketě zvítězil pro rok 2014. 

Zda se tyto modely opravdu dostanou mezi finálovou sedmičku, zjistíme již v pondělí 29. listopadu, kdy má být seznam finalistů oznámen. Jestliže v loňském ročníku kvůli pandemii koronaviru musel být zrušen tradiční test všech uchazečů, tzv. Tannistesten, letos už se tyto jízdní zkoušky na severu Dánska opět konaly.

O vítězi rozhoduje odborná porota skládající se letos z 61 porotců z 23 evropských zemí. Česká republika má v porotě jednoho zástupce, Jiřího Duchoně. Mezi známé členy poroty patří i britští novináři Paul Horrell, Matthew Prior a Andrew Frankel.

Evropské Auto roku 2022: Nominovaná vozidla
Značka Model
Aiways U5
Audi E-tron GT, Q4 e-tron
BMW 2 kupé, 2 Active Tourer, i4, iX
Cupra Born
Dacia Spring
DS 4, 9
Ford Mustang Mach-E
Honda HR-V
Hyunda Bayon, Ioniq 5
Kia EV6
Lexus NX
Lynk&Co 01
Maserati MC20
McLaren Artura
Mercedes-Benz C, EQS, T
MG EHS, Marvel R
Nissan Qashqai
Opel Mokka
Peugeot 308
Renault Arkana, Mégane E-Tech
Škoda Enyaq iV, Fabia
Subaru Outback
Tesla Model Y
Toyota Yaris Cross, Highlander
Volkswagen ID.4, Caddy, T7 Multivan
David Bureš
Diskuze (24)

Doporučujeme

Avatar - Emel
23. 11. 2021 11:23
Re: Favorité
Arkana pro mě naprostý outsider... technicky nezajímavé (torzka a dýchavičný hybrid) a že by to mělo nějaké charisma, to pro mě teda nemá.
308 - jo, klasický zástupce C-Segmentu, designově docela výrazný... to by asi šlo. Moje sympatie úplně nemá (iCock atd.), ale to je jen subjektivní.
Fabia a QQ - jo, nic moc nového, jen mírný progress v rámci oblíbených segmentů... někdy to ale stačí. On loni Yaris byl víceméně totéž.

Takže já bych to letos asi hodil nějakému EVčku... nejspíš buď Enyaq (jako konečně rodinné auto v nějak použitelném balení), nebo Ioniq (jako designově i technicky progresivní auto).
Avatar - Ozzman
23. 11. 2021 08:23
Re: No twl, to by tak chybelo!
Víš, že u VW mne to už nepřekvapuje? :D
Avatar - Ozzman
23. 11. 2021 06:33
Re: No twl, to by tak chybelo!
Korejcum to si myslim nedaj, taky to vwidím na koncernový elektromobil :/
Avatar - Ozzman
23. 11. 2021 06:31
Re: Favorité
Tahle anketa je nevyzpytatelná.

Také je rozdíl, co bych tam viděl já a co si myslím, že vyhraje, osobně na favorita tipuji EV, asi něco z koncernu, ID či Born, ale kdyby to vyhrál EtronGT, který je nejen EV, ale i plnohodnotným prémiovým autem, který dle všech informacích skvěle jezdí, nezlobil bych se. Enyaq je je takovým rodinným "dostupným" EV, to by taktéž mohl být favorit, v tom je jiný, než ostatní zkratovozy.

Sám bych to viděl v mezích ankety (né, že bych to chtěl doma) asi na Arkanu, protože je to první SUV coupé v mainstreamu, má spalovák i hybrid a je relativně cenově dostupná a prý i fakt dobře jezdí, ale doba rozumným autum už asi odzvonila, nicméně by to dle mne splnovalo ty podmínky auta roku.

Vůbec bych se nezlobil ani za 308, ale pro mne je to zatím auto z renderů a promoreklam, tak neumím soudit, nicméně pro evropský trh je to jediný zástupce rozšířeného C segmentu.

Fabia a ni QQ dle mne nepřináší nic moc nového, jsou jen další v řadě, nicméně, jeslti to vyhrajou, zatleskám jim, že porota vybrala vlastně normální auta, která ubývají :-)
Avatar - Emel
22. 11. 2021 22:02
Re: Auto roku 2022
Mno jo... a ruku na srdce, komu bys to hodil ty, v duchu té ankety?