Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toto Lamborghini Espada stálo zapomenuté u jezera více než 30 let

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Mezi odpadky stálo ikonické Lamborghini, které velice dobře odolalo působení okolních vlivů od zvířat po počasí. Zaházená Espada zůstala v celku navzdory záhadnému zmizení majitele a třicetiletému čekání na zázrak.    

Tři dekády trvalo zvrátit drastický osud prvního sportovního Lamborghini pro čtyři pasažéry. Toho času nejrychlejší plnohodnotně čtyřmístný model na Zemi vznikl v sérii 1227 kusů, od ukončení desetileté produkce v roce 1978 mnoho exemplářů nezůstalo. Většina z dochovaných je ustájena v klimatizovaných sbírkách, najdou se pouze jednotlivci odvahou schopni větrat tak vzácný vůz po veřejných komunikacích. Maximální rychlost může dosahovat 250 km/h díky atmosférickému dvanáctiválci o výkonu 350 koní (257 kW).   

Vzhledem k historickému významu Espady coby také jednoho z nejúspěšnějších Lamborghini je smutný nález rozpadajícího se exempláře, který 30 let chytal prach ve staré stodole v hrabství Cumbria. Na břeh ledovcového jezera Windermere zavítal mistr nálezů Jonny Smith, který uprostřed ničeho skutečně našel zázračný poklad stojící pod hromadou odpadu.

Majitel Lamborghini Espada poslední generace prý před více než 30 lety poprosil vlastníka pozemku o možnost parkování vozu pod střechou jedné z hospodářských budov. Pánové se dohodli na podmínkách včetně nájmu a ikona zaparkovala pod plachtu do suché kůlny. Po pár měsících však přestaly přicházet domluvené platby a nájemník zmizel. Farmáři zůstalo Lamborghini a o jeho pravém majiteli už nikdy neslyšel.

Není tomu dávno, co farmář zemřel a už to vypadalo na postupný rozklad zarůstající Espady. Rozpadající GT odhalili dědicové rodinných nemovitostí, od kterých se informace dostaly zprostředkovaně až k Smithovi. Ověření tipu vyšlo dokonale a po proklestění cesty do kůlny bylo konečně nalezeno převratné vozidlo schopné vozit rodinu značně nelegálními rychlostmi.

Mezi nánosy prachu chátrala Espada poslední evoluční fáze S3 z let 1972 až 1978. Detailním pohledem se nezdál stav nálezu tak špatný, jak první dojmy napovídaly, pravděpodobně hodně pomohla vizionářská přikrývka od zmizelého majitele. Plachta neuchránila vše, takže je na bílém laku množství pozůstatků po třicetiletém stání v prostoru plného venkovních zvířat a jiné špíny. Karoserie je pokryta ptačím trusem, větší škoda je ztráta všech znaků Lamborghini a nápisů Espada. Dobrou zprávou je, že se artefakt zdá být jinak kompletní od motorového prostoru po modrý interiér plný kůže a fantasticky mechanických ovladačů.

Po odborném převzetí a uvedení auta do původního stavu bude mezi sběrateli opět vítaná šance dostat se k jednomu z dochovaných kusů. Vyhledávaná klasika téměř není k dostání za cenu pod 100.000 Eur (2,6 milionu Kč), obvykle se sumy dostávají o 50.000 Eur výše na částku 150.000 Eur (3,8 milionu Kč). Stodolový nález má šanci atakovat vyšší cenový strop, jelikož počítadlo ujeté vzdálenosti ukazuje 4646 mil čili pouhých 7477 kilometrů. Nízká porce bude ověřitelná až po umytí zašlého, ale nerozebraného Lamborghini.

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme