Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Továrna Volkswagen Užitkové vozy Vřesno: Crafter na plno

Ladislav Černý
Diskuze (1)

V září loňského roku zavedli v polské továrně na Volkswagen Crafter třetí směnu. Jak výrobní závod šlape v současnosti?

Přijíždíme do Vřesna padesát kilometrů východně od Poznaně, abychom prozkoumali továrnu, kterou Volkswagen Užitkové vozy postavil tzv. na zelené louce. S umístěním základního kamene však vedení německé automobilky nemělo velké starosti, jediná pořádná polská dálnice A2 ve směru západ-východ navazuje na německou A12 od Berlína na východ a končí ve Varšavě. Na této trase již Volkswagen Užitkové vozy má továrnu v Poznani (modely Caddy a Transporter), nový výrobní závod vznikl 50 km ještě východněji. To také souvisí s tím, že nedostatek dělnických pracovníků musejí i v Polsku řešit najímáním například Ukrajinců. Těch pracuje v továrně na model Crafter přibližně čtyřicet procent a zdaleka nejde o jediné zahraniční dělníky.

Svařování karoserií

Na začátku výrobní linky se nacházejí hotové díly karoserie, které do továrny dle vyjádření zástupce dovážejí různí dodavatelé. Jen z Polska se na dílech pro model Crafter podílí 45 firem (pro nedaleký poznaňský výrobní závod dokonce 332 polských dodavatelů z celkového počtu 949 a 31 zemí).

Video se připravuje ...

Procházíme postupně svařováním dílů karoserie probíhající v halách s celkovou plochou 9,28 ha. Veškeré svary provádějí výhradně roboti. Dělníci pouze přisouvají vozíky s pečlivě naskládanou „plechařinou“. Její zásoby včetně ostatních dílů mají vyhrazenou sousední halu o ploše 3,46 ha. V jednom stanovišti vidíme pouze roboty proměřující rozměry svařeného skeletu furgonu na několika desítkách míst. Vzhledem k plně robotizované výrobě skeletu by se tento krok mohl jevit zbytečným, ale k udržení stanovené přesnosti se používá ve všech podobných svařovnách větších či menších skeletů automobilů i autobusů.  

Dvojí nářadí

Roboti v továrně v drtivé většině slouží ke dvěma účelům. Nejdříve jednotlivé plechové díly uchopí a přitlačí k druhým (například bočnice k podlaze), pak si rameno robota odloží úchytný mechanizmus a převezme svařovací kleště, kterými posléze bodovými svary oba díly spojí. Na konci svařovny se můžeme přiblížit až k hotové karoserii a kontrolujeme i několik „housenkových“ svarů. Jejich povrch je naprosto hladký a okolní plechová část jen málo tepelně upravená.

Do lakovny

Podle našeho průvodce putuje skelet v lakovně po dráze dlouhé 1,5 km. Celý areál k nanášení plniče a dalších vrstev má plochu více než sedm hektarů a plynule navazuje na svařovnu. Téměř polovinu práce opět mají na starosti roboti v celkovém počtu 94. Do lakovny však nahlédnout nemůžeme kvůli výparům, ale aspoň se dozvídáme, že jde o přetlakový systém, který nedovoluje proniknout dovnitř žádný vzduch bez toho, že by prošel pečlivou filtrací k odstranění všech nečistot.

Lakovna si musí poradit s velkým rozsahem celkových délek modelu Crafter včetně L5 s hodnotou 7,4 m pro devatenáctimístný minibus. Kromě karoserií provedení furgon, podvozek zde také vznikají skelety pro elektrickou verzi E-crafter i velký karavan Grand California. Posledně jmenovaný se speciálně vyvýšenou střechou na výrobní lince pečlivě hledáme, ale nenacházíme. Ze šesti furgonů s nákladovým prostorem 9,9 až 18,3 m3 se nejčastěji objevuje „desetikubíkové“ provedení L3H2.  

Čelní sklo a další

Přecházíme do montovny s plochou 10,7 ha, která se nachází v těsném sousedství se skladem dodavatelských dílů. Zaujímá nás laserové měření karoserie stejným robotem, který posléze dával tmel a vkládal čelní sklo. Za tímto automatem se ještě nachází dvojice dělníků, která kontroluje usazení skla a jeho případný posun po nevytvrzeném tmelu ještě dolaďuje.

Do zkušebny s vodní lázní jezdí každou hodinu sedmnáct hotových vozidel, což odpovídá maximu roční plánované produkce 100.000 vozidel včetně sesterského modelu MAN TGE. V roce 2017, kdy byla zavedena druhá pracovní směna, bylo vyrobeno 40.239 automobilů. V současnosti v továrně pracuje 2670 zaměstnanců, z nichž přibližně osm procent tvoří ženy. Jelikož šlo o vybudování továrny tzv. na zelené louce, celková investice včetně infrastruktury se vyšplhala na 800 mil. eur. Celková rozloha činí 220 ha.

Vedení

Výrobní závody Hannover a Vřesno dostaly nové vedení. Vedoucí závodu Volkswagen Užitkové vozy v polském městě Vřesno se stala Christiane Engelová. Nahradila Ralfa Nitzschkeho, který nyní vede strategické projekty „Kooperace pro Volkswagen Poznaň“. Novým vedoucím hannoverského výrobního závodu na užitkové vozy Volkswahgen je od 1. října 2018 Thomas Hahlbohm, dříve vedoucí oddělení plánování rozvoje a technického vybavení hannoverského výrobního závodu.

Historie

  • 11/2014 položení základního kamene
  • 7/2015 stěhování robotů do hal
  • 9/2015 výroba prvních prototypů
  • 4/2016 stěhování lidí a kanceláří do prostor
  • 24. 10. 2016 slavnostní otevření továrny a zahájení produkce
  • 5/2017 zavedení 2. pracovní směny (+1116 lidí)
  • 9/2018 zavedení 3. pracovní směny (+944 lidí)
  • 18. 10. 2018 vyrobeno 100.000. vozidlo
Ladislav Černý
Diskuze (1)

Doporučujeme

21. 6. 2019 12:05
A čoho je ten Crafter plný...?
...keď píšete "Crafter na plno"? Asi to malo byť "Crafter naplno", teda že výroba beží na plné tempo. Aspoň profesionálni redaktori by to mohli ovládať.