Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota a Lexus svolávají do servisu téměř 1,3 milionu vozů

Tomáš Kovařík
Diskuze (12)
Co nejrychleji by mělo k servisní prohlídce zamířit bezmála 1,3 milionu toyot a lexusů. Na vině jsou airbagy a stírače.

Svolávací akce se ve Spojených státech týká přibližně 752.000 vozů Corolla a Matrix, která mohou mít problém s airbagem. Na kontrolu musí zamířit také zhruba 270.000 Lexusů IS, a to rovněž ze stejného trhu, ty zase mají potíže se stírači.

V případě vozů Corolla je na vině vadný elektronický čip, který může airbag samovolně spustit. Technici Toyoty zjistili, že problém způsobuje elektrické rušení z jiných částí vozu. Do řídicí jednotky airbagu se proto bude instalovat speciální filtr. Celá tahle operace zabere v servisu zhruba 1,5 hodiny.

Kvůli airbagu musí ke kontrole také vybrané vozy Corolla a Matrix v Japonsku, Kanadě a Mexiku. V některých případech již totiž došlo k menšímu zranění, většinou se jednalo o oděrky.

Od loňského října je to již potřetí, co Toyota vyhlásila svolávací akci týkající se více než milionu automobilů. Firma se s těmito obtížemi potýká v době, kdy se ještě úplně nezotavila ze zpochybnění dobré pověsti, které utrpěla v letech 2009 až 2011, když svolávala do servisu miliony vozů kvůli vadným pedálům a samovolnému zrychlování.

Toyota se loni vrátila na první příčku světového výrobce automobilů, přičemž na druhé místo sesadila amerického rivala General Motors. Zatímco Toyota prodala rekordních 9,75 milionu vozů, GM zvýšil odbyt na 9,28 milionu. Třetí Volkswagen prodal 9,07 milionu automobilů.

Tomáš Kovařík
Diskuze (12)
Avatar - sargis
1. 2. 2013 10:03
Re: airbagy a stierace
To vies, najprv sa nauci clovek pisat, az potom mysliet.. ;-\ Ale odkedy topperovi rodicia kupili mobil a pausal s pristupom na net, tak je tu dost casto... ;-)
Avatar - !GAS!
1. 2. 2013 08:18
Re: Diky svolavackam je Toyota jednicka na trhu
Lépe bych to ani nedokázal vyjádřit. Konečně někdo (i pár lidí tady), kdo myslí hlavou a nenechává se strhnout proudem žvástů majících za účel jediné, mít o čem psát / mít senzaci, což platí bohužel o většině komunikačních kanálů včetně TV... :-(
1. 2. 2013 03:55
bravó toyota
napr. ford a vw fóra sú plné výrobných a konstrukcnych vad aut tychto značiek ktoré už dlhé roky notoricky trápia ich majiteľov. Ale obe automobilky sa tvária ako by nič. A tým u mňa strácajú. Toyota zvoláva auta už pri náznaku problému a tým u mňa boduje.
31. 1. 2013 22:35
Diky svolavackam je Toyota jednicka na trhu
Když je každé auto poskládné s tisíců komponent, tak je spíše nepravděpodobné, že by ani jedna z komponent nebyla vyrobena v bezchybné sérii, nebo aby s některým z dílů nebyl nějaký problém, na který se přijde až po delší době. Takže si zvykejte na to, že časem budou svolávačky u automobilek, které to myslí se svými zákazníky vážně, mnohem častější než jsou dnes u Toyoty. Redaktoři, kteří to stále nechápou a takto reagují na tento typ tiskových zpráv automobilek považuju za břídily. Např. koncern VW ani nemůže mít tolik svolávaček, protože na rozdíl od Toyoty, jejímž hlavním cílem je spokojený zákazník, je jeho primárním cílem být jedničkou v objemu prodaných vozů na světě.
Avatar - twistedTSD
31. 1. 2013 18:30
Re: airbagy a stierace
Jakmile německá značka svolává pár tisíc aut, máš plnou klávesnici keců o nespolehlivosti a nekvalitě Němců. Když Toyota /potřetí/ svolává milióny aut, napíšeš " ;-) :yes: ".....K tomu není co dodat.