Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota GR Corolla jako čistička? Odsává oxid uhličitý ze vzduchu!

Ondřej Šámal
Diskuze (41)

Japonská automobilka v praxi zkouší filtr integrovaný do auta, který by ze vzduchu vysával oxid uhličitý. Auta se spalovacími motory by tak mohla vyvážit svou uhlíkovou stopu. Cesta k ideálu je ovšem ještě dlouhá.

Automobil jako čistička vzduchu dává vlastně obrovský smysl. Každý kilometr totiž nasaje poměrně velké množství vzduchu. Pokud by alespoň jeho část, kterou vůz nepotřebuje pro chlazení či spalování benzinu či nafty, prošla nějakým filtrem a byla vyčištěna, hned by se nám dýchalo lépe.

Takových technologií se bezpochyby v blízké budoucnosti dočkáme, na jedné z nich pracuje i Toyota. Ta totiž v rámci experimentu do soutěžního speciálu na bázi hatchbacku GR Corolla nainstalovala filtr, který z vzduchu odsává oxid uhličitý neboli CO2. Takové čističky se ve stacionární podobě pomalu objevují i ve větším provedení, zatím ovšem pouze v rámci testování. Celý proces je totiž finančně i technologicky dost náročný, což ostatně dokazuje také pokus japonské automobilky.

Hatchback se spalovacím motorem upraveným na vodík totiž dokázal během dvaceti kol (91 kilometrů) nasbírat pouhých 20 gramů CO2, na litr konvenčního paliva ovšem v průměru připadá 2363 gramů spáleného oxidu uhličitého.

Výhodou této technologie je prakticky nulová energetická náročnost. Filtr totiž využívá teplo spalovacího motoru, které CO2 následně promění v tekutinu, jíž lze poté dále zpracovávat. Samotnou membránu ovšem v rámci testování bylo nutné měnit při každé zastávce v boxech, což samozřejmě zvyšuje náklady a množství odpadu.

Video se připravuje ...

Aby se tudíž tenhle „vysavač“ oxidu uhličitého dostal do sériové výroby a v ideálním případě dokázal zachytit tolik CO2, kolik vůz při jízdě vyprodukuje, bude nutný další vývoj, který zabere dlouhé roky.

Ondřej Šámal
Diskuze (41)

Doporučujeme

5. 3. 2024 22:46
Re: info
No vidis a me staci bohate jak to je ted.
Avatar - pradeda777
5. 3. 2024 13:34
Re: info
Ekofašizmus je politikou už hezky dlouho. Probuď se.... :-[]
Avatar - JirkaVejrazka
5. 3. 2024 12:58
Re: info
Aha, takze si ta kniha plete politiku s ekologii. Proc nejsem prekvapen?
Avatar - pradeda777
5. 3. 2024 12:33
Re: info
Tak za podrobnější informace bych Tě už musel jako profesionál fakturovat....
Ale je tam na př. odzdrojováno, jak Al Gore řadu vědců zkorumpoval a ti pak podporovali jeho záměry.
A co třeba tady toto....Green Deal byla myšlenka bývalého eurokomisaře Franse Timmermanse, který řekl: "Pojďme z toho udělat páteřní politiku této komise, abychom měli Zelené na naší straně a zajistili si většinu v parlamentu."
Avatar - JirkaVejrazka
5. 3. 2024 11:39
Re: info
Promin, ale ja radeji budu verit vedeckym ozdrojovanym clankum, nez knize autora, ktery o sobe sam pise ze je muzikant a chovatel koz ;-)

Ale dobre - co tak objevneho se v te knize pise?