Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Hilux 2012: Omlazený legendární pracant (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (43)
Legendární pickup Hilux si zašel pro nový modelový rok na menší plastickou operaci, změny zasáhly také interiér.

Terénní pickup samozřejmě nepřišel o obyčejné verze s černými nárazníky, které postrádají pozlátka a jsou určeny výhradně pro těžkou práci, čemuž odpovídá i skromnější výbava. Luxusnější verze spíše připomínají SUV, na rozdíl od nich lze ovšem také s nimi vyjet do terénu. A to i těžšího, pokud majiteli nevadí nějaký ten šrám, může se totiž spolehnout na redukci. Na třech variantách délky kabiny (krátké dvoudveřové Single Cab, delší Extra Cab a čtyřdveřové Double Cab) také nebylo třeba nic měnit.

V evropské nabídce zůstává dvojice čtyřválcových turbodieselů s kódy D-4D. Menší má objem 2,5 a výkon 106 kW, větší třílitr pak 126 kW. Základní parametry se tedy nezměnily, motory ale díky filtru pevných částic splňují normu Euro 5 pro lehké užitkové vozy. Klesla rovněž spotřeba nafty, a to na 7,3 l/100 km u slabšího agregátu. Silnější spálí ve spojení s automatickou převodovkou na každých 100 km 8,6 l, manuál tento údaj srazí na 7,7 l. Obě ústrojí jsou pětistupňová, samočinné je pouze za příplatek u výkonnější verze. Přímo řazené přenáší v případě 2,4-litrového točivý moment 343 Nm/1600-2800 min-1, větší čtyřválec má širší rozsah použitelných otáček: 1400-3400 min-1. Pohon všech kol je vždy přiřaditelný.

Co je nového v designu? Modelový rok 2012 poznáme podle změněné přední části včetně kapoty. Maska dostala čtveřici vodorovných žeber, logo automobilky se zmenšilo a přesunulo nahoru. Tvary hlavních světel se přiostřily, koncová dostala změněnou grafiku. Také přední nárazník je nový, drobné změny bychom našli i na zadním. Luxusnější modely mají boční blikače v zrcátkách, nejdražší specifikace pak například chromované stupačky. Nové Hiluxy jezdí na patnácti-, respektive sedmnáctipalcových litých kolech, pracovní varianty mají ocelové šestnáctky. Je připraveno celkem osm odstínů laku karoserie včetně titanového a zlatého.

Interiér se rovněž změnil. Před řidičem jsou optitronové přístroje, na volantu najdeme nová tlačítka. Střední část přístrojového panelu obsahuje u luxusnějších verzí dotykovou obrazovku o úhlopříčce 6,1 palce, pod ní jsou nové ovladače klimatizace. Materiály ztmavly a doplnila je stříbrná na audiu, volantu a řadicí páce. Čalounění je k dispozici ve čtyřech druzích včetně kůže. I základní modely mají vyhřívaná zpětná zrcátka s elektromotory, dražší pak audio s Bluetooth a USB nebo couvací kameru.

Od roku 1967 prodala Toyota přes 13 milionů Hiluxů v celkem sedmi generacích. V Evropě mezi terénními pickupy vede, a to třetí rok po sobě. Oproti letopočtu 2009, kdy byl Hilux naposledy modernizován, se celosvětový odbyt loni zvýšil o čtvrtinu na 549 tisíc vozů. Na starém kontinentu našlo majitele přesně 21.866 aut, u nás pak 105, což mu rovněž zařídilo první místo v segmentu. Také letos zatím vede, po osmi měsících má na kontě 129 přírůstků.

Inovovaný Hilux se prodává, nebo teprve bude ve 135 zemích světa včetně České republiky. U nás zůstane zachováno značení stupňů výbav Terra, Luna a Sol.

Aleš Dragoun
Diskuze (43)
15. 9. 2011 09:13
Re: pouze kosmetická úprava
dicky: k tomu jak je motor Amaroku slaboučký a poddimenzovaný, když má jen dvoulitr (120kW a 400 Nm) bych rád napsal, že krom toho, že těch 400 Nm nikdo z konkurentů (zatím) nemá, dále je taky třeba vědět, že Hilux si celá léta vystačil s motorem 2.4D s výkonem okolo 66kW a krouťákem 270Nm, ten současný třílitr je pod jeho kapotou opravdu krátkou dobu, většinou v lépe vybavených modelech, které se prodávají na "bohatších" trzích...
Pokud jde o možnou nespolehlivost Amaroku tak nemá teď cenu psát věty typu "v terénu nebo při tahání vleku brzo zařve", protože to ještě nemůže nikdo vědět. Není nad prověření reálným provozem, neboj se, na možné vady se přijde brzo - příkladem může být Nissan Navara.
15. 9. 2011 08:07
Re: hilux opet za 1
no právě, ty čtyřválcové diesely od Mercedesu se zatím projevují hůř než motory od VW
Avatar - WinDiesel
14. 9. 2011 21:12
Re: pouze kosmetická úprava
Tady bych jen poznamenal že šestivál 3,0 by nic nevyřešil - byl by drahý a u 4 válu se u pracovního stroje prostě cení velikost válce která přináší přirozený zátah od volnoběhu. 6 vál má vyšší výkon a krouťák ale jinak jsou válce pořád stejně velké a nic to u pracovního stroje neřeší.
Avatar - WinDiesel
14. 9. 2011 21:06
Re: hilux opet za 1
To ale trochu střílíš vedle, šasi obou vozidel se vyrábí v Mercedesu. Motory jsou jiné.
Avatar - dicky
14. 9. 2011 18:10
Re: pouze kosmetická úprava
Tak panove jak uz jsem tu jednou psal ja s timto typem auta od VW -Amarok uz mam zkusenosti nejen jako pani redaktori po asfaltovych silnickach a po meste ale i bohuzel v zaprahu za vlekem a v terenu.
Dobre jsem si ho vyzkousel u mych pratel na farme v nemecku kde ho meli bezplatne na tyden od mistniho dealera zapujceny.
Takze muzu i zdelit jejich dojmy.
U nich vladne toyota hilux a land a VW se zkouselo prosadit a zatnout drapky.
Takze k motoru.
Hilux ma 2 standartni baterie ktere jsou opravdu k nezaplaceni v zime, ma klasicke rucni cerpadlo na naftu kdyz zavzdusnis motor,ma klasicke odlucovace vody ktere vypustis jak u traktoru.
VW motor z ALA golf a podob. je v tomto uplne mimo..
Celkove je Hilux motor predimenzovan traktorove hruby projev je ale co je hlavni tahne od volnobehu a na volnobeh se proste s nim rozjedes i nalozeny.
To amarok nalozeny proste nezvlada neustale musis turovat motor a pres spojku se snim trapit pri manevrovani couvani totalni opruz .
Amarok v kombinaci s plnym 2500 kg vlekem je k uzoufani motor je potreba maximalne vytacet protoze jakmile spadnou trochu otacky tak 2.0 na to proste nema..
Nm jsou ale asi jen na papire...
Dimenzovani spojky u hiluxu je povestne a tez turba ktere si toyota vyrabi sama.
A ergonomie?Hilux je malinko mensi ale interier prijemnejsi a jednoduse nikde i po 180 000 km nic nevrze ani neskripe neupada..
O tom jsem se presvedcil.
U amaroka co jsme meli na pujceni stredova operka (jeji panty)byla uz v poslednim tazeni a stred pristrojovky podivne chrul v terenu na pastvinach.(16000 km)
A nemuzu zapomenout na VW UNIKAT v teto tride absence ukazatele teploty motoru..
Tak absudrni hloupost v teto tride ukazatel nemit se jeste nikomu nepodarilo.Vzhledem k pouziti auta je to kontrolka velmi velmi dulezita...
Takze v tahu nebo v zatezi az kdyz budes varit se rozsviti hm tak to je k popukani od Firmy VW,.
A co jsme zjistili pri kontretnim srovnani Hilux je v zadu proste vetsi ano je to tak a sedacky o tridu pohodlnejsi.
Tez tuhost kastle a podvozek na hrbolech je jinde a to uz mel hilux neco nakroutino..
Celkove je amarok dobry pokus ale nic vic jako konkurence je cenove predrazeni a kvalitativne pod prumerem hiluxu..
Spolehlivost ? Ta uz je jasna u Hiluxe a Amarok?Ten mestky 2.0 bi je fakt jen pro mesto v terenu nebo v tahani vleku brzo zařve..
Lepsi je mit motor 2x predimenzovan nez toto.
Proc nenainstalovali 3.0 tdi dodnes je ne zcela pochopitelne..
Ale prevodovka kardany by asi sli brzo tez do pr...
Jinak samozrejme ze Toyotu za Amaroka nevimenili a jejich dojem je asi tak:hezke ale jdete o dum dal s tim..