Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota je stále největší automobilkou světa, prodala přes 11 milionů aut

Marek Bednář
Diskuze (0)

Japonská Toyota si za rok 2023 udržela pozici největší automobilky na světě dle počtu prodaných aut. Prodala rekordní množství aut jak celkově, tak i mimo svůj domovský trh.

Prodeje automobilky Toyota včetně dceřinných značek, jako Daihatsu, Lexus či Hino Motors, za rok 2023 rostly meziročně o 7,2 % na celkových 11,2 milionu aut. V zámoří automobilka prodala 8,9 milionu aut, což je také rekord.

Vozů značek Toyota a Lexus se dohromady prodalo 10,3 milionu. Zhruba třetinu tohoto počtu tvořily hybridy; bateriové elektromobily zabíraly jen méně než procento. Celkové prodeje automobilky Toyota jsou nad 10 miliony aut ročně už deset let vyjma roku 2020, kdy začala covidová pandemie.

Video se připravuje ...

Druhý koncern Volkswagen předstihla Toyota o zhruba dva miliony aut. I německá firma, jejíž součástí je mimo jiné česká Škoda Auto, zaznamenala meziroční nárůst, a to o 12 %. Celkem prodala „jen“ 9,2 milionu vozů.

Akio Tojoda, vnuk zakladatele automobilky Soičira Tojody, někdejší ředitel Toyoty a současný předseda správní rady, využil příležitosti oznámení prodejních výsledků za loňský rok k omluvě za problémy, které v posledních dnech a týdnech vyplouvají na povrch.

„Rád bych se hluboce omluvil našim zákazníkům a akcionářům za nepříjemnosti a obavy způsobené nepřesnostmi u Hino Motors, Daihatsu a Toyota Industries,“ cituje Tojodu agentura Reuters. Konkrétně jde o podvody v nárazových testech modelů Daihatsu, falšování testů motorů u Hino Motors, o němž se svět dozvěděl už v roce 2022, a chyby v testování vznětových motorů pro land cruisery a hilux.

Marek Bednář
Diskuze (0)

Doporučujeme